Elbúcsúztunk Matajsz Andrástól

2017. május 17. 19:27
Elbúcsúztunk Matajsz Andrástól

Több százan, köztük rendőr és polgárőr vezetők kísérték utolsó útjára májusa 6-án Matajsz Andrást, a népszerű „Bandzsót”, a példaértékű polgárőrt.

 

Békés megye szinte minden pontjáról érkeztek polgárőrök Tótkomlósra, hogy leróhassák tiszteletüket az elhunyt Matajsz András polgárőr temetésén. A búcsúztatón az Országos Polgárőr Szövetséget Török Barna az OPSZ Felügyelő Bizottság elnöke képviselte, aki koszorút helyezett el az OPSZ, Borsod-Abaúj Zemplén megyei és Nógrád megyei polgárőrök képviseletében. Megjelentek a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnökség tagjai illetve a megye több száz polgárőre. A Rendőrséget Czecher Péter r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, Orosházi Rendőr-kapitányság vezetője illetve Sándor Gábor r. ezredes, a Tótkomlósi Rendőrőrs vezetője képviselte.  Tiszteletüket tették a helyi és szomszédos települések lakói, számos civil szervezetek képviselői.
A polgári temetési szertartása szerint megtartott temetésen a Polgárőrség nevében Lipták István a BMPSZ Felügyelő Bizottságának elnöke mondott beszédet. Mint mondta:
- Matajsz András „Bandszó”, akit mindenki csak így ismert Tótkomlóson, igazi egyéniség volt. Lehetett szeretni, nem szereti, egy biztos, ha valaki megismerte, egészen bizonyos, hogy soha többé nem felejtett el. Hatalmas szíve volt, aminek egy része egészen biztosan a polgárőrségért dobogott. Mert neki innen, egészen belülről eredt az elhivatottsága. Nem csak a eszét, hanem a szívét is beleadta a munkába, amikor 1996-ban úgy döntött, hogy szeretett városában létrehozta, a már több településen jól működő polgárőr szervezetet. Tette ezt azért, mert felelősen gondolkodó állampolgárként, tenni akart a közbiztonság és a közrend fenntartásáért, a környezet-és természetvédelemért, a bűnmegelőzésért és nem utolsó sorban a hétköznapi emberek biztonságérzetének növeléséért. Teljes szívvel hitt abban, hogy a polgárőr tevékenység olyan önként vállalt szolgálat, amellyel jobbá, biztonságosabbá tehető a környezet, ahol a mindennapjait éli.  Tótkomlósi Polgárőr Egyesület megalakulása óta ellátta az elnöki teendőket. 2000-től a Megyei Szövetség Elnökségének tagja, majd elnökhelyettese, közel 10 évig az Országos Polgárőr Szövetség Elnökségének is tagja.
- Matajsz András személyében igazi közösségi embert vesztettünk el. Jogkövető magatartás, fegyelmezettség, lelkiismeretesség, áldozatvállalás és szerénység jellemezték. Polgárőrként valamint magán emberként rá mindig lehetett számítani. Egy kiváló ember távozott közülünk – mondta beszédében Lipták István.
A polgárőrök egy-egy szál virágot helyezett el a koporsó után a sírba, majd részvétükről biztosították az elhunyt családját.
Matajsz András élt 78 évet.