Képzett kutyák a polgárőrség szolgálatában

2019. február 26. 22:17
Képzett kutyák a polgárőrség szolgálatában
Megújult az Országos Polgárőr Szövetség kutyás tagozata, amelynek eredményeképpen speciálisan képzett kutyákkal láthatják majd el feladataikat a polgárőrök.

Speciális őrző-védő, kutató-mentő kutyák fogják kiegészíteni a polgárőrség széleskörű tevékenységét. A képzések folyamatosan zajlanak, jelenleg már 31 eb esett át az oktatásokon, amelyek minden, szolgálattal összefüggő feladatra felkészítik a négylábúakat és a kutyavezetőket.
Proff.Dr. Besenyei Lajos és Molnár Zoltán- A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központtal (ROKK) született megállapodás, amely értelmében az ottani szakemberek képzik a polgárőrség kutyáit. A hivatalosan regisztrált 84 polgárőr kutyából már 31 megkapta a kiképzést, amely elsősorban őrző-védő feladatokra készítette fel azokat. Folyamatosan ütemezzük a többi kutyát is, hogy minél előbb szolgálatba tudjanak majd állni – mondta el Molnár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának alelnöke, egyben a kutyás szekció vezetője. – Természetesen nem csak az őrző-védő feladatok lesznek dominánsak. Szeretnénk minél szélesebb körben ellátni a feladatainkat, így a speciális kutató-mentő képzéseket is tervezzük. Így aktívan be tudunk majd csatlakozni olyan akciókba is, amikor eltűnt személyeket kell felkutatni, vagy éppen romok alól kell kimenteni valakit – magyarázta a vezető.
A kutyás tagozat 2018 márciusában alakult meg az OPSZ keretein belül, azonban 2019-től már a Lovas tagozathoz csatlakoztak, így biztosítva a megfelelő szakmai irányítást és fejlődés lehetőségét.
- Örülünk, hogy egy olyan sikeres tagozathoz csatlakozhattunk, mint a lovasok. Megítélésem szerint itt biztosított a teljes körű szakmai háttér és irányítás. Erre szükség is van, hiszen egy új szakág kezd kibontakozni a kutyás szolgálat nyomán, amely sok potenciált rejt magában, és ezt mindenféle képpen ki kell aknázni. A hétköznapok során már most megmutatkozik a kutyák széleskörű alkalmazási lehetősége. A járőrtevékenység során egy fegyelmezett eb jelenléte eleve visszatartó tényezőt jelenthet egy renitens személy számára, emellett a szolgálatvezénylés is átszervezhető – tette hozzá.
Molnár Zoltán elmondta, nagy előrelépést jelentett a szolgálati ág fejlődésében a jogi háttér szabályozása. Emellett a ROKK hathatós szakmai háttértámogatása, amelynek köszönhetően valóban szakmailag felkészült kutyavezetők és ebek állhatnak szolgálatba.
Kutyás polgárőr- Mint már mondtam, nagyon sok lehetőséget látok a kutyás tagozatban, ezeket a jövőben szeretném, ha teljesülnének. A már említett kutató-mentő ebek mellett szeretnénk a terápiás kutyák képzését is megkezdeni. Így az iskolákba is egy teljesen új területen mutatkozhatna be a polgárőrség. Ezzel kapcsolatosan is már elkezdődtek az előkészületek. Számomra az a jövőbeli terv, hogy a lovas tagozathoz hasonló sikereket érjenek el a kutyások. Tudom, hogy sok munkát igényel, hiszen 35 éve foglalkozom kutyákkal, a hivatásom okán is. Azonban tisztában vagyok vele, hogy megéri a befektetés, hiszen az eredmények már most önmagukért beszélnek – zárta szavait a vezető, aki hozzátette, természetesen a megfelelő eszközöket, ruházatot is biztosítják a kutyás szolgálathoz. A különlegesen kiképzett ruházat már most kiosztás alatt van, az igényeknek megfelelő mennyiség további beszerzése pedig folyamatos.
A kutyakiképzésre egyénileg, de egyesületi szinten is lehet jelentkezni. A ROKK szakemberei azt is vállalták, hogy kihelyezett képzéseket is biztosítanak, így nem kell Dunakeszire menni az állatokkal, amennyiben kellő létszámot tudnak biztosítani egy vidéki helyszínhez. Ezek az oktatások általánosan 3-4 naposak, ezt sikeresen teljesítve már indulhatnak is járőrözni az ebbel.

 Hungarikummal a közbiztonságért
Egy jellegzetes magyar kutyafaj, a kuvasz is megjelent a kutyás polgárőrök társaként. A minisztériumi programhoz csatlakozva a polgárőrség is kapott kölyköket, amelyeket belevontak a kiképzési programba. Jelenleg öt ilyen kölyök várja, hogy megkapja majd a képzést, így ez a jellegzetes eb is szolgálni fog a közterületeken a polgárőrök társaként.


(cikk: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)