Polgárőr részvétel a Nemzeti Vágtán (+ fotók)

2018. szeptember 18. 19:28
Polgárőr részvétel a Nemzeti Vágtán (+ fotók)
Idén 11. alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát, amelynek döntői a szokott rend szerint Budapesten, a Hősök terén zajlottak. Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata, ahogyan megalakulása, 2012 óta minden évben, most is képviseltette magát a jeles eseményen. A főszervező Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a Polgárőrség Lovas Tagozatának elnökségi tagja maga is meglátogatta a Vágta Korzón a polgárőrség pavilonját Dallos Gyulával, Magyarország Örökös Bajnokával és Kassai Lajos lovasíjásszal, a modernkori lovasíjászat sportág megteremtőjével.

A lovas polgárőr életképekből összeválogatott fényképkiállítás idén is sok látogatót vonzott Vágta Korzón a Tagozat pavilonjába. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan válhat valaki lovas polgárőrré, és milyen feladatokat lát el a mindennapokban egy lovas polgárőr. Az érdeklődőket a kecskeméti Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület, az Ócsa Városi Polgárőrség és a lakiteleki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület lovasai tájékoztatták, akik egymást váltották két napon át a lovas polgárőr szolgálatot népszerűsítő sátorban.
A lovas arénában hagyományőrzőként több lovas polgárőr is részt vett az ünnepségen, köztük a Lovas Tagozat elnökségi tagja Pénzes Gábor (Diósdi Polgárőr Egyesület) huszár hagyományőrző alezredes. Ugyanakkor nemcsak a hagyományőrzésben, de az utánpótlás nevelésben is élen járnak polgárőreink. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Polgárőr Egyesület Kishuszár Tagozatával, az Isaszegi Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület és az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület pedig gyermekutánpótlás lovasaikkal voltak jelen a vasárnapi póni felvonuláson. Isaszegről 25, Kecskemétről 4 gyermek lovas vonult fel, a felvezetőik között pedig számos ifjú és felnőtt polgárőr akadt.
A kedvezőtlen vidéki előfutamok ellenére, idén is volt polgárőr start a lovas arénában. Nem volt szerencséje ugyanis a sorsolással Lakitelek színeit képviselő fiatal polgárőr hölgynek, az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület tagjának, Sebestyén Anikó Virágnak a kecskeméti Hírös Vágtán augusztus 25-én. Egyből a lehető legerősebb ellenfeleket kapta a mezőnyből a selejtező futamában, így nem volt a továbbjutók között. Kecskemét felajánlására, Kecskemét színeiben azonban végül mégis indulhatott a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének tulajdonában álló szürke kanca, Alexa a 18 éves Sebestyén Anikó Virággal a nyergében a Hősök Terén.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanAz első futamban álltak starthoz, ahol Anikó volt a legfiatalabb a lovasok között, és Alexa a legidősebb a lovak között. Anikó a sportszerű, nyugodt, magabiztos lovaglásával kitűnt a mezőnyből a futamban. Kiváló start után az első körben ők vezettek, ami meglepetést okozott, borította a „papírformát”. Bár Rózsaszentmárton lovasa a második körben az élre tört, Alexa hajszál híján nem jutott csak tovább, célfotóra volt ugyanis szükség a 2. hely eldöntéséhez. A két ló ideje azonos az eredménylistán, de célfotó alapján Mád lova egy orrhosszal megelőzte utolsó pillanatban a célszalag alatt a polgárőrség párosát.
Anikó nyugalma és magabiztossága nem volt alaptalan, Alexa ugyanis nem kevés nemzeti vágtán szerzett versenytapasztalattal rendelkezik. A somogysárdi tenyésztésű sportlovat a rendőrségi ménes felszámolásakor az Országos Rendőr-főkapitányság ajándékozta még nyers csikóként az Országos Polgárőr Szövetségnek. Az OPSZ-től a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Polgárőr Szövetség tulajdonába került át, ahol a szolgálatok során felismerve a ló nem mindennapi képességeit, kétszer is indították egymást követő évben a Nyírségi Vágtán, 2011-ben és 2012-ben. Második alkalommal Alexa az Ibrányi Polgárőr Egyesület lovasát, Frank Csabát győztesként nemcsak a Hősök terére jutatta fel, de ott előfutamból győztesként a középfutamba galoppozta be magát. Frank Csaba így emlékezett: „A kanca kiváló képességeire a polgárőr szolgálatok során figyeltem fel, amellett, hogy rendkívül nyugodt idegrendszerű, könnyen lovagolható ló volt. A megyei polgárőrvezető egyetértésével megkezdtem a felgaloppozását a versenyre 2011-ben, de akkor még 100%-os telivérek is indulhattak így nem volt esélyünk a továbbjutásra. A 2012-ben azonban változtak a versenyszabályok, így a Hősök terén középdöntőig jutottunk.”
