Kéklámpás Nap Balassagyarmaton

2018. szeptember 09. 16:06
Kéklámpás Nap Balassagyarmaton
Nógrád megye rendvédelmi szervei és a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség az előző évek hagyományához hűen ez évben is vetélkedni hívta Balassagyarmat iskolásait.

Tíz éve a rendvédelmi dolgozók és a megyei polgárőrség szervezésében útjára indított „Kéklámpás Nap” az idén Balassagyarmaton került megrendezésre. A rendezvény megnyitóján megjelent dr. Nagy László rendőr dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány, dr. Budai István büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka, Gaál Zoltán a NAV megyei igazgatója, Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei Katasztrófavédelmi igazgató, Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke valamint Csach Gábor Balassagyarmat alpolgármestere.
A megkülönböztető jelzéssel ellátott – vagyis kék lámpás – járműveket használó mentők, tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök, katonai rendész és büntetés-végrehajtási dolgozók mellett az évek során a megyei polgárőr egyesületek, az együttműködő társadalmi- és civilszervezetek is bekapcsolódtak a rendezvénybe. A program célja a rendvédelmi szervek bemutatkozása, az ifjúság és a rendvédelmi dolgozók közvetlen kapcsolatának erősítése, valamint az, hogy bemutassák a diákok számára ezen hivatások feladatait, tevékenységük jelentőségét az ifjú polgárőrök segítségével. A rendezvény során a szervezők arra törekedtek, hogy felhívják a résztvevők figyelmét a bűn- és balesetmegelőzés fontos szerepére és módszereire, kiemelten a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségeire.
A reggeli órákban indított kéklámpás felvonulás nyitotta meg a teljes napot felölelő rendezvénysorozatot, melynek során a tanévkezdéshez kapcsolódva „kéklámpás” szolgálatok szakemberei és a polgárőrök játékos vetélkedőkre hívták a balassagyarmati középiskolás tanulókat. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Ipoly Cipőgyár, a Katasztrófavédelem és a Polgárőrség egy-egy külön állomáson várták a vetélkedő csapatokat. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a rendezvényre biztosított a mobil bűnmegelőzési centrumban kisbuszát. A diákok vagyonvédelemmel kapcsolatos feladatokat oldhattak meg egy speciális sátorban. A résztvevők továbbá KRESZ totó kitöltésével és kerékpáros ügyességi pályán is értékes pontokat szerezhettek. A NAV egy személyautójában elrejtett eszközök megtalálására adott feladatot az ifjú felderítőknek. Ugyanakkor a határvadász szakma iránt érdeklődők is tanácsokat kaphattak a pálya érdekességéről és a jelentkezéshez szükséges feltételekről. A társszervek feladatai harcászati, börtönőri, elsősegély-nyújtási, életmentési és ügyességi feladatokból álltak. A nap folyamán, Balassagyarmaton az érdeklődők látványos bemutatókat, valamint katasztrófavédelmi, büntetés-végrehajtási, rendőrségi és egyéb járműveket, eszközöket tekinthettek meg.
A rendezvény külön színfoltja volt, hogy a rendezvény lebonyolítását a Mikszáth szakiskola rendészeti tanulói - akik ifjú polgárőrök - is segítették.