Folytatni kell a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot! (+ fotók)

2017. október 29. 20:42
Folytatni kell a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot! (+ fotók)
Kelet-Magyarország tíz megyei jogú városának önkormányzati képviselőit, az érintett polgárőr egyesületek vezetőit és kapitányságvezetőit várták arra a fórumra, amelyet Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon október 28-án rendeztek, s amelyen a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program kelet-magyarországi regionális tapasztalatait összegezték a résztvevők.

Akiket – közöttük is kiemelten Papp Károly r. altábornagyot, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét, dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Farkas József r. dandártábornokot, megyei főkapitányt és dr. Ulrich Attilát, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármesterét – Csóra György, az OPSZ általános elnökhelyettese köszöntött. Mindjárt fel is kérte az országos főkapitányt és a Polgárőrség elnökét elismerések átadására.
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai két polgárőrrel közösen járőröztek Cigándon október 18-án, amikor közúti ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsit és annak vezetőjét. A zavartan viselkedő férfinál kábítószergyanús anyagot foglaltak le. Másnap a beszerzett adatok és információk alapján házkutatást tartottak egy sátoraljaújhelyi férfinél, akinek ingatlanában több mint egy kiló kábítószert, annak előállítására és forgalmazására alkalmas műszereket találtak.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanPapp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője dicséretben és jutalomban részesítette Oláh László r. törzszászlóst, cigándi körzeti megbízottat és Lehóczki Sándor r. főtörzsőrmestert, a Cigándi Rendőrőrs járőrvezetőjét, valamint Horváth Andrást és Králik Jánost, a Cigándi PE tagjait. A rendőrök tevékenységét segítő két polgárőrt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke tárgyjutalomban részesítette.
Az ünnepi percek után Zámbó Péter, az OPSZ szakmai elnökhelyettese értékelte a bűnmegelőzési program másfél éves tapasztalatait. Kiemelte: számunkra a legfontosabb értékmérő az állampolgárok véleménye a közrendről, a közbiztonságról. A Rendőrség hatékony tevékenysége azt eredményezte, hogy az állampolgárok életminősége javult a nagyvárosokban is, s ehhez a munkához a polgárőrök is hozzátették a magukét. Nyugalmat áraszt a jelenlétük – fogalmaztak nagyon sokan. Az önkormányzatok, a Rendőrség és a Polgárőrség összehangolt együttműködése hozta meg a sikert, a biztonság növekedését – emelte ki Zámbó Péter. Aki a továbbiakban azt fejtegette: szép eredmények születtek e programnak köszönhetően, de néhány ellentmondás is felszínre került. Budapesten minőségi és mennyiségi változást eredményezett ez a program, s ez még inkább látható és érezhető a vidéki nagyvárosokban. A Nyugat-magyarországi tapasztalatokat Dézsi János, a Veszprém MPSZ elnöke összegezte, kiemelve: a tucatnyi megyei jogú városban komplett tervek készültek a sikeres végrehajtás érdekében, amelyeket havonta értékeltek az illetékesek. Külön is felelevenítette a „Közösen Veszprém város biztonságáért” cselekvési programot, amely a polgárőrök kezdeményezése volt, s ehhez partner volt a Veszprémi Rendőrkapitányság állománya. Önzetlen, példamutató együttműködésük volt a siker kulcsa! Amihez egy rendőrőrs kezdeményezése is hozzájárult: közterületeken tartanak nyilvános fogadóórákat, közvetlenül tájékozódva ily módon a lakosság véleményéről. 
Csökkenés tapasztalható mind a tíz kelet-magyarországi megyei jogú városban a bűncselekmények számát tekintve, s ehhez a Rendőrség és a Polgárőrség példaértékű együttműködése, a közös járőrszolgálatok is igen sokat hozzátettek – mondotta dr. Illés László r. alezredes, a Nyíregyháza Városi Rendőrkapitányság vezetője. A szabolcsi megyeszékhelyen ebbe besegítettek a Városgondnokság munkatársai is. A polgárőr egyesületeket érintő személyi változások is hozzájárultak mindehhez, hiszen lovas és kerékpáros csoportok mellett légi felderítőkkel is bővült a külterületeken bevethetők palettája. Szakmai projekteket a polgárőrök nélkül nem tudtunk volna kellő hatékonysággal végrehajtani, az önkéntes bűnmegelőzők aktív részvétele volt eredményeink egyik záloga. Ami a jövőt illeti: megfelelő kommunikációval kell elérnünk a lakosságot, s az új kihívásokra is választ kell adnunk! – emelte ki a kapitány.
A hat hozzászóló mindegyike – egy jegyző és öt polgárőr vezető – azt hangsúlyozta: az eredmények arra inspirálják őket, hogy kérjék e program folytatását. Hallhattunk a Miskolcon sikeres „Éjjeli őrjáratról”, a miskolci „serifekkel” való jó együttműködésről, az egri gyakorlati bizonyítékról, miszerint a közterület felügyelőkkel is kiváló lehet az együttmunkálkodás. A szegedi Civil hírlánc sikeréről, vagy a békéscsabai Szakképzési Centrumban alakult polgárőr egyesületről, amely hamarosan az Ifjú Polgárőrök legnagyobb bázisa lesz. Miként az érdiek sikeres tevékenységéről, aminek köszönhetően 50 százalékkal mérséklődött a bűnesetek száma a városban, azután arról is: milyen nehézséget jelent a főváros egyes kerületeiben még egy polgárőr egyesület létrehozása is.
