Szakmai és véradó nap volt Orfűn

2018. szeptember 03. 21:11
Szakmai és véradó nap volt Orfűn
2018. augusztus 11-én a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége szervezésében került megrendezésre a Baranya Megyei Szakmai és Véradó nap, melynek az Orfűi Polgárőr Egyesület lelkes önkénteseinek köszönhetően egy színvonalas rendezvénynek adott otthont a Pécsi tó partján.

A megnyitón Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Külön köszöntötte Cseh Lászlót, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnökét, Zámbó Pétert, az OPSZ szakmai alelnökét, Szalontai Csongort, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közbiztonsági referensét, Tóth Tibort, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének örökös tagját és elnökét, Bandicz Jenőt az Orfűi Polgárőr Egyesület alapítóját és az Orfűi sport és polgárőrnap kitalálóját, Hegedűs Norbert alezredest a Magyar Honvédségtől, Märcz Jánost a Közterület felügyelettől, Fenyősi László mesterszakácsot, Vörös Attilát az MLSZ-től, Pintér Tibort, a Pécsi Honvéd Sport Egyesület elnökét, valamint a NAV, a Magyar Vöröskereszt, a Rendőrség közlekedési és bűnmegelőzési alosztály és a Pécsi kutató Mentők munkatársait.
Az Országos Polgárőr Szövetség nevében Zámbó Péter köszöntötte a megjelenteket és dr. Túrós András, OPSZ elnökének üdvözletét adta át a résztvevőknek. Az alelnök elmondta, hogy a szakmai nap kitalálása, elnevezése, összekapcsolva az életet adó vérrel, ez azt mutatja, hogy a polgárőr az nem kampány célokra vállal kötelezettséget. A polgárőr ezerhatszázas évekre visszamenőleg is egy közösségi értéket képviselt, védelmet kívánt nyújtani önmagának és abból a felismerésből, hogy közösen jobban megy, hogy egyedül nem megy. Ezt akkor is tudták és kifejlődött a mai Polgárőrség, amely a csúcson van, aranykorát éli, idézve ezzel dr. Túrós Andrást. „A nagy kihívás az, hogy meg tudjunk kapaszkodni ezen a csúcson, mert fúj a szél innét is és onnét is. A Nemzeti együttműködés rendszerében a civil együttműködésnek a hajtóereje vagyunk. A mai nap is azt mutatja, hogy tudunk együtt gondolkodni, együtt ünnepelni és egymástól tanulni.” Zámbó Péter még azt is hozzátette, hogy a 2018-as év a család éve, a Polgárőrség is ezt az évet a gyermek, ifjúság és családvédelem évének nyilvánította. Ennek kapcsán megerősítette: Első számú törekvésünk most az, hogy a példát, a zászlót át tudjuk adni a fiataloknak. Ne felejtsük el megőrizni a civilséget, meg kell őrizni azt az erőt, mely a családunk biztonságát jelenti!”
Cseh László Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke is köszöntötte a megjelenteket és ismertette a versenyek lemenetelét és bemutatta a versenybírókat és a zsűritagokat. Mindenkit buzdított az önkéntes véradásra.

A megnyitó után már hagyománynak számító versenyszámokban mérethették meg magukat a polgárőrök és családtagjaik, többek között főzőverseny, sárkányhajó verseny, kispályás futball, ládamászás, légpuska lövészet. A versenyszámok mellet több rendvédelmi szerv is képviseltette magát bemutató formájában.