Illegális szemételakót fedeztek fel a polgárőrök

2017. augusztus 10. 22:00
Illegális szemételakót fedeztek fel a polgárőrök

Országos probléma a szemetelés, ami sajnos nem kerüli Békés városát sem. A Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet járőrei minap egy illegális szemétlerakatot fedezett fel.

 

A polgárok tisztességes többsége, aki környezettudatosan próbál élni és erre neveli gyermekeit, mélységesen fel van háborodva, hogy vannak, akik háztartási, elektronikai és zöldhulladékot helyeznek el, legtöbbször a városok külterületét övező utak mentén.  
– Nehezen tudjuk tetten érni a szemetelőket, mert az esetek döntő többségében a szeméthalmazt már csak a lerakása után észleljük, így ismeretlen tettes ellen tehetünk feljelentést a rendőrség felé – mondta Izsó Gábor, Békés város polgármestere, majd kitért arra, hogy a 2012 óta működő, az illegális lerakók felszámolását célzó Startmunka programnak köszönhetően több száz százalékkal tisztább a város és környéke, ugyanakkor tény, hogy ezek a helyek újratermelődnek. A közmunkások folyamatosan járják a forgalmas utakat és a város közterületeit, hogy eltüntessék a szemetet. Izsó Gábor végül hozzátette – Ha tenni akarunk mindezek ellen, akkor először is nem árt tudni, hogy az illegális hulladék elhelyezés bűncselekmény!
Első teendő tehát a hatóságok segítése az elkövetők beazonosításában. A közterület-felügyelőkön, a polgárőrökön, a rendőrségen túl szükség van minden tisztességes békési lakos figyelő szemére, a gyanús mozgások bejelentésére. 
Az utóbbi években országos szinten – Békésen is – szépen terjed a szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatos nevelés terén előrelépés érzékelhető, így van esély rá, hogy a felnövekvő nemzedék már nyugat-európai szinten fogja kezelni ezt a problémát.