B-A-Z megyei polgárőr nap Sajóládon

2017. augusztus 06. 18:12
B-A-Z megyei polgárőr nap Sajóládon
A hőségriadó és nagy meleg sem tartotta vissza azt a több ezer polgárőrt, akik megjelentek Sajóládon a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napon.

 Az eseményen megjelent és köszöntötte a polgárőröket Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes, dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csiger Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, dr. Mecser Tamás rendőr ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, dr. Lipusz Brigitta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatója, Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci kirendeltség-vezetője. Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Szabó Attila a MÁV Miskolci biztonsági-vezetője, Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, dr. Szemán Ákos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Pozbai Zoltán Sajólád polgármestere.
Pozbai Zoltán Sajólád polgármestere köszöntötte a megjelenteket először. Nagy öröm ez számára, hogy ez a méretében kis település adhatott otthont a megyei polgárőr napnak. "Hála istennek, hogy minden közösségben fellelhetőek olyan személyek, akik készek és képesek tenni a lakosság jólétéért, akik önkéntesen és ingyenesen közösségi munkát végeznek. A polgárőrök pozitív példát mutatnak, s remélem, hogy a jövőben ezt egyre többen fogják elismerni." Hozzátette: a polgárőrség a 25 év alatt, egy amatőr bűnmegelőzési szervezetből félprofi szervezetté vált, ami olyan technikai jellemzőben is megnyilvánul, mint hogy egységes formaruhát viselnek, egységes polgárőr igazolványuk van, egységes járművel jelennek meg.
Tállai András: A Polgárőrök valóban hétköznapi hősökTállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes beszédében kifejtette, megtisztelő számára, hogy meghívást kapott a megyei polgárőr napra. Ez a nap véleménye szerint alkalmas arra, hogy erősödjön a polgárőrök közt az összetartozás érzése, valamint az a családias viszony, ami jellemzi a polgárőröket.
- Magyarország legnagyobb civil szervezetének tagjai valójában hétköznapi hősök, hiszen átszervezik családi életüket, átszervezik a szabadidejüket, áldozatot vállalnak azért, hogy a bűn- és baleset megelőzésben részt vegyenek.  Elismeréssel adózom a polgárőr egyesületek és a polgárőrök példamutató munkája iránt, hisz mindennapjainkban kiemelkedő szerepet töltenek be a települések életében.
Az államtitkár elmondta, hogy mindig is fontosnak tartotta, hogy a polgárőrség helyzete rendezett legyen. Szükségesnek tartja, hogy a polgárőrök továbbra is kiemelten működjenek együtt a rendőrséggel és az önkormányzatokkal. Mint mondta: Ha a Magyar Állam, a Rendőrség, a helyi Önkormányzat és a civil szféra találkozik, akkor biztos, hogy a településen a biztonság megerősödik.
Dr. Mecser Tamás r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese a főkapitányság nevében köszöntötte a polgárőröket. Beszédében kitért, s köszönetet mondott a polgárőröknek a rendőrséggel közösen eltöltött szolgálatukért. Mint elmondta, együtt vannak a polgárőrökkel fagyban, hóban, forróságban és a mai polgárőr napon együtt ünnepelnek.
Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt.
- Köszönöm a polgárőr társaknak, valamennyi polgárőr családtagnak, azt az áldozatos munkát, amit fölvállaltunk huszonhat évvel ezelőtt, és elkezdtük anno, hogy Borsod megye is egy biztonságos megye legyen. Örömmel mondhatom, hogy a jelenlegi rendőrségi beszámolók alapján Borsod megye egy élhető megye, egy biztonságos megye. Ez köszönhető a jó rendőrségnek, és köszönhető a polgárőrök munkájának is.
Dr. Túrós András: Borsod megye a Polgárőrség fellegváraDr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke ismételten elismerését fejezte ki a Borsod megyei polgárőröknek. Mint elmondta, igaz az a megállapítás, ami már jó néhány évvel ezelőtt is elhangzott, hogy Borsod megye a polgárőrség fellegvára. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megemlítette, hogy ezt számos adattal és indokkal alá tudja támasztani. A megyében több mint 5200 polgárőr van, amely a polgárőrség 8-9%-a, de hozzátette, hogy 209 egyesület működik aktívan, ami több mint 10% az országos összes egyesületnek. A megyében igen jelentős a közterületi és külterületi szolgálati órák száma, amelyet 2016-ban a Borsod megyei polgárőrök teljesítettek, ez polgárőrönként 226 szolgálati óra, ez jóval meghaladja az Országos Polgárőr Szövetség által elvárt 155 órát.
- Büszkék lehetünk arra, hogy a polgárőrség, hogy a több mint hatvanezer polgárőr, tulajdonképpen egy győztes rendészeti csapatnak a tagja lehet. Ezt nagyon nagyra kell értékelni, hogy a rendőrség kiemelkedő teljesítményével, a polgárőrség is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott a közbiztonság – mondta dr. Túrós András.

