Elnöki találkozó Miskolcon

2018. január 29. 20:51
Elnöki találkozó Miskolcon
Január 29-én délelőtt, a miskolci Városházán rendezték meg az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöki találkozóját. A rendezvényen, a polgárőrség vezetői mellett, részt vettek Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormányhivatalának, önkormányzatának, rendőr-főkapitányságának, katasztrófavédelmi igazgatóságának képviselői is.

A 2012 óta működő új szabályozás megerősítette a polgárőrséget, biztosítja a szervezet működését. Köztestületté minősítette, kiemelt helyzetbe hozta a közterületi bűnmegelőzésben. A polgárőrség működésére a Belügyminisztérium stabil költségvetési forrásokat biztosít: hat év alatt 5,8 milliárd forintból gazdálkodhattak a polgárőr szervezetek. Ezen felül 570 járőrautóból, 1130 kerékpárból, 88 segédmotoros kerékpárból és 32.000 láthatósági mellényből álló, megújuló eszközpark is segíti a munkájukat. Magyarországon jelenleg 2074 polgárőr-egyesület működik, 61.437 taggal.
– Nagyon fontos, hogy munkánkban támaszkodni tudunk a polgárőrök hely- és személyismeretére – mondta el Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. – Bár körzeti rendész szolgálatunk is nagyon jó hely- és személyismerettel rendelkezik, a polgárőrök ott élnek, többen vannak, így rendkívüli módon tudják segíteni a rendészet feladatellátását. A polgárőr munkatársak a külterületeken is ott vannak, segítik a mezőőri szolgálatunkat – tette hozzá.
Hubay GyörgyHubay György önkormányzati képviselő, a városi Rendészeti Bizottság elnöke beszédében kiemelte: Miskolc évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a rendvédelem egységben, de ugyanakkor megfelelő munkamegosztásban történjen a városban. – Biztonságos várossá szeretnénk tenni Miskolcot, ennek a programnak a része a városi rendészet létrehozása, folyamatos erősítése, ennek érdekében állítottuk szolgálatba 2014-ben a körzeti rendészeket. Ennek érdekében történt a fészekrakós lakások megvásárlása, felújítása, azok egyetemisták és tanárok számára történő kiadása, s a programnak a legfontosabb része a nyomortelepek felszámolása is. Hubay György hangsúlyozta, közegészségügyi, rendészeti, gyermekvédelmi szempontból megengedhetetlen, hogy a városba beékelődve olyan településrészek legyenek, amelyek úgynevezett „no go" zónaként működhetnek. Hozzátette, polgárőri közreműködés nagymértékben tehermentesítette a MiÖR feladatellátását, segítette a közrend biztosítását.
Elnöki fórum Miskolcon– Örömmel jelenthetem ki, hogy az elmúlt években Miskolcon jelentősen javult a közbiztonság, az itt élők napi szinten tapasztalják, hogy odafigyelnek rájuk – mondta el Hubay György. – A célunk továbbra sem kevesebb, mint hogy Miskolc legyen az ország egyik legbiztonságosabb városa. Ennek keretében, részt veszünk egy központi kísérleti programban, az úgynevezett lépcsőházi kameraprogramban. A veszélyeztetett városrészekből pályázhatnak házközösségek 100 lépcsőházi kamera üzembe helyezésére. Egyben azt is bejelentem, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban lezárjuk a „fészekrakó megszüntetési programot" – tette hozzá a városi Rendészeti Bizottság elnöke.
A rendezvényen dr. Túrós András, az OPSZ elnöke átadta Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő, Sárospatak volt polgármestere részére a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet. A kitüntetést – amely a polgárőrség egyik legmagasabb érdemrendje – olyan személyeknek ítéli oda az Országos Polgárőr Szövetség, akik közvetlenül segítik a polgárőrség munkáját.
Dr. Túrós András– A polgárőrség 2012-2017 között rajta van a közbiztonság „sikerszekerén", és jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az országban kiegyensúlyozott a közbiztonság – fogalmazott dr. Túrós András. – Polgárőreink 2016-ban 9 millió szolgálati órát teljesítettek; egy polgárőr átlagosan 150-160-at évente. A közterületi szolgálat javítja a lakosok biztonságérzetét, jelentős bűnmegelőző hatása van. A polgárőrség célja, hogy 2018-tól már 10 millió szolgálati órát teljesítsenek a polgárőrök. Dr. Túrós András arról is szólt, 2013 óta növekszik a polgárőrök szolgálati óraszáma, ami jelentősen hozzájárul a közbiztonság fenntartásához. Emellett a növekvő polgárőri jelenlét támogatja a rendvédelmi szervek munkájának hatékonyságát is.
– A „300x100-as Biztonság" kiemelt bűnmegelőzési program nagymértékben hozzájárult a közbiztonság megerősítéséhez – tette hozzá. – Az érintett településeken 20-30 százalékkal csökkent a jogsértések száma. 2016-ban megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata, 60 egyesülettel és közel 1300 polgárőrrel. Felkészültek arra, hogy ha szükség van rájuk, folyamatosan részt vegyenek a migráció kezelésében. – A lovas tagozat 800 lóval és 1000 lovassal részt vesz a külterületek ellenőrzésében, valamint az országhatárok védelmében – emelte ki az OPSZ elnöke.
Csóra György, az OPSZ elnökhelyettese egyebek mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2011-2017. évi fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról beszélt.  

(Szepesi Sándor)