Nap mint nap bizonyítanak a Pest megyei polgárőrök (+ fotók)

2017. november 12. 22:20
Nap mint nap bizonyítanak a Pest megyei polgárőrök (+ fotók)

Honvédségi toborzó, elismerések átadása, működési beszámoló és számtalan határozat elfogadása történt a Pest Megyei Polgárőr Szövetség (PMPSZ) november 11-én megtartott maratoni hosszúságú, rendkívüli közgyűlésén.

Szerencsi Zsolt beszél a szerződéses katonák életérőlA november 11-én, Dabasra meghirdetett közgyűlés meghívójából is kiderült, itt bizony nem a szokásos értekezletekre lehet számítani. A megjelentek először Szerencsi Zsolt alezredes, Irány a Sereg című toborzó előadását hallgatták végig - amiben megismerhették a katonai élet szépségét -, majd őt Gyurik Alexandra hadnagy rövid ismertetője követte arról, hogy ha valaki az előzőekben hallottak alapján kedvet kap a katonai élethez, akkor milyen feltételeknek kell megfelelnie, milyen dokumentumokat kell benyújtania a szerződéskötéshez.
Az előadások után a Pest Megyei Polgárőr Szövetségért, illetve a polgárőr mozgalomért kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak elismeréseket, jutalmakat, kitüntetéseket adott át Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, illetve dr. Bilisics Péter, a PMPSZ elnöke. Az OPSZ által adományozott Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát Gidor István, a Cegléd Bede Polgárőr egyesület elnöke, Varga József Mátyás, a Szigetújfalu Polgárőr Egyesület elnöke, illetve Steckl Mátyás, a Pilisvörösvári Polgárőr Egyesület elnöke érdemelte ki. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát Kohári László, az Inárcsi Polgárőr Egyesület elnöke, a Bronz fokozatot pedig Nyemecz Péter, a Galgagyörki Polgárőr Egyesület elnöke vehette át. Emellett még jutalmazták az Év Polgárőrét, az Év Polgárőr Egyesületét, az Év Polgárőr Pedagógusát, lovas polgárőrét és lovas polgárőr egyesületét. Kiadták a PMPSZ Sajtó díját, Külkapcsolatok díját, és emellett több mint hatvan polgárőr kapott egyéb megyei elismerést.
Dr. Bilisics Péter: Legyen békesség a PolgárőrségbenEzt követően dr. Bilisics Péter felolvasta a Fővárosi Ítélőtáblától kapott, a PMPSZ működésével kapcsolatos ítéletet, majd kinyilvánította, hogy a szervezetben másfél éve zajló belső harcoknak véget kell vetni, hisz a Polgárőrségben nyugalom kell. Rávilágított, hogy nem kötelező senkinek sem a polgárőr tagviszony, viszont aki belép a szervezetbe, annak magára nézve kötelezően be kell tartani a rá vonatkozó szabályokat. Később beszélt arról is, hogy divat most a paradigmaváltás, ám jó lenne, ha közösen tennénk ennek érdekében. Ismertette, hogy jól működik a csoportos balesetbiztosítás, ami 24 órában 400 polgárőrt biztosít szolgálatának ellátása közben, részt vállalnak az OPSZ minden projektjében, dolgoznak a tagozatok. 2015-höz képest 2016-ban huszonegy százalékkal növekedett a megyében a polgárőrök száma. Tavaly mintegy 800 ezer szolgálati órát adtak az önkéntes bűnmegelőzők, ami négyszerese (!) az előző évihez képest.
Király János, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke beszédében rávilágított, hogy 2016-ban összesen nyolc alkalommal ellenőrizte különböző felügyeleti szerv a Megyei Szövetséget, és minden ellenőrzés azt állapította meg, hogy jogszerűen működnek.
Török Barnabás az OPSZ elnökének nevében köszöntötte az értekezleten részvevőket, majd a belső ellenőrzés illetve a pénzügyi fegyelem fontosságáról beszélt.
Ezután a közgyűlés az új jogszabályi elvárásoknak megfelelően módosította az Alapszabályát, valamint döntöttek a küldöttekről, illetve kizárásokról is.

(Lőwinger)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

További képek itt, illetve  a Fotóalbumban