Elnöki találkozó Nógrád megyében

2018. február 01. 14:30
Elnöki találkozó Nógrád megyében
Újabb állomásához érkezett az elnöki találkozók sorozata, 2018. január 30-án, a Nógrád megyei Balassagyarmaton értékelték a Polgárőrség munkáját.
Zsúfolásig telt január 30-án a Balassagyarmati Rendőrkapitányság tanácsterme, ahol megrendezésre került a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség 2011-2018 közötti időszak fejlődéséről, hatékonyságáról szóló értékelő küldöttértekezlet. A megye több településéről képviseltették magukat polgárőrök, de jelen volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Balla Mihály országgyűlési képviselő, dr. Budai István büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház parancsnoka, dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Szabó József, a Nógrád Megyei Önkormányzat jegyzője, Medvácz Lajos Balassagyarmat polgármestere, dr. Nagy László rendőr dandártábornok, megyei főkapitány, valamint Okolenszki Gábor tűzoltó alezredes, a Balassagyarmati Katasztrófavédelemi Kirendeltség vezetője.
Dr. Túrós András: Aranykorát éli a polgárőrségVass Miklós, megyei elnök köszöntője után dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke tárgyjutalomban részesítette Prof. Dr. Bánfi Ferenc nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, a CEPOL főigazgatóját, Bér település polgárőrét. Ezek után összegezte országos szinten a polgárőrök elmúlt hét év tevékenységét, amely – véleménye szerint – a polgárőrség „aranykora” volt. Elmondta, hogy a megújult polgárőrséget a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte. Beszélt arról, hogy a kormányzati támogatás ebben az időszakban többszörösére nőtt és hogy gyökeresen megváltozott a technikai ellátottság.
- Amíg 2009-ben a megye lakosságának biztonságérzete mélyponton volt, a külterületi- és vagyon elleni bűncselekmények miatt, addig ez mára megváltozott, ami az erős rendőrség mellett az egységesen jól működő polgárőröknek köszönhető. A polgárőrség nem csak országosan, de Nógrád Megyében is kiemelt figyelmet kap, komoly közösségépítő kollektívává vált és a rendészeti közéletnek egy meghatározó ereje – mondta dr. Túrós András.
A továbbiakban az oktatás, képzés helyzetét, a társszervekkel való együttműködést mutatta be Vass Miklós megyei elnök, majd a szakmai programok végrehajtásáról is szólt. Említést tett arról, hogy 94 egyesülettel, több mint 110 településen vannak jelen, tagjaik között megyei önkormányzati vezetők, rendőrök, katasztrófavédelmi dolgozó is helyet kapnak. Az ifjú polgárőrök száma 157 fő, az elmúlt év szolgálati órák száma meghaladta a hétszázezer-, a rendőrséggel pedig a huszonhatezer órát. Kiemelte, hogy az önkormányzatok a lehetőségeikhez képest folyamatosan támogatják az egyesületeket, többek között Érsekvadkert, Héhalom, Vanyarc, Bercel, Drégelypalánk, Kétbodony és Mátramindszent település.
- Egységes megyei szintű tevékenységet végzünk, ami áttekinthetőbb, hatékonyabb. Kis megyénkben kellő szervezéssel és összefogással próbálunk a polgárőrség hagyományos elvárásainak megfelelni, a feladatokat ellátni.
Zárszóként megemlítette, hogy Nógrád megyében a 300×100 Biztonság Polgárőr Mintaprogramban több település vesz részt, az érintett területeken e programnak köszönhetően nőtt a rendőrséggel közös szolgálatok száma, erősödött az egymás iránti bizalom. Végül 2018. évi feladatokat részletezte.