Kimagasló teljesítés Baranya megyében

2017. május 18. 21:22
Kimagasló teljesítés Baranya megyében
„Ott vagyunk a bűnmegelőzés, a környezet- és természetvédelem, a karitatív és szociális tevékenység minden szegmensében” mondta május 6-án Cseh László, Baranya megyei polgárőr vezető a szervezet éves közgyűlésén.

2017. május 6-án került megrendezésre a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége 2016-os évértékelő közgyűlése a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében. Az eseményen részt vett dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Balogh László rendőr alezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Lovász István jegyző, Szalontai Csongor megyei közbiztonsági referens, Mácsai Antal tűzoltóezredes a Baranya Megyei Katasztrófavédelem vezetője, Hegedűs Norbert alezredes a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Nyilvántartó Parancsnokság Baranya megyei vezetője, Schubert Éva a Nemzeti Adó és Vámhivatal Baranya Megyei Igazgatóság vezetője valamint a rendőrkapitányságok vezetői és az együttműködők által delegált személyek.
Cseh László számol be a polgárőrök 2016. évi működésérőlCseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke a beszédében elmondta, hogy szövetség száz százalékban megfelel a törvényeknek, az OPSZ által kiszabott, feladatokat mindig végre hajtották. Kijelentette, hogy a szövetségnél fegyelmi eljárás nem indult, polgárőr tevékenységgel szakmai panasz nem érkezett. Kiemelte, hogy az egy főre eső szolgálati idő Baranyában 181,7 óra jött ki. Javasolta az OPSZ felé, hogy nagyobb hangsúlyt fordítson a promóciós szóró anyagok terveztetésére és a megyei szövetségek részére eljuttatni, mert úgy érzi, hogy kifut a polgárőrség a szóróanyagokból és a frissítésükre is szükség lenne. A Baranya Megyei rendőröket is érintette a migrációs helyzet és ennek kialakulása miatt nagyobb szolgálati óraszámot jelentet a polgárőrségnek és plusz feladatokat is kirótt az egyesületekre. A Határvédelmi Polgárőr Tagozathoz való csatlakozási szándékát ezidáig nyolc egyesület jelezte. A rendőrség egyre többet számít a polgárőrség munkájára, ezért nagy hangsúlyt fektettek a technikai ellátottságra, a szolgálatok feltételeinek biztosítására. Az egységes arculat kialakítása folyamatos és kiemelt prioritású. Ott vagyunk a bűnmegelőzés, környezet és természetvédelem, karitatív szociális tevékenység minden szegmensében.
Zámbó Péter OPSZ  szakmai alelnök beszédében kiemelte mekkora jelentősége van annak, hogy Pécs város közgyűlése tájékoztatót igényel a polgárőr szövetségtől mindezt közösen a rendőri  jelentés beszámolóhoz kapcsolódva. Elmondta, hogy töretlen fejlődés jellemzi a szövetséget miközben sikerült megőrizni az eddig elért eredményeket.
Balogh László rendőr alezredes elmondta, hogy a polgárőrök munkája száz százalékban hozzájárult ahhoz, hogy Baranya megyében a közbiztonság olyan legyen, amilyen most. Külön köszönetet mondott a polgárőröknek a migrációs időszakokra mikor a polgárőrök sok feladatot felvállalva helyettesítették a rendőröket. Megköszönte a rendezvények biztosítását a kapitányság nevében, és nagyon örül annak, hogy hosszú évek óta jó a két szervezet közötti együttműködés.
Mácsai Antal tűzoltó is köszönetet mondott a polgárőröknek miközben hangsúlyozta, a katasztrófavédelem feladata úgy tűnik az elmúlt időszakokhoz képest rendszeresen növekszik. Hangsúlyozta: Alapvetően a polgárőrök és a katasztrófavédelem munkája hozzájárul nagymértékben ahhoz, hogy Baranya megyében igen magas szintű a közbiztonság, ezen belül a katasztrófák elleni biztonság.
Dr. Túrós András: Kimagaslóan teljesítenek a baranyai polgárőrök „Kötelességemnek éreztem, hogy eljöjjek a Baranya megyei közgyűlésre – kezdte beszédét dr. Túrós András - azért, hogy elismerést és köszönetet fejezzek ki mindazért a munkáért, melyet a megyében tapasztalunk, vagy éppenséggel a mai beszámolókból hallhattunk. Az mondható, hogy a Baranya Megyei Szövetség remekül működik, jól vezetett, kitűnő vezetők vannak a Szövetség élén. Zámbó Péter, Tóth Tibor, Cseh László, Fuksa Ágnes, személyükben nem csak a Megyének fontos vezetői, hanem az Országos Polgárőr Szövetségen belül is nagy fontos funkciót töltenek be, meghatározó egyéniségei az Országos Polgárőr Szövetségnek így a Magyarország polgárőrségének, a polgárőrmozgalomnak és ezt külön köszönöm mind a négyüknek.” Az OPSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy bűnügyi szempontból, felderítési szempontból és lakosságbiztonsági érzet szempontjából 2016-ban volt a legjobb közbiztonság az országban az elmúlt 25 év alatt. Ez a polgárőrségnek is köszönhető hisz ehhez a polgárőrök is nagymértékben hozzájárultak. A polgárőrség és a rendőrség együttműködésének a pillére a jó közbiztonság. Fontos hogy az állammal, a kormánnyal, a rendészeti szervekkel, a lakossággal olyan együttműködése legyen a polgárőrségnek, hogy az példaértékű legyen minden más civil szervezet számára. Dr. Túrós András végül azt kérte, hogy 2017-ben a polgárőrségen belül az egység, a tisztesség, a szolidaritás erősödjön tovább.

Az OPSZ elnöke ezután elismeréseket adott át. Ennek keretében Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat elismerésben részesült:

 • Kolep József (Cserkúti Polgárőr Egyesület)
 • Horváth József (Hosszúhetényi Polgárőr Egyesület)
 • Keszler Ervin (Mágocsi Polgárőr Egyesület)
 • posztumusz Lankovics István (Uránvárosi Polgárőr Egyesület).

 Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát érdemelte ki:

 • Grünfelder Mátyás  (Drávacsehi)
 • Dávid János (Nagycsány)
 • Hang József (Pécs-Somogy)
 • Schrempf Károly (Pécsvárad).

 Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát kapta:

 • Farkas Kornél r. zászlós
 • Varga Zsolt r. őrnagy                                   
 • Wilkesz Edward r. törzszászlós
 • Pöntöl István (Görcsöny)
 • Kálmán János (Mecsek)
 • Maretics Zsolt (Nagykozár)
 • Demerácz Dezső (Pécs-Somogy).

 

 

(Fotó: Monyoródi Levente)