Gratuláció és elismerés a somogyi polgárőröknek (+ videó)

2017. augusztus 27. 21:50
Gratuláció és elismerés a somogyi polgárőröknek (+ videó)
Ragyogó napsütés és határtalan jókedv jellemezte az idei Somogy Megyei Polgárőr Napot, amelynek augusztus utolsó szombatján a kaposvári Cseri park adott otthont.

Somogyország polgárőreinek ünnepét megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, dr. Heffer Attila rendőr alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője, Róth Zoltán tűzoltó alezredes, Kaposvár város tűzoltó-parancsnoka, Nevelő László alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság kaposvári előkészítő részlegének vezetője, Széles János a Tolna Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Légrádi József a Somogy Megyei Sportlövő Szövetség elnöke és Poór Gyula a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

„Köszönettel és hálával tartozunk minden egyes polgárőrnek...”

Dr. Túrós András: Köszönettel és hálával tartozunk minden polgárőrnekDr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében köszönetét és háláját fejezte ki a polgárőröknek, mivel Somogy megyében kiegyensúlyozott a közbiztonság. 2016-ban és 2017-ben a Balaton partján kiváló közbiztonságot tudtak biztosítani a rendőrök, amelyhez a polgárőrök is hozzájárultak. Az OPSZ elnöke ezen kívül szívből gratulált a megyei szövetségnek, ahol – mint fogalmazott - nagyon tisztességes vezetőváltás történt idén, amely példaértékű, mert európai módon, korrekten történt, és az új elnök folytatni fogja azokat a hagyományokat, amik komoly értéket képviselnek.
„Magyarország közbiztonsági szempontból Európában a béke szigete” - mondta, majd hozzátette, hogy ez köszönhető elsősorban a kormányzati, rendészeti közbiztonsági politikának. Napjainkban egész Európa retteg a terrorcselekményektől, ezért föl kell készíteni a polgárőreinket arra, ha esetleg Magyarország is célországgá válik, akkor a terrorcselekmények megelőzése érdekében mit tehetnek. Dr. Túrós András szerint egészen biztos, hogy erre a polgárőrök oktatással, képzéssel felkészíthetőek. Nagy dolgokra nem kell gondolni. Csak az éber szolgálat és a jelzésadás, ami a legfontosabb ezen a területen a hatóságok irányába.
Az OPSZ elnöke beszédében azt is elmondta: 2017 második felében is szeretnék folytatni azokat a programokat, amelyeket korábban meghirdettek. Papp Károly országos rendőr-főkapitánnyal megállapodtak abban, hogy a 300x100 Biztonság programot folytatják, megújítják, illetve kiegészítik, és egyfajta közvélemény-kutatást szeretnének folytatni a lakosság körében arról, hogy milyen a megítélése a polgárőrségnek, a programnak, és ennek megfelelően szeretnék a programot folytatni.

Szinte mindenhol ott vannak

Biró Norbert
, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elismerősen beszélt a polgárőrökről, akikről elmondta, hogy járva a megyét éjszakánként nem csak rendőrökkel találkozik, hanem más kilométerekről lehet látni a fényvisszaverőket. Ezen kívül szinte minden falunapon ott látja a polgárőröket, akik vigyázzák a rendet, és biztosítják a biztonságos közlekedést. Kaposváron pedig reggelente a csúcsfogalomban, és az iskolák végeztével is lehet látni polgárőröket, akik segítik a gyerekeket.

