Pest megyében is vizsgáztak a lovak és lovasok (+ fotók)

2019. július 01. 23:23
Pest megyében is vizsgáztak a lovak és lovasok (+ fotók)
Kétnapos képzést és azt követően a harmadik napon vizsgát szervezett az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata a Pest megyei lovas polgárőröknek illetve lovainak június 28-30 között Isaszegen.

Elméleti és gyakorlati képzést tartottak lovas polgárőröknek június utolsó hétvégéjén a Pest megyei Isaszegen. A lovas Járőrvezető I-es tanfolyamon húsz lovas és lova vett részt.
– Nagyon nehéz három napon vannak túl a lovasok – mondja Domoszlai Dániel nyugállományú rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának volt vezetője, a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének volt parancsnoka, lovas edző, aki egyben az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának elnökségi tagja. – Az első két napon az elméleti ismeretek mellett gyakorlati képzést is kaptak a hallgatók. Például idomítási és ugrófeladatokat gyakorolhattak, valamint olyan technikai feladatokat, amelyek általában egy polgárőr szolgálatot során előfordulhatnak.  A vasárnapi vizsgán meg természetesen ezeket az ismereteket teszteltük. A vizsga egyébként két részből állt.További képek itt, illetve a Fotóalbumban Egyrészt egy alapidomítási szintfelmérő volt, ami azt hivatott felmérni, hogy a lovasok képesek-e a lovaikat irányítani lépésben, ügetésben illetve vágtában, tudják képesek-e az alap mozdulatokat végrehajtani, feladatokat megoldani, mint például az ugratás. Ha az első feladatsort teljesítették, utána lettek jogosultak a technikai lovaglás feladatainak teljesítésére.
A vizsgán húsz lovas vett részt, akik mind fiatal polgárőrök voltak. Beszélgetés során kiderült, hogy örömmel jelentkeztek lovas polgárőrnek, hisz jó társaságban érzik magukat, szakmailag tudnak fejlődni, újat tanulni úgy, hogy közben a mindennapi feladatokat is el kell látniuk, mint például az állattartás.
– Az állattartás egy nagyon nehéz, mindennapos munka – mondja Domoszlai Dániel – hiszen a ló élőlény, nem lehet a garázsba állítani, hogy aztán pár nap vagy pár hét múlva elővegyem. Ez egy 365 napos munka.  Viszont aki megszereti a lovaglást, annak ez a sport tartást ad. Nem csak fizikailag, hanem erkölcsileg is, hisz akinek önbizalmat ad egy ló megülése, irányítása, aki tartást szerez a ló hátán, az a hétköznapi életben is erős jellemmel bír. – Az alezredes végezetül hozzátette – Nagy öröm számunkra hogy a fiatalok ilyen nagy számban jelentkeznek lovas polgárőrnek, hogy igénylik és elfogadják a szakmai iránymutatásunkat.
A vizsga pontozásos rendszerű volt, Isaszegen most húsz lovas tett sikeres vizsgát. A megmérettetést felügyelte Széplaki Pál, gróf. Széchenyi István emlékérmes mesteredző, lovas szakmérnök, a Seniorok a Magyar Lovassportért tagja, díjugrató olimpikon, a Díjugrató és az Öttusa Válogatott nyugalmazott lovasedzője, aki kiemelte, hogy nagyon lelkes volt a társaság és nagyon jól fel lettek készítve.
– Ilyen felkészültségű csapatot ritkán lát az ember – mondja Széplaki Pál – mert mindenki tudta teljesíteni az elvárásokat. Ez óriási dolog, mert egyáltalán nem természetes, hogy mindenki le tudjon vizsgázni. Az, hogy ez ilyen jól sikerült, ez dicsérje a hozzáállásukat a fiataloknak, és dicsérje a felkészítőket is. Én azt gondolom, hogy amit a lovas polgárőrök most teljesítettek azok nem voltak olyan egyszerű feladatok, ennek teljesítéséhez sok gyakorlás kell, ami láthatóan most meg volt.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanA szintfelmérőnek a helyszínt és a teret a Hadak Útja Lovas Egyesület biztosította, melynek tagja Gaál-Csekő Dorottya az isaszegi lovas polgárőr csoport vezetője. Igazi anyaként és vezetőként tartotta össze a csapatot, érezhetően mindenki figyelt a szavára. Mint mondta, a Polgárőrség remek fejlődési lehetőséget biztosít a fiatal lovasoknak, majd kitért a lovas polgárőr szolgálat gyakorlati hasznára is.
– A lovas polgárőrök nem csak a közbiztonság fenntartásában tudják kivenni részüket, nem csak a járőrözés a feladatuk, hanem rengeteget tudnak tenni a környezetvédelemért is. Mi például együttműködést kötöttünk a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, így rendszeresen járjuk a környező erdőket és rögtön tudjuk jelezni az illetékeseknek, ha valahol illegális szemétlerakást találunk, ha valahol halljuk a láncfűrész zaját, ha a vadak megrongálták a kerítést, ha napelem tűnt el, stb. Ráadásul most már fogattal is tudjuk járni az erdőt, így a szemétgyűjtést is egyszerűen meg tudjuk oldani.
Dorottya még azt is elmondta, hogy az egyesületben 12 ifjú polgárőr van, ami nagy öröm, hisz már fiatal korban közel kerülnek az állatokhoz. A beszélgetés során még az is kiderült, hogy a lovas polgárőrökhöz nagyon jól viszonyul a lakosság, elismerik őket, respektálják teljesítményüket.

A polgárőrök a sikeres vizsga után felvonultak Isaszeg városában, melynek a helyi gyerekek örültek a legjobban.
Dr. Rácz Adrienn tagozati elnök büszkeségének adott hangot, hogy a legnagyobb lovas ifi tagsággal rendelkező egyesület polgárőrei ilyen remekül teljesítették a feladatokat, és elmondta, hogy ők is részt vesznek majd július 13-án, Táborfalván megrendezésre kerülő VIII. Országos Polgárőr Lovas Szemlén.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban