Oktatási Központ polgárőröknek

2018. október 08. 16:55
Oktatási Központ polgárőröknek

Október 6-án Mucsonyban ünnepélyes keretek közt nyitották meg az ország első Polgárőr Oktatási Központját. 

A kazincbarcikai járásban már évek óta rendszeresen közös szolgálatot látnak el a járás polgárőr egyesületei a rendőrséggel közösen. Szintén közösen számos bűnmegelőzési fórumon, prevenciós előadáson vettek részt.  A fejlődés érdekében úgy döntöttek, hogy Oktatási Központot nyitnak, ahol lehetőség van a folyamatos képzések megtartására elméleti és gyakorlati szinten. Csóra György, dr. Bakk Richárd, Harangozó Gábor és Tóth JánosAz eseményen megjelent Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség Általános és Oktatási elnökhelyettese, dr. Bakk Richárd rendőr alezredes a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság megbízott rendőrkapitánya, Tóth János a Kazincbarcikai Járás koordinátora és Harangozó Gábor a Mucsonyi Polgárőr Egyesület elnöke.
Csóra György nyitóbeszédében megemlítette, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy a polgárőr mindig jól felkészült legyen. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az oktatás és a képzés. Mint mondta: Ma már nem az a kérdés, hogy kell-e a polgárőrség, hanem hogyan tovább polgárőrség? Hogyan tudunk megfelelni azoknak a kihívásoknak, amit velünk szemben az együttműködő partnerek, rendvédelmi szervek, önkormányzatok és a legfontosabb tényező, az emberek támasztanak? Hozzátette: A polgárőr akkor tud megfelelni, ha a feladatát tudja, azt megfelelően végrehajtja és felkészült minden olyan körülményre, ami szolgálat közben lehetséges. Csóra György megköszönte Mucsony község önkormányzatának, Viszlai Viktor polgármesternek azt a lehetőséget és pozitív hozzáállást, hogy a polgárőrök rendelkezésére bocsátják ezt az ingatlant, termet.
Polgárőrök a mucsonyi oktatási központbanDr. Bakk Richárd rendőr alezredes beszédében elmondta, hogy 2010 óta elismerően tekint a polgárőrökre. Visszaemlékezésében kitért rá, hogy a nagy árvíz idején főleg a rendőrökkel és a polgárőrökkel lehetett találkozni a gátakon, s közösen rakták a homokzsákokat, együtt dolgoztak a gát megerősítésén. Tapasztalatai szerint jó az együttműködés a rendőrség és a polgárőrök közt, de mint elmondta, ebben lehet még előre lépni. Több kontaktus, és kommunikáció szükséges a mindennapokban a szolgálat ellátása során.

Az oktatási nap sikerességét mutatja a magas részvétel, s a visszajelzések alapján a jövőben célul tűzték ki, hogy regionális szintre is kibővítsék az oktatást.

(Forrás: Hladon Sándor)