Hagyományőrzés és szolgálat

2018. augusztus 18. 19:44
Hagyományőrzés és szolgálat
Bugacon, 2018. augusztus 10-12 között rendezték meg a Kurultáj - Magyar Törzsi Gyűlés hagyományőrző ünnepet. A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány szervezésében megvalósult találkozót a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepének tartják, melyen honfoglaló és honmegtartó őseinkre emlékezünk.

Lovas polgárőrök a KurultájonAz OPSZ Lovas Tagozata – a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány felkérésének eleget téve – a megnövekedett nézőszám és a növekvő biztonsági kockázat okán segítette lovas polgárőreivel a hagyományőrző ünnepet. A lovas polgárőrök feladata a Bugaci Polgárőr Egyesület vezénylete alatt a parkoló autók őrzése, autófeltörések megelőzése, illetve a rendezvény biztosítását segítendő lovas járőrözés volt a szervezői egység által meghatározott területeken.
Az OPSZ Lovas Tagozat koordinálásával 9 egyesület 29 polgárőre és 22 lova vett részt az esemény biztosításában.
A lovasok közül többen a szolgálat ellátása mellett a hagyományőrzésben is élen jártak. A Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület – „civilben” a Petőfibányai Lóbarát, Természetvédő és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – tagjai a honfoglalás korát idéző viseletben vonultak fel a seregszemlén. A Tiszaalpári Polgárőr Egyesület lovas lányai a Guiness rekorder Bársony Anett vezette Bársony Lovasudvar csikós hölgyeivel és a Paksi Polgárőr Egyesület kötelékéhez tartozó legidősebb aktív senior lovas polgárőrrel, Hesz Jánossal a csikós hagyományőrzést mutatták be. Az Alsónémedi Polgárőr Egyesület lovas tagjai pedig kivételesen a betyárok sorát erősítették.

Forrás: Rácz Adrienn