A fővárosi polgárőrökre mindenkor lehet számítani

2019. április 23. 19:19
A fővárosi polgárőrökre mindenkor lehet számítani
Évértékelő közgyűlést tartott április 13-án a Budapesti Polgárőr Szövetség. A rendezvény kezdetén esküt tettek az ifjú polgárőrök, és a szakmai évértékelő beszédeket követően a polgárőrök elismeréseket vehettek át. 

A Zuglói Civil Házban megtartott rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Markó Attila rendőr ezredes, Budapest Rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese, Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, dr. Bozsó Zoltán bv. dandártábornok, a Főváros büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Bucsek Gábor Budapest volt rendőrfőkapitánya, Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese és Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke.
Kardos Pál a Budapesti Polgárőrség éves közgyűlésén A közgyűlés a BMSZC Verebély László Középiskola és a BMSZC Than Károly Középiskola diákjainak ifjú polgárőri fogadalomtételével kezdődött, majd a Budapesti Polgárőrség 2018-ban végzett szakmai tevékenységéről Kardos Pál elnök tartott prezentációt. Összefoglalójában elmondta, hogy a tavalyi évben fennállásának 25. évfordulóját ünneplő szövetség működésének szempontjából kiemelt jelentőségű a stratégiai és szakmai partnerszervezetekkel történő együttműködés és a közös járőrszolgálatok ellátása. Előadásában bemutatta a BPSZ tagozatainak tevékenységét, és a Szövetség által koordinált ifjúsági prevenciós programokat. Az idei évi tervekkel kapcsolatosan elmondta, hogy továbbra is fontos szempont lesz a fiatalok megszólítása, és az egyetemi polgárőrség megalakulásának segítése, a rendőr-polgárőr közös szolgálatok számának növelése, és a már megkezdett képzések folytatása, az E-learning oktatás vizsgáztatás bevezetése, fejlesztése.
Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke hozzászólásában nagyra értékelte a fővárosi polgárőrség szerepét, amelyet az egész szervezet működésében betölt annak ellenére, hogy – mint fogalmazott – Budapesten nehéz polgárőrnek lenni. 

Szavaznak a budapesti polgárőrök

A fővárosi polgárőrökre mindenkor lehet számítani, legyen szó második világháborús bombák eltávolításáról, a különféle rendezvények helyszínének biztosításáról, a modern prevenciós programok végrehajtásáról vagy az ország déli határainak védelméről. Magyarország és a haza javára cselekednek a budapesti egyesületek, a közbiztonság érdekében. A BPSZ-nek olyan pozitív kisugárzása van, amelynek hatása a 63 ezer tagú országos szervezetben meghatározó erejű – hangsúlyozta dr. Túrós András.

Markó Attila
rendőr ezredes köszöntőjében kiemelte, hogy mára egységes, fegyelmezett és jól szervezett közbiztonsági erővé vált a polgárőrség, amely egyre szorosabban együttműködik a rendőrséggel a különféle feladatok meghatározásában, végrehajtásában, és az önkéntes civilek és a hivatásos állomány tagjai egymást segítve, közösen lépnek fel a fővárosban előforduló jogsértésekkel szemben.
Palotai Gábor Zsolt tűzoltó ezredes bajtársakként köszöntötte a polgárőröket, akik közül sokan önkéntes tűzoltóként is tevékenykednek. A polgárőrök munkája nélkülözhetetlen a viharkárok felderítésekor, a tüzek megelőzésében, a környezetvédelemben és a baleseti helyszínek biztosításában egyaránt.Elismerést is átadtak a budapesti polgárőrök közgyűlésén

A beszédeket követően elismerések átadása következett. A polgárőr mozgalomban végezett szolgálata elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatú kitűntetésben részesült dr. Csery-Szűcs Péter (Angyalföld Polgárőr Szervezet), ezüst fokozatú kitűntetést kapott Bulyáki Bálint (Újbuda Polgárőr Egyesület), bronz fokozatú kitűntetést pedig Szabó Gizella (Budavári Polgárőrség). Az elismeréseket dr. Túrós András adta át. Emellett még számos elismerést adtak át a helyszínen, a díjazottak között volt például Steiner Attila az OPSZ informatikai és innovációs tanácsadója, Bucsek Gábor az OSZ elnökségi tagja illetve Markos György az OPSZ külkapcsolatokért felelős elnökhelyettese is.

A közgyűlés megvitatta és egyhangúlag elfogadta a BPSZ 2018. évi működési, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről szóló beszámolókat, valamint a Felügyelő Bizottság erről szóló tájékoztatását, és elfogadta a Szövetség 2019. évi költségvetését.