Fórum és szakmai képzés a déli határ mentén

2017. november 03. 18:53
Fórum és szakmai képzés a déli határ mentén
Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozatának Somogy megyei fórumát és szakmai képzését tartották meg 2017. november 02-án, Barcson.

 Barcs városa, mint határ menti település adott otthont november 2-án az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat somogyi fórumának. Gazdag Ferenc, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese - aki egyben a Határvédelmi Polgárőr Tagozat megyei vezetője - által szervezett programon megjelent Marics Zsolt r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályának osztályvezetője, valamint barcsi, gyékényesi és babócsai polgárőr egyesület elnökei illetve tagjai.
Gazdag Ferenc beszél a Határvédelmi Polgárőr Tagozat barcsi értekezleténGazdag Ferenc bevezető előadásában megismerhették a jelenlévők a Tagozat felépítését, munkáját, feladatait, célkitűzéseit. Tájékoztatást kaptak a Tagozat eddig végzett tevékenységéről, a csatlakozott egyesületek számáról, az ügyrendjében történt változásokról, a határ menti polgárőr egyesületek szolgálatának ellátásáról. Felhívta a figyelmet a statisztikai adatok negyed éves közlésére, valamint, hogy minden olyan jellegű eseményről, intézkedésről tájékoztassák a Tagozatot, melyben a polgárőrök önállóan illetve közös szolgálatban migrációval kapcsolatban intézkedtek.
Marics Zsolt r. alezredes előadásának elején megköszönte a polgárőrök munkáját, melyet eddig végeztek a közös és önálló szolgálatok ellátása során. Ezek után előadásában bemutatta hogyan és milyen okból kellett a jogszabályok módosításával, meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesség váltak a 2015-ben megindult migrációs nyomás miatt. Lépésről - lépésre ismertette, hogyan fokozódott a migrációs nyomás az országhatárra és ebben milyen szerep hárult a rendőrségre illetve a határ menti polgárőr egyesületek tagságára. Beszélt a technikai határzárról, a befogadó helyekről, tranzitzónákról illetve hogyan és mi történik illegális határátlépés észlelése esetén. Kijelentette, hogy napjainkban Somogy megyében békés a helyzet, amely nem jelenti, hogy ne lenne feladat a szolgálatok ellátása során. Kérése, hogy a polgárőrök járjanak nyitott szemmel, és minden olyan jellegű dologról amely szokatlan a határmentén vagy a határövezetben, azt jelezzék a rendőrőrsök, a körzeti megbízottak felé.
Ezt követően a jelenlévők tettek fel kérdéseket a két előadónak.