Ezt követően 2013-ban került át a kanca a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének tulajdonába, ahol továbbra is folyamatosan aktív járőr ló volt. Rendszeresen részt vett lovasaival a polgárőr kiképzéseken, rendezvényeken, számtalan szolgálati órát adva. Ezt követően a kecskeméti lovas polgárőrök indultak vele kétévente a versenyben. 2014-ben Drahos József, 2016-ban Kecskésné Gábor Henrietta polgárőrök lovagolták a Hírös Vágtán és jutottak fel vele – igaz szabadkártyával – a Hősök terére. A nagy tapasztalattal rendelkező Drahos József is könnyen kezelhető, polgárőr szolgálatra igazán alkalmas lóként írta le a kancát, „aki egyben kedves személyiség, élmény volt vele a közös munka”, ahogy fogalmazott. „Alexánál megtanulhattam, hogyan kell nyugodtan, fejben összeszedetten lovagolni. Számomra nagyon nagy élmény volt a napi tréning. Kicsit más oldalát is megismerhettem a lovas világnak” – emlékezett vissza a fiatalabb generációt képviselő Kecskésné Gábor Henrietta.
A 15 éves, tapasztalt kanca most a fiatal polgárőr hölggyel, Sebestyén Anikó Virággal együttműködve mutatta meg, hogy köszöni, jól van. Anikó elmondása szerint a ló kicsattanóan jó formában volt, nagyszerűen érezték magukat mindvégig mindketten. Alexa a futamok után jelét sem mutatta fáradságnak. „Hatalmas szíve van Alexának, mindent megtesz azért, hogy megfeleljen. Küzdő típus, mégis egyben nagyon kedves egyéniség” – jellemezte a lovat Sebestyén Anikó Virág. „Jómagam igen kevés ilyen jellegű versenytapasztalattal rendelkezem. Ifjúsági lovasként korábban csak egyszer indultam póni galoppon és egyszer kishuszár vágtán. Élmény volt maga a több hónapos felkészülés is. Nagyon köszönöm, hogy a polgárőrség lehetőséget adott számomra, hogy fiatal lovasként egy ilyen nagy tapasztalatú szolgálati lótól tanulhattam, mint Alexa. Azt gondolom mindig is egy meghatározó élmény marad ez számomra az életem során, különösen az az odafigyelés, amit a polgárőrség nagy családjában kaptam a környezetemben ez idő alatt.”
A ló tartója, az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület, a páros felkészítését Bérczy Gyula egyesületi elnök végezte. Az egyesület szakképzett lovas oktatóival (Csikai Imréné Barcsik Aranka, Csikai Szabina, Boronkay Fanni lovas polgárőrök) élen jár a fiatal lovasok képzésében. Nemcsak kecskeméti Csinos Farmon tanítják a fiatalokat, de a Népfőiskola Alapítványnál a lakiteleki iskolás gyermekek lovaskultúra oktatását is nagyrészt ők végzik. Bérczy Gyula egyesületi elnököt kérdeztem: „Örülök Anikó sikerének. A legszebb élmény, amikor a fiatal lovasaink szorgalmasan építkeznek, fejlődnek. Talán nem véletlen, hogy több ifjú polgárőrünk van a szolgálati kötelékben, és sok fiatal gyermek utánpótlás lovas is van az egyesületünk vonzáskörében. Őket elsősorban póni versenyekre készítjük fel és nevezzük be. Többen alig várják, hogy elérjék a 14. életévüket és ifjú lovas polgárőrökké válhassanak hivatalosan is. A Hősök terén négy gyermek lovasunk vonult fel pónikon a 110 kislovas között. A történelmi hagyományokat idéző környezet rendkívül lelkesítően hatott a gyermekekre, és be kell valljam ránk, felnőttekre is, annak ellenére, hogy sokadszorra veszünk részt az eseményen.”
„Büszke vagyok a kecskeméti lovas polgárőrök teljesítményére. Ebből a szempontból mindig is nyugodt voltam, hogy jó kezekben van a megyei szövetség tulajdonában álló kanca. A ló kiváló formában van, de lassacskán immár senior életkorba lép. Idén ő volt a 2. legidősebb versenyló a Hősök terén, ezért elbúcsúztatjuk a gyorsasági versenyszámoktól. Az utánpótlás lovasoknak azonban jó tanítómestere lesz a továbbiakban, amint a szolgálati feladatait is remélem, sokáig el fogja még jó egészségben látni” – nyilatkozta dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

Köszönet valamennyi résztvevőnek, akik részt vettek a Nemzeti Vágtán a polgárőrség lovas szolgálatának népszerűsítésében, akár a Vágta Korzó a tagozati pavilonban, akár az arénában álltak helyt.

(Írta: Rácz Adrienn, fotók: Sebestyén Jenő)

További fotók itt, illetve a Fotóalbumban
További fotók itt, illetve a Fotóalbumban