Tájékoztató

2016. augusztus 24. 18:00
Tájékoztató

Az egyik közösségi oldalon, valamint az egyik kereskedelmi televízióban bemutatott polgárőr gépjármű szabálytalan közlekedésével és igénybevételével kapcsolatos információkat az OPSZ kivizsgálta. A vizsgálat megállapította, hogy a gépjármű a Budapest X. Kerület-Kőbányai „Wolf” Polgárőrség – OPSZ Gépjármű Felderítő-Speciális Mentők – Polgári Védelmi – Önkéntes Tűzoltó Egyesület (továbbiakban: „Wolf” polgárőr egyesület) üzembetartásában van. Az egyesület a gépjárművet a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítványtól kapta polgárőr járőrszolgálat ellátására.
A szabálytalanság idején, a kérdéses esetben a gépjárművet a „Wolf” polgárőr egyesület elnöke vezette. A vizsgálat megállapította, hogy az ismeretlen civil gépjárművezető által videóra felvett képek alapján a polgárőr járőr gépjármű elkövethette az autópályán történő közlekedésre vonatkozó szabályok megsértését, továbbá az egyesület elnöke a gépjárművet magán célra vette igénybe és azzal külföldre utazott.

Az OPSZ vizsgálata alatt a „Wolf” polgárőr egyesület elnöke lemondott elnöki tisztségéről és kilépett a Polgárőrségből, így vele szemben az OPSZ hatáskör hiánya miatt a vizsgálatot megszüntette.
Az OPSZ az autópályán elkövetett közlekedési szabálysértés miatt a Rendőrségnél feljelentést tett, a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítványnál - a jármű tulajdonosánál - kezdeményezte a jármű magáncélú igénybevételének további vizsgálatát.

Budapest, 2016. augusztus 24.
Országos Polgárőr Szövetség