Katonai kiállítást szerveztek

2017. március 20. 13:22
Katonai kiállítást szerveztek

A katonai egyenruhák történetét és a honfoglalástól napjainkig való átalakulását bemutató kiállítást szervezett Hegyeshalomban a Hegyeshalmi Polgárőrség, a veszprémi és a tapolcai katonai hagyományőrző szervezetek, valamint a helyi önkormányzat.  

Elsősorban a gyerekeknek és a fiataloknak szóló hadtörténeti kiállítást szervezett a hegyeshalomi polgárőrség. A kiállítás elsősorban a magyar katonai ruházatok egyenruhák bemutatásáról szól a honfoglalás időszakától napjainkig. A ruházat mellett természetesen megtalálható különböző korszakok fegyverei, használati tárgyai is. Fellelhető egy-egy darab az első egységes egyen-ruházatból, amely Mária Terézia idején került hadrendbe, továbbá a szabadságharc alatt rendszeresített huszáröltözetek, a Monarchia magyar katonaruhái, az első és második világháború korhű katonaruházatok, illetve a ma rendszeresített honvédségi ruházatok. Ami pluszként szerepel a kiállításon, a koronaőrség és a palotaőrség egyedi ruházatai, amelyek a rendszerváltástól napjainkig mutatja be a kollekciókat. Továbbá a szabadságharc idejétől a hétköznapi öltözeteket mutatja be, amelyeket a civil lakosság viselt ünnepi alkalmakkor.
A tárlaton kialakításra került egy gyermeksarok, ahol a gyerekek a régi felszereléseket, eszközöket és ruházatokat próbálhatják fel, illetve testközelből ismerkedhetnek azok használatával.
A kiállítást a Hegyeshalmi Polgárőrség a Veszprémi és Tapolcai katonai hagyományőrző szervezetek és intézmények felajánlásával valósította meg.

- A kiállítást a hegyeshalomi óvoda és az általános iskola szinte minden diákja megtekintette – mondja Tóth Gyula a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület elnöke. - Továbbá Mosonmagyaróvárról is bejelentkeztek iskolai osztályok, hogy megnéznék a kiállításunkat. Így a nagy sikerre való tekintettel a kiállítás időtartama meghosszabbításra került. A környező települések iskoláinak érdeklődése nyomán egész héten át megtekinthető lesz.