Papp Károly r. altábornagyA Rendőrség a folytatásban is partner lesz, tovább kell vinni ezt a programot – kezdte felszólalását Papp Károly r. altábornagy. – Hiszen az itt hallottak meggyőztek ennek fontosságáról. A közrend, a közbiztonság megteremtésének élharcosai a rendőrök, az önkormányzatok, a polgárőrök. Nem véletlen, hogy az állampolgárok bíznak bennünk, de ezt a nehezen felépített bizalmat egy pillanat alatt el lehet veszíteni! Önkormányzat minden településen van, miként rendőrség is. S ma már egyre kevesebb azoknak a száma, ahol nincs polgárőr egyesület. A közbiztonság rezdülésének fő fokmérője az állampolgárok biztonságérzete. Amiért ez a hármas tehet a legtöbbet! Az ORFK vezetője ezt követően számadatokkal illusztrálta, hogyan minősítik az önkormányzatok a Rendőrség munkáját, majd arról szólt, miként változott a keleti 10 megyei jogú városban a bűncselekmények száma, miként csökkent a kiemelt bűnesetek mennyisége. Abban, hogy a Rendőrség bizalmi indexe a legjobb az állami szervek között, közrejátszik, hogy Magyarország Kormánya pénzt, paripát és fegyvert biztosít a jó közbiztonság kialakításához. A 23 megyei jogú városban élők közül 2013-ban 56 százalék, tavaly már 71 százalék érezte biztonságban magát. S ebben a jelentős eredményjavulásban a Polgárőrség szerepe elévülhetetlen! Együttműködés és együtt gondolkodás – ezzel adjunk példát, mert mindenkire szükségünk van, aki ehhez a programhoz hozzá tud tenni! Mert az a célunk: köznyugalom legyen Magyarország minden településén. Külön köszönöm a polgárőröknek, hogy az elvezényelt rendőri állomány helyére léptek az ország több városában, falvában, a külterületeken! Ez a mi közös feladatunk és eredményünk! – zárta gondolatait Papp Károly
Dr. Túrós AndrásA kistelepülések egyesületei mellett nagy figyelmet kell szentelni a nagyvárosok polgárőr egyesületeire is – kezdte összegzését dr. Túrós András. Az OPSZ elnöke mindjárt példával is szolgált: Budapest belvárosában, az V. kerületben az önkormányzati akarat ellenére sem sikerül önkéntes bűnmegelőzőket toborozni. Mást mutat ugyanakkor az országos körkép: teljesültek azok a célkitűzések, amelyeket a program 2016 februári indításakor tűztünk ki! Sajnálatos, hogy ezekre az eredményekre itt hét önkormányzat a keleti régióból nem volt kíváncsi, de figyelmeztető az is: sok érintett polgárőr egyesület sem volt jelen! Nem véletlenül nehéz a nagyvárosi és a budapesti kerületi önkormányzatok egy részével felvenni a kapcsolatot. Már csak azért sem, mert többnyire úgy gondolják: a Rendőrség és saját rendészetük elég a biztonság megteremtéséhez. Megfeledkeznek rólunk, polgárőrökről, nem véletlen, hogy ezeken a területeken az önkéntes bűnmegelőzők lakossághoz viszonyított aránya rendkívül alacsony! Nem rejtette véka alá az OPSZ elnöke: gondban vagyok! Döntés született ugyanis a 300x100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram folytatásáról, annak pénzügyi támogatásáról. Ebből a támogatásból nem kaphatnak azok a nagyvárosi egyesületek, amelyek a 300x100-ban is érdekeltek, ennek jogi akadályai vannak. Ígérem, az OPSZ Elnöksége bölcs döntésével kompenzálni fogjuk ezeket az egyesületeket is! Ám azt is tudni kell: amely egyesületek képviselői ma itt voltak, elsőséget élveznek majd a támogatásban! Mert azt is bejelentem: 2018-ban is folytatjuk a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot, s mindent elkövetek a támogatás megszerzése érdekében. Egyben bejelentette: a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatával tünteti ki az Eger Agria Polgárőr Egyesületet, és 100 ezer forintos működési támogatással is jutalmazza őket tartalmas bűnmegelőző munkájukért. Magyarország közbiztonsága igényli a Polgárőrséget – legyünk erre büszkék! – fejezte be összegzését az OPSZ elnöke.
A fórum végén ismét elismerések átadására került sor. Somogyi János, a Sz-Sz-B MPSZ elnöke a bűnmegelőzésben végzett kiemelkedő munkájáért tárgyjutalmat adott át Bordás Bélának, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közbiztonsági Közalapítványa elnökének, Nagy Istvánnak, a Rozsréti PE elnökének és Szokol Tibornak, a Nyíregyháza Városközpont PE elnökének.  Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség nevében a turisztikai idényben végzett kimagasló, a közbiztonságot erősítő tevékenysége elismeréseként 26 polgárőrnek és két közterület-felügyelőnek adott át jutalmat dr. Ulrich Attila alpolgármester.

(Szöveg: T. Z., fotó: Virág István)

További képek itt, illeteve a fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban