Földön és levegőben a parlagfűvel szemben

2019. július 06. 18:48
Földön és levegőben a parlagfűvel szemben
Földi és légi technikát is bevetnek a Pest megyei polgárőrök, hogy gyérítsék a parlagfüvet hazánkban.

A Pest megyei polgárőrök komolyan veszik a küzdelmet a parlagfűvel szembeni harcban. Tegnap a tököli reptérről felszállt a Pest Megyei Polgárőr Szövetség girokoptere, és közel 300 méteres magasságban berepülték a környéket és felderítették merre van nagyobb kiterjedésben parlagfűvel fertőzött terület. Miután az Apolló felderítő girokopter személyzete beazonosította a területet, jelezte azt a Megyei Szövetségnek. Dr. Bilisics Péter megyei elnök felvette a kapcsolatot a település polgárőreivel és a körülbelül 1 hektárnyi területet július 6-án parlagfű-mentesítették.

Parlagfüvet irtanak a polgárőrök Szigetújfalun– Évek óta, minden nyáron megrendezi a Pest Megyei Polgárőr Szövetség a zöldtáborát, ahol rendszeresen tartunk képzést, oktatást arról, miként ismerjék fel a polgárőrök a gyomnövényeket. Különösen azokat, melyek agresszívek, veszélyesek – mondja dr. Bilisics Péter. –  Így nem ért minket felkészületlenül, amikor az Agrárminisztérium nemrégiben meghirdette a Parlagfű Mentes Hét elnevezésű akcióját. Miután a polgárőrök az alapfeladatuk ellátása mellett plusz feladatként felderítették a gyomnövény által fertőzött területet, ma a munkatársaim kimentek a megadott helyszínre és motoros fűkaszákkal levágták a területet. Sőt, az egyik polgárőr a saját traktorával jelent meg és a rászerelt nagyteljesítményű kaszával vágta a gazt.
A Pest megyei polgárőr vezető elmondta még, hogy a repülős szolgálatot nem csak a parlagfű felderítésénél használják, hanem eltűnt személyek keresésénél, illegális szemétlerakó helyek felderítésénél, engedélynélküli fakitermelések vagy erdőtüzek behatárolásánál is.

Dr. Bilisics PéterNem csak a mostani akción, de az előző évek és az idei év hátraeső időszakában gyomot irtó polgárőrök megfelelő védőfelszereléssel voltak/vannak ellátva. A felszerelések biztosításán túl a Megyei Szövetség még más eszközökkel is támogatja a környezetvédelmet, így a firtató kérdésre, miszerint mennyi pénzt költenek éves szinten erre, Bilisics Péter csak annyit mondott: „Sokat, ám nem eleget. Nyilvánvaló, hogy a forrásaink behatároltak, de szerencsére az Agrárminisztérium különösen fontosnak tartja a polgárőrségek ilyen irányú támogatását.”

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség környezetvédelmi referense Ernts Károly felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor nem csak a parlagfüvet kell irtani, hisz számos invazív növény van, ami még a parlagfűnél is károsabb. Példaként hozta fel a vadkendert és a vaddohányt is, amelyeket a most gaztalanított területeken is megtaláltak. Érdekességként beszélt még a bálványfáról, vagy közismert nevén az ecetfáról, ami szintén nagyon káros az őshonos növényekre. Hisz – mint mondta – ezen fák gyökerei olyan illóolajat termelnek ami a földbe beszivárogva esélyt sem ad más fáknak.

– Az Agrárminisztérium hirdette meg a mostani Parlagfű Mentes Hét akciót, ami július 1-től 7-ig tart – mondja Fuksa Ágnes, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke. – A minisztérium felkérte az Országos Polgárőr Szövetséget és annak tagegyesületeit, hogy minél többen vegyenek részt. A polgárőrök jól fogadták a kezdeményezést. Például a Csongrád megyei Mórahalmon lovas polgárőrök járták a határt és végeztek felderítést, Baranyában tegnap járta motoros sárkányrepülő Pécs környéknek egét, mint ahogy Pest megyében, Szigetújfalu felett is repült a girokopter. A polgárőrök jelezték az illetékes jegyzőknek a parlagfűvel szennyezett területet, illetve Szigetújfalun ma már le is kaszálták azt.