Sokszínű biztonság (+ fotók)

2018. november 18. 17:10
 Sokszínű biztonság (+ fotók)
2018. november 15-én tartotta meg az Országos Polgárőr Szövetség „Sokszínű biztonság” címmel tudományos kerekasztal beszélgetését. A tanácskozáson résztvevőket – akik közül jelen volt Prof. Dr. Kerezsi Klára az MTA doktora, Dr. Major Róbert r. ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közbiztonsági Tanszék vezetője, Dr. Német József r. ezredes, a rendőrség Tudományos Tanácsának elnöke, dr. Túrós András az OPSZ elnöke, valamint OPSZ tisztségviselők, polgárőr vezetők - Prof. Dr. Besenyei Lajos az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke köszöntötte.

A köszöntők után Besenyei professzor gondolatébresztőjében megjegyezte, hogy a bizonytalanság a mai korról elmondható. A Tízparancsolat alapvető értékei vannak a mai társadalomba megkérdőjelezve. „Ez új generáció, új gondolatokkal, amely lerázza azokat az értékeket, amely stabilitást és értéket ad egy családnak, egy társadalomnak” - mondta. Azok a kapcsolatok, amelyek egyfajta stabilitást adtak – házasság, család, barátok – mára szétestek. A mai felgyorsult világ rendkívüli módon rombolja ezeket az értékeket és ezáltal azok a kapaszkodók, amelyek régen megvoltak, annak ma csak nyomait látjuk. Ezeknek az alapvető dolgoknak a széthullása, a szubjektív biztonságérzetet is befolyásolják. A polgárőrök itt tudnak bekapcsolódni, szerepet vállalni, mivel a polgárőrök vannak legközelebb a családokhoz, ők kapcsolódnak a családok mindennapjaihoz.További képek itt, illetve a Fotóalbumban
Ezt követően a jelenlévők, egy tudományos előadás kellős közepén érezhették magukat, mivel Prof. Dr. Kerezsi Klára nagyon szemléletes és izgalmas előadást tartott, a józan ész és a tudomány kapcsolatáról, viszonyáról. Véleménye szerint a józan ész a tudomány előszobája. Az emberek nagy része ebben az előszobában éli le az életét és nem jut tovább a tudományos megállapításig. Kérdéseket fogalmazott meg a kriminálpszichológia, rendészettudomány területéről. Véleménye szerint, a rendőrség a világ minden táján militarizálódig és a rendészet és a rendőrség egyre távolabb kerül egymástól.
Ha egyre több kérdésre választ adunk, akkor annál több kérdés merül fel bennünk – kezdte hozzászólását Dr. Major Róbert. A közrend és a közbiztonság védelme a rendőrség feladata. Mindenki más, aki szeretne ebben a feladatban közreműködni, az egyfajta segédszereplő lehet. Elmondta, hogy a Polgárőrség a rendőrség meghosszabbított karja, akik a közbiztonság és közrend védelmének feladataiban tudnak segíteni. Kiemelte, hogy a polgárőrnek el kell tudni magát helyezni a komplex biztonsági rendszerben. Ennek érdekében szükséges a megfelelő szintű polgárőr képzés, oktatás.
Az előadások után a jelenlévők saját tapasztalatainak és véleményeinek kifejtése következett, amely nagyon konstruktív és előremutató tanácskozásként volt jellemezhető.
Dr. Túrós András (ballról) a polgárőrség Tudományos tanácsának konferenciáján „Minden olyan, a rendészet vérkeringésébe bekapcsolódott szervezet, amely az elmúlt években jött létre, a rendőrség köldökzsinórjára van csatlakozva – jegyezte meg záróakkordként dr. Túrós András OPSZ elnök. - A rendőrség vezető szerepe vitathatatlan – reagálva a rendőrség szerepével kapcsolatban felmerült kérdésekre - hiszen a közbiztonság és közrend védelmének első számú őrzője." Elmondta, hogy a nagyvárosok és a kistelepülések viszonylatában, a bűnmegelőzés tekintetében a polgárőr egyesületek helyzete eltérő. „Viszont az kijelenthető, hogy a Polgárőrség önkéntességből és felelősségvállalásból példát mutat a civil szervezeteknek” – mondta az OPSZ elnöke.
Dr. Túrós András a tanácskozás végén köszönetet mondott a tartalmas előadásokért.

(szöveg: Csonka Nándor, fotó: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban