Kiemelkedő teljesítmény Nógrádban

2019. április 02. 22:01
Kiemelkedő teljesítmény Nógrádban
Zsúfoltságig megtelt március 30-án Romhányban a Fáradt Vándor panzió étterme, ahol a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség tartotta éves közgyűlését.

Az értekezletet megtisztelte jelenlétével dr. Budai István büntetésvégrehajtás dandártábornok, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház parancsnoka, Révész Ákos rendőr ezredes, Rétság rendőrkapitánya, Karvai Norbert rendőr alezredes a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője, Seres Tibor tűzoltó ezredes a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese.
Vezér Attila, Romhány polgármestere köszöntőjét követően Vass Miklós elnök ismertette az elmúlt év eseményeit, eredményeit illetve a 2019-es évi irányzatokat. Kiemelte a növekvő szolgálatok számát közel ötszázezer és a rendőrséggel közös huszonkétezer órát, a Bűnmegelőzési Bizottság létrehozását a Kormányhivatal, a Megyei Közgyűlés a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség részvételével a NBT támogatásával. Az elnök beszélt még az Együtt a Települések Biztonságáért program indításáról, ami a 300x100 Biztonság program utódjának számít. Mint mondta, az országosan is kiemelkedő ifjú polgárőr létszám is büszkeségre ad okot, majd részletezte az együttműködéseket a társszervekkel amelyek évek óta töretlenül működnek kiemelve a NMRFK. Az utánpótlást lényeges feladatnak nevezte ezért újra megrendezik Héhalomban az Ifjú polgárőr Napot. Vass Miklós végezetül bejelentette, hogy a Nógrád Megyei Polgárőr Napot idén Rétságon rendezik meg.
Polgárőrök a nógrádi közgyűlésenA Felügyelő Bizottság beszámolóját Freistág Csaba elnökhelyettes ismertette és kiemelte hiányosság nem merült fel az ellenőrzések során, a Szövetség jogszerűen működik. Az elhangzott beszámolókat a tagság egyhangú szavazással fogadta el, majd döntöttek két országos küldött személyéről.
Ezt követően hozzászólások következtek. Skuczi Nándor a megyei közgyűlés elnöke írásban fejezte ki jókívánságait és jó tanácskozást kívánt. Seres Tibor tűzoltó ezredes kiemelte a jelentőségét a vegyes önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületeknek amiből 14 van a megyében. Kiválónak értékelte a közös együttműködést. Karvai Norbert rendőr alezredes stratégiai partnerséget méltatta, melynek eredményességét Nógrádban is látni lehet. Dr. Budai István büntetésvégrehajtás dandártábornok kiemelte, hogy a BV és a Polgárőrség között immár 13 éve van együttműködés, ami a rendezvényeken és pályázatokon jól hasznosítható. A visszaesők számának csökkenésére is hatással van a bűnmegelőzés. Dr. Bánfi Ferenc a béri polgárőrség tagja hozzászólásában kihangsúlyozta: Tényleges munka folyik a polgárőrségben. Az ifjú utánpótlás szükséges, de az OPSZ részéről nem érzékelhető kellően az anyagi támogatás az ifjúsági programokra. Markos György az OPSZ elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a polgárőrség érdemi munkát végez, amit mi sem mutat jobban, mint hogy országos szinten 50 százalékkal csökkent a bűncselekvések száma. Az OPSZ a határon túl is jelen van és segíti az ottani polgárőröket. Markos György bejelentette azt is, hogy a formaruha ellátás folyamatban van.
A hozzászólások után Petrován Attila, Nézsa község polgárőr vezetője az ingyenes jogosítványszerzési lehetőségekről tartott ismertetőt, majd elismerések, jutalmak átadására került sor. Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatú kitüntetésben részesült Kocsó Bálint r. őrnagy a Szécsényi kapitányság polgárőr összekötője, Illés Kálmán a Szente egyesület vezetője és Dénes Sándor az Etes Polgárőr Egyesület elnöke.