Ünnepeltek a hevesiek

2018. július 23. 18:02
Ünnepeltek a hevesiek
Azt tartják, hogy a sokat látott polgárőrök kemény emberek. Az élet azonban időnként – mint ezúttal Gulán András esetében – rácáfol erre. A viszneki polgárőrt ugyancsak meglepte, s bizony meg is illetődött, amikor a kitüntetettek közé szólították. Mert számára ez az utolsó pillanatig titok maradt. – Soha nem gondoltam, hogy így elismerik a munkámat – csóválta a fejét még később is.

Gulán András egyike volt annak a sok száz civil bűnmegelőzőnek, akik a Tiszanánán töltötték ezt a hétvégét, ahol a tavaly szolgálatban töltött több mint 250 ezer óra szolgálat után – mint mondták - kiengedhették egy kicsit a gőzt: főztek, koccintottak, strandoltak, s nem utolsó sorban jókat beszélgettek egymással. S hiába a pihenés, vissza-visszatérően szóba került az önként vállalt szolgálat.
Csóra György: Polgárőrség nélkül nincs közbiztonságA résztvevőket köszöntő dr. Tóth József, a vendéglátó település polgármestere – egyben a helyi polgárőrség elnöke – például elmondta, hogy a rendőrséggel összefogva sikerült jelentősen, évi 350-ről a hetedére csökkenteni a bűncselekmények számát. Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese kiemelte: ma Magyarországon nem lehet értékelni a közbiztonságot a polgárőrök nélkül, s ebben nagy szerepe van annak a csaknem 2900 önkéntesnek, akik a megye 96 egyesületében tevékenykednek. Ehhez csatlakozva mondta Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat elnöke: megnyugtató tudni, hogy a megye minden száz polgárára jut egy áldozatkész polgárőr.  „Ők a mi megbízható társaink" – jelentette ki Széchy Zsolt r. ezredes,  megyei rendőr-főkapitányhelyettes, aki elmondta: együttműködésük óta az eddigi legtöbbet, 58 ezer órát töltötték tavaly közös szolgálatban, amiért köszönet illeti elkötelezett segítőiket. Ugyancsak a köszönetét fejezte ki Völgyi Ferenc, a megyei polgárőr szövetség elnöke. Külön megemlítette azokat, akik a ezen a napon is otthon maradtak, hogy óvják a lakosság nyugalmát.

A forgatagban feltűnt egy, „Paza Civila" feliratú pólót viselő társaság: Tiszanána erdélyi testvértelepülése, Zetelaka tizenegy polgárőrrel képviseltette magát.
– Sokat köszönhetünk a Heves megyei szövetségnek, amelynek tagjai a kezdetektől készségesen segítenek bennünket az egyesületi munka, a járőrszolgálat kialakításában, s hogy hatékonyan védhessük a helybeliek nyugalmát.  A 6400 lakosú Zetelakán és a szomszédos Zeteváralján jelenleg 180 önkéntesünk van. Mára egyébként tizenöt település csapata tömörült az erdélyi szövetségbe, s újabb 8-10 vár csatlakozásra – mondta Zsombori Árpád, a zetelakiak elnökhelyettese.
– Európában hungarikumnak számít a polgárőrség. Példánk nyomán már nemcsak Erdélyben, hanem a kárpátaljai településeken is egyre több egyesület kezdi meg a működését. S a legújabb hír az, hogy a franciák is megkerestek bennünket, hogy adjuk át nekik a tapasztalatainkat – újságolta Csóra György.
Elismerést vesz át egy polgárőr a Heves Megyei Polgárőr NaponEnnek a "hungarikumnak" egyik alapító tagja Viszneken Gulán András (nyitóképünkön). A kitüntetett férfi a kondérnyi csülökpörkölt rotyogása mellett azt mesélte, hogy 2001-ben pusztán kíváncsi emberként ment el az alakuló ülésre, aztán ott is ragadt a falu biztonságáért tenni akaró helybeliek között. Napjainkban tizennégy társával együtt alkot egy szolgálati csoportot a hatvanfős egyesületben. S miután naponta tapasztalja tevékenységük hasznát, minden percét élvezi... 

A megyei polgárőrnapon az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatával tüntette ki Tobak Ferencet (Bükkszenterzsébet). Ezüst fokozatot érdemelt ki Ádám Zsolt (Ecséd), Kasza Zoltán r. főtörzsőrmester (Karácsond) és Kelemen Péter címzetes r. törzszászlós (Noszvaj). A kitüntetés bronz fokozatát vehette át Gulán András (Visznek), Ari Norman (Pély) és Repnyák Gábor (Zagyvaszántó). Emellet számos polgárőr kapott még elismerést a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől illetve a társszervek képviselőitől.

(Forrás: Szilvás István)

.