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma

Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója tolmácsolta dr. Piros Attila rendőr dandártábornok, Somogy megyei rendőr-főkapitány elismerését és köszönetét a megye polgárőreinek munkájáért. „A Rendőrség és a Polgárőrség nagyon sokat tesz közösen a közbiztonság javításának érdekében. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság alapként kezeli, hogy megfelelő szintű közbiztonságot tudjunk garantálni. Ennek alapja a mindenféleképpen a közterületi jelenlét. Önök ebben az évben több tízezer órát voltak távol a családjuktól, és ellentételezés nélkül fordították ezt az időt arra, hogy Somogy megye közbiztonsága jó legyen. Ezek az eredmények kimagaslóak. Nagyon sok információt kaptunk, amivel eredményesen tudtuk befejezni a büntetőeljárásokat” - mondta beszédében. Hozzátette, hogy egyetlenegy statisztikai adat hiányzik, a polgárőrök tevékenységének tényleges mérésére, hogy hány alkalommal nem követtek el bűncselekményt, mert a polgárőröket és a rendőröket közterületen látták.
Pungor János azt is kiemelte, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, és jelen pillanatban száz elkövetőből hetvenet felelősségre tudnak vonni és a megfelelő hatóságok elé állítani. Ebben megköszönte a polgárőrök segítségét „Legyenek továbbra is partnereink! Segítsék a munkánkat! Ehhez erőt, egészséget kívánok, és nagyon jó szórakozást a mai polgárőrnaphoz!”

Csak szólni kellett és sorba álltatok

Poór Gyula: Köszönet a polgárőröknekPoór Gyula,
a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, és megköszönte a somogyi polgárőröknek, a rengeteg munkát, és hogy ennyien eljöttek a rendezvényre. Nekem egy tisztem van, megköszönni a polgárőröknek, hogy eljöttetek erre a szép családi napra. Megköszönni azt, hogy minden országos rendezvényen részt vettetek, akár a FINA-n, akár a Balaton-parton a nagy fesztiválokon. Csak szólni kellett, és sorba álltatok. Én úgy gondolom, hogy a legnagyobb tiszteletet és köszönetet azok a hozzátartozók érdemlik meg, akik mögöttünk vannak: Feleségek, férjek, gyerekek. Eltűrik tőlünk azt, hogy nem vagyunk otthon, hogy szolgálunk ingyen és bérmentve. Sokszor érthetetlen módon nem tudom mi hajt bennünket. Egy valami, hogy szebb és jobb legyen a hazánk” - mondta beszédében. 

Le a kalappal előttetek

Széles János
, a Tolna Megyei Polgárőr elnöke beszédében megköszönte, hogy a Somogy megyei polgárőrök részt vettek a Tolna Megyei Polgárőr Napon. „Megtisztelve éreztük magunkat, hogy megtiszteltetek bennünket” - mondta beszédében. „Azt gondolom, hogy van mit tanulnunk: Én is azért jöttem, hogy lássak okos dolgokat. Nem szégyen tanulni. Sok mindenben előttünk jártok, egy frekventáltabb megye, mint tolna megye. Le a kalappal előttetek. Somogyország, egy kicsit veszélyeztetettebb, mint Tolna megye, és ti többet dolgoztok, mint mi” - tette hozzá. Széles János egy különdíjat is hozott, hiszen a Tolna Megyei Polgárőr Napon főztek egy somogyi polgárőr csapat egy nagyon finom halászlevet készített a főzőversenyen. A Tolna megyei polgárőrvezető ezúton is megköszönte a részvételt, és egyúttal meghívta a somogyi polgárőröket Tolna megyébe a polgárőr napra: „Lássatok néha ti is csodát...” - zárta gondolatait.

Az ünnepélyes megnyitó végén különböző kitüntetések illetve jutalmak átadására került sor, ahol más elismerések mellett a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát Geszti József, a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület tagja, illetve Pretz Gábor, a Tabi Polgárőr Egyesület tagja vehette át. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozatát Hollós Demeter, a Barcsi Polgárőr Egyesület tagja, és Pflanczer Tamásné a Somogysámsoni Polgárőr Egyesület tagja érdemelte ki, míg a Polgárőr Érdemkereszt Bronz Fokozata kitüntetésben Laczkó János, az Andocs Községi Polgárőr Egyesület tagja, illetve Kun Sándor, a Barcsi Polgárőr Egyesület tagja részesült.
A kitüntetések átadása után ünnepélyes keretek közt került megkötésre az együttműködési a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség és a Somogy Megyei Sportlövő Szövetség között. A megállapodást Poór Gyula és Légrádi József, a két szervezet vezetője írta alá.

(Magyar Márk László)