Külföldi turistán segítettek

2019. május 11. 18:46
Külföldi turistán segítettek
Jó, ha a polgárőr a műszaki dolgokhoz is ért, hisz lehet, ezzel a tudással tud majd másokon segíteni. Erre mutatott példát május 11-én két budapesti polgárőr, aki egy külföldi turistának segített a lerobbant autóját beindítani.
A Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület (KVP) tagjai május 11-én Budapesten, éppen a Szent István bazilikánál láttak el közterületit járőrszolgálatot, amikor egy angolul beszélő turista kérte segítségünket. Mint elmondták, a gépkocsijuk az egyik közeli mélygarázsban maradt, nem tudták elindítani, és nem tudták mit tegyenek. A polgárőrök felvettük a kapcsolatot a mélygarázs munkatársaival, akik elmondták, nem tudnak segíteni, nem rendelkeznek szakemberrel, de a gépjármű mielőbbi elszállítása szükséges, mert akadályozza a zavartalan parkolás menetét.
Plutzer Attila és Plutzer Zsolt a helyszínen megállapítottak, hogy a gépjármű akkumulátora lemerült, így a saját gépjárművük akkumulátorával rásegítve próbáltak segíteni.
„Az elsőre könnyűnek tűnő művelet majd fél órát vett igénybe, mivel a gépjárműbe három darab, igen, három különböző riasztó rendszerrel volt felszerelve – meséli Plutzer Zsolt. – Többek között egy műhold követő rendszerrel, mely szignál nélkül nem engedélyezte a gépjármű indítását, a kódszámot pedig a tulajdonosok nem tudták fejből. Ennek ellenére ezen akadályok leküzdését követően sikerült a gépjármű elindítása."
Plutzer Zsolt beszámolója szerint a gépjárművezető és utasa nagyon köszönték a mélygarázs munkatársaival egyetemben a polgárőrök segítőkészségét, melyel a Polgárőrségnek a polgárok és turisták elismerését is kivívták.