Együtt a gyermekekért

2018. december 12. 22:17
Együtt a gyermekekért
Bár köztudomású, hogy a mikulás rénszarvasszánon repülve hozza meg ajándékait a jó gyerekeknek, a KRESZ szabályaival is minden bizonnyal maradéktalanul tisztában lehet. Az ő tiszteletére rendeztek ugyanis közlekedésbiztonsági ünnepséget a Rendészeti Szervek Kiképző Központja Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának Vágóhíd utcai objektumában december 6-án. Gyermekből, ajándékból és vidámságból nem volt hiány. Valamennyi fővárosi kerület egy-egy általános iskolájából érkezett egy osztály, így pedagógusaikkal együtt kb. hétszáz vendég vett részt a programokon. A diákok szórakoztatva tanításából – szervezőtársaival együtt – a Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ) is kivette a részét.

Míg a fehérszakállúra vártak, a Kiképző Központ nagysátrában bohócműsor, lufihajtogatás és Miki-kvíz, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából újraélesztési gyakorlat, valamint számtalan KRESZ-szel kapcsolatos feladat várt a gyerekekre. Utóbbit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésbiztonsági szakemberei koordinálták, mert a tét nem volt kicsi: az elméleti tesztet hibátlanul kitöltők között ugyanis értékes ajándékcsomagokat sorsoltak ki. Polgárőrök a mikulásnaponA rendőrség munkatársai nem csupán a program szakmai részéből, de a jó hangulat megteremtéséből is jócskán kivették a részüket: rendőri „felszólításra” a nebulók egyként ölelték meg tanáraikat, akiknek szemmel láthatón jól esett a kedves gesztus. Az időjárás is kegyes volt az ünneplőkhöz, így szabadtéri programokra is lehetőség nyílt: a vállalkozó kedvűek felfedezhették, hogy mit rejt egy igazi tűzoltóautó, kipróbálhatták magukat céllövészetben és egy valódi polgárőr-motor nyergébe is felpattanhattak. A Budapesti Közlekedési Vállalat egy ünnepi busszal kedveskedett a gyerekeknek: a legszemfülesebbek hamar meglelték a járműben elrejtett ajándékokat.
Hazabeszélés nélkül kijelenthetjük azonban, hogy a legnagyobb sikert a polgárőr kutyák aratták.
– Segítőimmel, Amperrel és Lumennel gyakran veszünk részt a BRFK és BPSZ rendezvényein, különféle kerületi önkormányzati programokon és jótékonysági akciókon – mondta Tonigold Nikoletta, aki a terézvárosi és az erzsébetvárosi polgárőröket képviselte az ünnepségen. – Amper egy amerikai staffordshire terrier, karácsonykor lesz hároméves. Személy-, objektum- és tárgyőrző képzettséggel is rendelkezik, illetve szagazonosításra, - keresésre is alkalmas.Tonigold Nikolatta mutatja be a polgárőr kutyát Már nagyon kicsi korában látszott, hogy hihetetlen érzéke van más kutyákhoz és az emberekhez, különösen a gyermekekhez, ezért az ilyen előadásokon, bemutatókon mindig ő a „sztár”. Bármekkora és bármilyen korösszetételű gyermeksereg mellett gond nélkül dolgozik, hagyja magát simogatni, dögönyözni. Másik segítőm, Lumen belga juhász és agár keverék. Nyáron töltötte be a második életévét. Féléves sem volt még, amikor egy menhelyről örökbe fogadtam. Ő is nagyon jól viseli a gyerektársaságot, az engedelmességi feladatokat is szívesen és pontosan végzi.Gyerekek köszöntik a mikulást
Bár a bemutatók, játékok végére mindenki alaposan elfáradt, méhkasként bolydult fel a tömeg, amikor a mikulás megérkezett az ünnepségre. Segítője, a krampusz néhány feladattal vezettette le a felszabadult energiákat; a fiúk fekvőtámasszal, a lányok hidalással adtak számot kondíciójukról. Noha több tanú arról számolt be, hogy a télapó kísérője kedvezett a gyengébbik nemnek, az utolsó megmérettetés, a kötélhúzás végül döntetlen eredménnyel zárult. Az erőpróba után a krampusz feltette a várva várt kérdést, melyre az összes kéz jelentkezésre lendült. Így tudatták a gyerekek, hogy jól viselkedtek egész évben. Nem volt hát mit tenni: mindenki mikulás-csomaggal, no meg élményekkel gazdagodva térhetett haza.

(Szöveg és fotók: Sebestyén Jenő)