Eltűnt gyermeket találtak meg a polgárőrök

2019. február 18. 12:13
Eltűnt gyermeket találtak meg a polgárőrök

Drámai pillanatokat kellett megélni egy házaspárnak február 16-án, miután 12 éves fiuk eltűnt kirándulás közben Nagykovácsiban, a Csergezán kilátó környékén.

Szombaton délután egy család túrázott a Nagykovácsit körül ölelő erdőben, amikor is a 12 éves fiú eltűnt a rengetegben szülei szeme elől.
– Délután négy-öt óra körül történhetett az eltűnés, ezt követően a szülők próbáltak a fiú nyomára bukkanni, de sikertelenül. Ekkor kértek segítséget a rendőrségtől, akik azonnal értesítettek engem, hogy vegyünk részt a kutatásban – mondta el az eseményt követően Dervalics László, a Nagykovácsi Készenléti Szolgálat polgárőr vezetője. – Nem késlekedhettünk, hiszen addigra besötétedett és veszélyes lehet egy 12 éves gyermek számára az erdő. Rádión, telefonon, SMS-üzenetben értesítettem a polgárőröket, az önkéntes csoportokat, majd kezdődött a kutatás. Nagyon jól szervezetten zajlott a keresés, volt egy bázisállomás Nagykovácsiban, emellett más irányokból is indultak keresőcsoportok – mondta a vezető.
Húsz-huszonöt polgárőr indult a rengetegbe a rendőrök és más szervezetek tagjaival a fiú után. Sokan csatlakoztak a csapatokhoz, a környéken élők is felajánlották segítségüket, így már civilekkel is kiegészült a kutatás.
– Nagyjából 19 órakor érkezett be a jelzés hozzánk, de rövid időn belül már az erdőben voltunk. A sötét és a nehéz terep nehezítette a keresést, de így is alig két óra elteltével Nagykovácsi külterületén, a kilátótól mintegy hat kilométerre megtaláltuk a fiút épen, egészségese – mondta Dervalics László, majd hozzátette, nem ritkaság errefelé, hogy emberek tűnnek el az erdőben. Az elmúlt évben is számtalanszor kellett kutatniuk elkóborolt, eltévedt emberek után.
– Volt olyan, hogy egy hetven év körüli idős, magyarul nem beszélő turistát kerestünk, amikor egy életkorban hasonló hölgyet találtunk az erdőben. Nagyon megörült, mert már órák óta kóborolt, de nem tudott kijutni a turistaösvényre. Kisvártatva a külföldi nőt is megtaláltuk, így két embert is megmentettünk aznap. Szerencsére, eddig mindig sikerrel tudtuk felkutatni az eltűnt személyeket – tette hozzá a polgárőr vezető.

(Szöveg: Erdős Csaba)