Polgárőr siker a nemzetközi versenyen

2018. augusztus 26. 12:50
Polgárőr siker a nemzetközi versenyen

Alig fél évvel az alakulása után már nemzetközi sikert ért el az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálata. Az augusztus 21 és 24 között  Baktalórántházán tartott  II. Nemzetközi szolgálati kutyás versenyen járőr kategóriában György Nikolett polgárőr és kutyája, Azura nem sokkal maradt le a dobogóról.

Az első napon tartott engedelmességi versenyen, amely a legnehezebb volt az összes versenyszám között, a 22 résztvevőből második lett Nikolett Azurával, az öt éves német juhász szukával. Nikolett egyetlen polgárőrként vett részt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság által rendezett versenyen, ahol  az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és valamennyi területi rendőr-főkapitányság, a polgárőrség, a büntetés-végrehajtás, a nemzeti adó- és vámhivatal, a honvédség munkatársai vettek részt. A nemzetközi versenyen a hazaiak  a lengyel, a cseh, a román és a szlovák rendészeti szervek csapataival  mérték össze szakmai tudásukat.
Nikolett kérdésünkre elmondta, hogy a többi napon őrző-védő feladatokból versenyeztek, majd a rejtett hely mögül jövő támadást kellett elhárítani, és egy furgonba menekülő lövöldözőt kellett lefegyverezni.

A polgárőr kutyás szolgálat vezetője Molnár Zoltán, a sümegi polgárőr egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, örül az eredménynek, büszke arra, hogy a március 27-én alakult szolgálat egyik tagja egy ilyen komoly versenyen az élen végez. A polgárőrségen belül szeretnék elterjeszteni a kutyás feladatellátást, így tavaly januárban az egyesület a térség kutyás polgárőreinek vizsgát szervezett, amelyen 9 eb felelt meg a komoly követelményeknek. Célul tűzték ki a kuvasz fajtamentést is, amelynek  keretében az Országos Polgárőr Szövetség márciusban 5 kutyát kapott, amelyből 2 Sümegre került. Az azonos alomból származó Basa gazdája Oszkó István, Manduláé Tóth Attila. Abban, hogy két kuvasz is került a városba, szerepe volt annak, hogy a városban már volt két járőrszolgálat ellátására kiképzett kutya. A sümegi egyesületet 2010. óta vezető Molnár Zoltán, aki maga is kutyakiképző, elmondta, hogy a járőrszolgálat ellátásakor a kutya jelenlétének pszichikai hatása van. Kiválóan lehet ellenőrizni azzal az erdős, bokros mezőgazdasági területeket. Két járőr megy egy kutyával. A szolgálat ellátására kiképzett kutyát csak a kiképzője vezetheti. A kiképzés komoly szakértelmet követel, a sikeres vizsgáig több éves munka vezet.

György Nikolett
komoly munkát végzett  a sikerért. Az elmúlt 15 év alatt mindent megtanult, amit a kutyákról tudni lehet. Először saját kutyájával járt iskolába, vizsgákra és bemutatókra,  2004-ben kutyakozmetikus szakmát szerzett, 2006-ban állatorvosi asszisztensként és kutyakozmetikusként dolgozott a Budai kisállat klinikán, majd kezdte a kiképzést. Leczki Saroltától elsajátította a mentőkutyázást, Pechan Esztertől a kutyaterápiát. Kezdetekben szolgálati kutyával rendezvényeken, területőrzéseken tevékenykedett, majd kutyamentéssel és kutya-rehabilitációval foglalkozott. Jelenleg a Hegyőrség Törökbálint Polgárőr Egyesület kutyás szolgálata tagjaként rendszeresen lát el járőrszolgálatot, részt vesz rendezvények biztosításában. A megyében három vizsgázott járőrkutya van, Nikié kettő, és a párjáé. Ők a Törökbálinti Kutyaiskola vezetői, valamint a polgárőr kutyák ott tréningeznek a Hegyőrség Törökbálint Polgárőr Egyesülettel együttműködve. Nikolett köszönetét fejezi ki  a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetőségének, hogy alkalmasnak találták a versenyre, a felkészítésben való segédkezésben Pállai Tamás rendőr főtörzsőrmesternek, a Törökbálinti Rendőrőrsnek, Rusvai Zoltánnak, Poszpischil Péternek és a DogPower Vác csapatának.

(Tisler Anna)