A polgárőr napon ünnepélyes pillanatnak lehettünk szemtanúi, mert dr. Szemán Ákos a 2016. évi Megyei Polgárőr Napot rendező Taktaharkány polgármestere adta át a megye zászlaját Pozbai Zoltánnak, Sajólád polgármesterének, aki szalagot helyezett el a Megyei Polgárőr Szövetség zászlaján. A szalag felkötését követően a zászlót megáldotta dr. Tódori Ferenc, Sajólád görög-katolikus parókusa.

Polgárőrök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Napon A nap folyamán kilátogató több ezer ember megismerkedhetett a polgárőrség és a rendőrség tevékenységével, felszereléseivel. Az egyik bemutató során egy balesetet szimuláltak, ahol két személygépjármű ütközött. Elsőként a polgárőrök érkeztek a helyszínre, s kezdték meg a mentést, majd a rendőrség és a tűzoltóság. A mentősök a helyszínre érkezés után a szimulált gyakorlatban riasztották a mentőhelikoptert, így az érdeklődők nagy meglepetésére pár percen belül jött a mentőhelikopter és leszállt a sportpályán. A gyakorlat végén mindenki megnézhette a mentőhelikoptert és bele is ülhetett egy-két kép erejére. A későbbiekben is izgalmas jeleneteknek lehettünk fül- és szemtanúi, hisz a lövések hallatán és rendőrök láttán már tudtuk, hogy kezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési osztály bemutatója. A Büntetés Végrehajtás és a Tűzoltóság bemutatója után pedig zenés show-műsor és a Bon-Bon együttes koncertje zárta a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napot.


(Hladon Sándor)

Az ünnepségen kitüntetések és elismerések átadására is sor került. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő munkájukért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Pozbai Zoltánt, Sajólád polgármesterét, a Sajóládi Polgárőr Egyesület tagját, Váradi Lajost, a Hidasnémeti Polgárőr Egyesület elnökét, Szabó Lászlót, a Balajti Polgárőr Egyesület elnökét, járási koordinátort valamint dr. Bogyay Ferenc rendőr ezredest, Miskolc Megyei Jogú Város rendőrkapitányát. Ezüst fokozatot kapott Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci kirendeltség vezetője, Varga Norbert, Sajólád község alpolgármestere, a Sajóládi Polgárőr Egyesület elnöke, Lehoczki Sándor, a Cigándi Polgárőr Egyesület tagja, Borzné Lovász Borbála, a Tarcali Polgárőr Egyesület tagja. A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetést vehetett át Németh József, a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület tagja, Drótos László, a Múcsonyi Polgárőr Egyesület tagja, Varga Flórián, a Tiboldaróci Polgárőr Egyesület tagja, Szigeti Szilárd r. őrnagy, a Felsőzsolcai Rendőrőrs tagja, valamint Pásztor Gábor r. százados, az Edelényi Rendőrkapitányság tagja.