Sikeres lett a gyerekpályázat

2018. július 19. 14:18
Sikeres lett a gyerekpályázat

Az Országos Polgárőr Szövetség életében 2018 a gyermek- és ifjúságvédelem, a családok éve. Ennek jegyében az OPSZ  Lovas Tagozata „Lovas Polgárőrrel találkoztam” címmel országos gyermekpályázatot hirdetett 6-10 és 11-14 éves korosztályok számára rajz és fogalmazás kategóriákban. A gyermekpályázatra beküldött rajzokat a közönség egy külön kiállító sátorban tekinthette meg június 23-án Baján, a VII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén, ahol az érdeklődök szavazhattak is az általuk legszebbnek ítélt rajzokra.

Az eredményhirdetésen Dallos Gyula, Magyarország Örökös Bajnoka, az OPSZ Lovas Tagozatának elnökségi tagja köszöntötte a gyermekeket. Az elnyert díjakat és ajándékokat a Seniorok a Magyar Lovassportért Egyesület polgárőr lovas tagjaival, Molnár Tamás Széchényi díjas mesteredzővel és Sallay Sándor lovaglótanárral közösen adta át a résztvevőknek. Egyik szerencsés különdíjas Dallos Gyula felajánlását nyerte el, egy közös délután és egy futószáras edzés a bajnokkal Dunakeszin a Xenophon Lovasklubban.

Dr. Radácsné reszegi Rita és Vass MiklósA pályázat főtámogatója, a legéndi Kölyökclub Alapítvány nemcsak díjakat ajánlott fel a nyerteseknek, de tagjai és segítőik – akik közül többen a Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület lovasai – oroszlánrészt vállaltak a lebonyolításában is. Dr. Radácsné Reszegi Rita lovas polgárőr, az alapítvány kurátora elmondta: „Az OPSZ Lovas Tagozatának aktív tagjaként nagy örömmel tettem eleget a feladatnak, hogy a gyermekek körében népszerűsítsem a polgárőrséget, azon belül is a lovas szolgálati ágat. A pályázatot két korcsoportban, és két kategóriában hirdette meg a Tagozat, amelynek mindegyikében a fődíj egy ingyenes lovastábor a Kölyökclub Alapítvány SIFU lovasudvarában. Nagyszerű érzéssel tölt el, hogy a gyerekek nagyon szépen kidolgozott, igényes munkákat küldtek be. Közel 100 rajzot és fogalmazást kaptunk az ország különböző megyéiből. Az külön öröm volt számomra, hogy alkalmam nyílt az általam nagyra becsült lovas szaktekintélyekkel, Dallos Gyulával és Molnár Tamással együtt értékelni a műveket. A döntés nem volt könnyű, mert szebbnél szebb munkákkal találkozhattunk. Megfogott az, hogy a gyerekek mennyi érzelmet tudnak kifejezni műveikben színekkel, formákkal és szavakkal. Köszönettel tartozunk a támogatóknak, akikkel összefogva minden kisgyermeket megjutalmazhattunk. Eldöntöttük, hogy a Lovas Tagozatot segítjük abban, hogy e kezdeményezésből közösen hagyományt teremtsünk, mert jelenleg már nálunk táborozik két kis leendő lovas polgárőr, és nagyon jó érzés látni a szemükben a ragyogást a lovak közelében.”

Álljon itt pár gondolat a résztvevő gyermekektől.
Pethő Attila, Nógrádsáp, 9 éves: „Találkoztam két egyenruhás lovassal a kiránduláson, akik segítettek megtalálni az elkóborolt Hógi kutya gazdáját, akit már napok óta keresett a faluban mindenki.”
Markó Máté, 11 éves, Budapest: „Ha megjelennek a polgárőrök a lóval városunkban, tudom, hogy valami nagyon jó dolog fog történni.”
Négy gyermek nyert lovas tábort a pályázat során. Kettejük július 9 és 13 között már át is vehették nyereményüket, azaz részt vehettek a Kölyökclub Alapítvány lovas táborában. A rajz kategória alsó-tagozatos korosztály 1. helyezettje Martinyi Fruzsina, 10 éves, galgagutai kislány így foglalta össze élményeit: „Biztonsággal tölt el, hogy a falunkban vannak lovas polgárőrök, ha nagy leszek én is lovas polgárőr leszek! Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem Baján, az Országos Polgárőr Napon, ahol is személyesen vehettem át a díjat. Hatalmas élmény volt ez számomra. Ezen a színvonalasan megszervezett rendezvényen sok színes program várt ránk, jó hangulatban telt az egész nap. Közös szenvedélyünk, a lovaglás, új barátokkal hozott össze, akikkel ezután Legénden, a lovas táborban további csodás egy hetet tölthettünk el együtt. Ezek az élmények felejthetetlenek maradnak számomra. Még egyszer köszönöm!”
A 12 éves bajai Szabó Zsófia, aki közönségdíjas lett, elmondta: „Szeretném megköszönni mindenkinek, a lehetőséget, hogy részt vehettem a táborban. Felejthetetlen élmény volt számomra! Köszönet érte Tamás bácsinak, Rita néninek, az új barátaimnak. Én még sohasem voltam táborban, de a lovak iránti  határtalan szeretetem és a velük töltött idő feledtette a honvágyamat, az otthonom és a szüleim hiányát. Nagyon tetszettek a programok és jó volt a társaság. Többet tanultam az egy hét alatt a lovakkal kapcsolatban, mint két hónap alatt mióta lovagolok. Élveztem minden percét. Szívesen maradtam volna tovább. A tábor utolsó napján versenyt szerveztek nekünk, amire egész héten készültünk. A szülők is láthatták, hogy mennyit fejlődtünk. Harmadik helyezést értem el, nagyon örültem neki. Jövőre is, ha lehetőségem lesz, szeretnék újra ott lenni.”

(Szöveg: dr. Rácz Adrienn, fotó: Sebestyén Jenő)

Martinyi Fruzsina rajza:

Martinyi Fruzsina rajza
 
 Probojcsevity Lilla rajza:

Probojcsevity Lilla rajza
 Szabó Zsófia rajza:

Szabó Zsófia rajza
 Tóth Emese rajza:

Tóth Emese rajza