Polgárőrök a meccsek biztonságáért (+ fotók)

2019. április 01. 21:12
Polgárőrök a meccsek biztonságáért (+ fotók)

Több ezer labdarúgó-mérkőzést biztosíthatnak a polgárőrök országszerte, miután az MLSZ és az OPSZ együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban. Hogy mennyire felkészültek a polgárőrök ezekre a feladatokra, arra egy Pest megyében zajló kisebb rangadó volt a példa.

Közel kétszáz néző gyűlt össze a Városi SE Dunakeszi Fóti úti Kinizsi-pályájának lelátóján Dunakeszin, március utolsó szombatján, ahol a Dunakeszi csapata a Százhalombattát fogadta a Pest megyei I. osztályú felnőtt labdarúgó-bajnokság aktuális fordulójában. Az események csak a pályán zajlottak, hiszen a polgárőrök felkészülten vettek részt az esemény biztosításában a rendezők kérésének eleget téve.
További képek itt, illetve a Fotóalbumban– Az előzetes megbeszéléseknek megfelelően nyolc polgárőr vett részt a rend fenntartásában. A játékvezetőkkel előzetesen egyeztettek a kollégák, ezek alapján voltak, akik a „B-közép" szektorában teljesítettek szolgálatot, mások a beléptetésnél és a játéktér mentén biztosították a mérkőzés zavartalanságát – mondta el dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki Benkő Tamással, az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság igazgatójával közösen kísérte végig a meccset, aki maga is vizsgázott polgárőr.
– 2013-óta él az együttműködés a MLSZ Pest Megyei Igazgatósága és a Pest Megyei Polgárőr Szövetség között, amelynek köszönhetően a települési polgárőr-egyesületek közreműködésével mind növekvő számban tudják a rendező sportszervezetek megfelelő módon biztosítani a Pest megyei amatőr labdarúgó-mérkőzéseket. Azt el kell mondani, hogy éves szinten az országban ez több ezer meccset jelenthet, ahol a polgárőröknek fenn kell tartania a rendet. Az elmúlt hat év Pest megyében bebizonyította, hogy megfelelően fel vannak készítve erre a feladatokra a polgárőrök, hiszen a rangosabb, illetve előzetes információink alapján kiemelt kockázatúnak ígérkező mérkőzések rendben lezajlottak – vette át a szót Benkő Tamás igazgató. – További képek itt, illetve a FotóalbumbanAhol nagyobb biztosítás szükséges, ott felkérésünkre a rendőrséggel közösen oldják meg a helyi polgárőr egyesületek a feladatot. Jól jellemzi az együttműködés sikerét, hogy akkor is zavartalan volt a sportesemény, amikor a Ferencváros szurkolóinak egy csoportja érkezett meg Ürömre, ami azt jelenti, hogy több száz szurkoló jelent meg a lelátókon és remek hangulatot teremtettek, hangsúlyozom, mindezt mindenféle rendbontás nélkül, köszönhetően a rendezőknek, valamint a polgárőröknek – tette hozzá Benkő Tamás.
A meccseken való szolgálatra nem munkaként tekintenek a polgárőrök, hanem egy különleges alkalomként, családi programként kezelik – mint azt dr. Bilisics Péter is kifejtette.
– Legtöbb esetben a polgárőrök elhozzák magukkal a családjukat is, együtt kísérik végig a mérkőzéseket. Igazi családi program, kikapcsolódás ez. Természetesen mindehhez az kell, hogy szakmailag rátermett, felkészült személyek legyenek azok, akik részt vesznek a biztosításban. Erre külön szakmai program kerül majd kidolgozásra szorosan együttműködve az MLSZ-szel. Itt ki kell emelnem, hogy természetesen a polgárőreink bárhol megállják a helyüket, hiszen az alapfelkészítés során az olyan helyzetekre is kapnak kiképzést, mint a sportrendezvények felügyelete, az ottani rendfenntartás lehetőségei – mondta a megyei elnök.
Mindezt a szombati mérkőzés is jól bizonyította, ahol mindenféle rendbontás és rendzavarás nélkül zajlott le az izgalmakkal teli játékidő. Talán a nyugodt hazai környezetnek köszönhetően a Dunakeszi jó játékkal zsebelhette be a győzelmet a Százhalombatta elől. A mérkőzés végeredménye 1:0 a hazaiak javára.

(Szerző: Erdős Csaba, fotók: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban