Június 27-e, a polgárőrök napja

2018. június 27. 19:52
Június 27-e, a polgárőrök napja

2018. június 27-én Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és dr. Barnucz Szilvia az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója közös sajtótájékoztató keretében köszöntötte a polgárőröket a polgárőr nap alkalmából.

Nyitra Zsolt a polgárőrök napja alkalmából köszöntötte a polgárőröket és elmondta, hogy köszönet jár a Polgárőrségnek az elmúlt több mint 25 évért. Ők azok, akik önkéntesen, a szabad idejüket is feláldozva vigyázzák a települések és a családok biztonságát. Mint mondta: Magyarország, Európa egyik legbiztonságosabb országa, és ebben elévülhetetlen érdeme van a Polgárőrségnek. Egyben örömét fejezte ki, hogy egyre több az ifjú polgárőrök száma, akik már fiatalon megtanulják, hogy fontos az ország biztonsága. A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a mai napon Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke külön köszöntötte a polgárőr nap alkalmából, a Polgárőrséget. Beszédében kitért arra, hogy a Kormány határozottan stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetséget.
Kontrát Károly köszönti Magyarország polgárőreitKontrát Károly államtitkár a Polgárőrséget köszöntő és méltató szavak után elmondta: Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, ami a mindennapjainkat meghatározza.Európa országai közül Magyarország volt az első, aki tudta, hogy milyen veszélyforrást jelent az illegális migráció. Ennek elhárítása érdekében megtettük a megfelelő intézkedéseket. Megerősítettük a déli határ védelmét, felépítettük a kerítést. Ma Magyarország biztonságos ország, a világ 15. legbiztonságosabb országa. Ebben a polgárőröknek is jelentős szerepe van, hiszen a Határvédelmi tagozat megszervezésével a Polgárőrség reagált a migrációs helyzetre.
Az államtitkár a beszédében elmondta azt is, hogy a mai napon Varga Mihály előterjesztette azt a költségvetési javaslatot, amely biztosítja a Polgárőrség 2019-es költségvetését.
Dr. Barnucz Szilvia: a polgárőrök tavaly 9,2 millió szolgálati órát adtakDr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója beszédében kitért arra, hogy a Polgárőrség a huszonhetedik évét tölti, mely idő alatt 63 ezer fős szervezetté nőtt. A számokat tekintve 2100 polgárőr egyesülettel rendelkezik a Polgárőrség. Az igazán jelentős fejlődést a polgárőr törvény hatályba lépése indította el, hiszen a törvény köztestületté minősítette a Polgárőrséget.
A Polgárőrség egy cselekvési lehetőség a közrend és a közbiztonság fenntartásában közreműködni kívánó és felelősséget vállaló személyek számára – mondta a főigazgató. - Hozzájárultunk ahhoz a közbiztonsághoz, amelyet ma tapasztalunk Magyarországon.A Polgárőrség 9,2 millió szolgálati órát teljesített önkéntesen a tavalyi évben, ami átlagosan egy polgárőr esetében 150-160 órát jelent évente.
A főigazgató hozzátette, hogy a Polgárőrség sikerét nagymértékben köszönheti a magyar Kormánynak, a Belügyminisztériumnak, az Országos Rendőr-főkapitányságnak és a támogató önkormányzatoknak. Az OPSZ meghirdetett programjai, akár a 300x100 program, akár Nagyvárosi Bűnmegelőzési program, akár a Család, a gyermek- és ifjúságvédelem programja, az említett szervek, szervezetek nélkül nem valósulhatott volna meg.
Dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere beszédében megfogalmazta, hogy a VIII. kerület javuló közbiztonsága többek között a polgárőröknek is köszönhető. Sikerült a kerületben élők szubjektív biztonságérzetét nagymértékben javítani. Az elmúlt nyolc évben több mint felére csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma két harmaddal csökkent, a nyomozati eredmények 42 százalékkal javultak, továbbá ma Józsefvárosban négy bűncselekményből hármat felderítenek.