Acélparipán száguldó polgárőrök

2019. március 05. 11:57
Acélparipán száguldó polgárőrök

Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai szó szerint átutazzák az egész országot, csakhogy teljesítsék vállalt kötelességüket. Hihetetlen elszántsággal róják a kilométereket a vasúti pályákon és biztosítják az utasok nyugodt utazását, illetve ahol kell, segítséget nyújtanak.

Még kimondani is hihetetlen, de a Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai az elmúlt év során közel 88 ezer kilométert tettek meg szolgálatellátásuk során. Ők valóban elmondhatják, bejárták az egész országot, miközben polgárőrként gondosan ügyeltek arra, hogy ne történjen semmi atrocitás az utazások során, aki a vonaton van, biztonságban érezhesse magát.
– Már két évtizede működik az egyesületünk, és összeadni is nehéz lenne hány kilométer van mögöttünk a szolgálatok alkalmával. Annyi biztos, hogy bejártuk keresztül-kasul az egész országot – foglalta össze Podány Sándor Zoltán, a Vasúti Polgárőr Egyesület elnöke, akivel az egyesület hétköznapjairól, illetve a kezdetekről beszélgettünk.
polgárőrök szolgálatbanAz egyesület 1999-2000 fordulóján alakult meg, amikor a fővárosban nagyon sok problémát okoztak a vasútállomások, teherpályaudvarokon összeverődő bandák, a bűnözők.
– Én négy évtizede vagyok a vasútnál, sok mindent láttam akkor, és tudtam, hogy lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy fenn tudjuk tartani a rendet, megelőzzük a rongálásokat, a lopásokat, hogy a vasút egyet jelentsen a biztonságos utazással. Ezért örömmel csatlakoztam az egyesülethez, amely mára egy nagyon jól szervezett, jól működő egyesületté nőtte ki magát. A feleségemmel mindketten aktív tagok vagyunk, sőt, 2018-tól már az egyesület irányítását is vállaltam – magyarázta a vezető.
Az elmúlt húsz évben nagyon sok változás történt. A polgárőrök, illetve a társszervek lelkiismeretes munkájának köszönhetően érezhetően javult a közbiztonság, a vasútállomások biztonságosabbá váltak. A vonatokon kevesebb a rendbontás, kevesebb jegyvizsgáló esik támadás áldozatává.
polgárőrök szolgálatban– A kalauzok szeretik, ha jelen vagyunk az általuk ellenőrzött vonaton. Mindig felkérik a polgárőröket, hogy kísérjék el őket, amikor ellenőrzik a menetjegyeket. A bliccelők sokkal konszolidáltabban viselkednek, amikor a kalauz mellett ott állnak a polgárőrök. Jellemzően nem agresszívak, ami a többi utasnak sem okoz kellemetlenséget. A tolvajok sem mernek olyan járaton dolgozni, ahol polgárőrök vannak, mert tudják, hogy mi figyelünk, ha magára hagyott táskát, csomagot találunk azt jelezzük, vagy megvárjuk a tulajdonost, amíg az vissza nem érkezik a helyére. Gyakran becsatlakozunk a rendőrök, vasúti őrség munkatársai mellé, így kerül sor ellenőrzésekre, igazoltatásokra. Ezek főként kiemelt rendezvényekre való utazásnál, focimeccseknél jellemző. Megtörtént olyan eset is, amikor nemzetközivé bővült a szolgálat, mert az Ausztriából érkező vonalon osztrák rendőrök is voltak, így velük közösen folyt a vonat biztosítása – idézte fel a szolgálat jellegzetességeit Podány Sándor.
Polgárőrök szolgálatbanAz egyesület nem csak a MÁV vonalain van jelen, hanem a börzsönyi kisvasút vonalán is teljesít szolgálatot.
Természetesen nem csak a vonatok, hanem az állomások, peronok rendjét is felügyelik a Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai, de szívesen segítenek más egyesületeket is ahol szükség van rájuk, emellett sorompókampányokban is részt vesznek. Így nyaranta a Balaton mentén is megjelennek az egyesület tagjai, főként a fesztiválok idején ahol mind a vonatokon, mind az állomásokon ügyelnek a fesztiválozók biztonságára.
- Jelenleg 25 tagunk van, amely taglétszámból 14-15 fő aktívan ad szolgálatot. Ekkora létszámmal sikerült éves szinten teljesíteni a 88 ezer kilométert, illetve az 1400 óra/ fő szolgálati időd. Az aktív tagok javarésze egyébként vagy a vasútnál, vagy valamelyik tömegközlekedési társaságnál dolgozik. Innen eredhet az utazás, a közlekedés szeretete. Remélem a jövőben sikerült bővíteni a taglétszámot, talán még ifjú polgárőrökkel is, akik szintén szeretik a vasutat, a vasúti közlekedést – tette hozzá az elnök.

(Szerző: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illtve a Fotóalbumban