Huszti Gábor: Ez már a polgár értékrend csúcsa (+ fotók)

2018. augusztus 05. 17:11
Huszti Gábor: Ez már a polgár értékrend csúcsa (+ fotók)

Bár rekkenő hőség volt 2018. augusztus 4-én, mégis nagyon sokan gyűltek össze a Somogy megyei Kerekin, hogy együtt köszöntsék a polgárőröket, együtt ünnepeljenek.

 

Somogyország polgárőrei ünnepeltek augusztus első hétvégéjén Kerekein, ahol az önkéntes bűnmegelőzőkön, a barátokon, támogatókon és a családtagokon túl ott volt Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese; Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitány helyettese; Ander Balázs országgyűlési képviselő; Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke; Oláh László, a Siófoki Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőj; Nevelős László alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság részlegvezetője. De ott voltak a városi rendőrkapitányságok képviselői, Tolna és Veszprém megyék polgárőr vezetői is.
A megnyitó ünnepségen először Csicsai László Viktor, Kereki község polgármestere lépett a mikrofon elé, hogy elmondja: mennyire nagy megtiszteltetésnek tartja a rendezvény megrendezésének lehetőségét. Kiderült, ő maga is gyakorló polgárőr, hetente egyszer kimegy éjszakai szolgálatra, hogy ezzel is elősegítse települése közbiztonságát.
Csóra György: A Polgárőrség létjogosultsága már nem kérdésesCsóra György először a Polgárőrség megalakulásáról beszélt, majd kinyilvánította, hogy a kormánynak köszönhetően ma Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik. Hozzátette: „Ma már nem az a kérdés, hogy szükség van-e polgárőrségre, hanem hogy hogyan tovább Polgárőrség? Hogyan tudunk megfelelni azoknak az elvárásoknak, amit az emberek támasztanak? Hogyan tudunk megfelelni az együttműködő partnereknek, és hogyan tudjuk elérni azt, hogy ha a polgárőr hazamegy és belenéz a tükörbe, akkor büszke legyen magára?” Az elnökhelyettes köszönetet mondott a Somogy megyében dolgozó 2500 polgárőrnek, akik lelkesedéssel végzik munkájukat.
Huszti Gábor a Somogy Megyei Önkormányzat nevében mondott köszönetet és elismerését fejezte ki, amiért a polgárőrök hivatásnak tekintik önkéntes munkájukat. „Azt gondolom, hogy amit önök végeznek, az a polgári értékrend csúcsa. Az, amit önök a polgárokért, értünk tesznek, az példaértékű.” Később hozzátette: A Polgárőrség az a fajta identitástudat, amit mi nemzeti tudatnak hívunk. Huszti Gábor a beszéde végén biztatta a kormányszerveket, hogy ne csak ruházattal, hanem eszközökkel és megfelelő infrastruktúrával is támogassák a polgárőrök munkáját.
Pungor János ezredes is köszönetet mondott a Somogy megyei polgárőröknek. Beszédében kiemelte, hogy a polgárőrök sokat tettek a lakosság szubjektív biztonsági érzetének javítása érdekében. Ezt bizonyítja egy 2017-es felmérés is. A főkapitány-helyettes kinyilvánította, hogy a Somogy Megyei rendőr-főkapitányság továbbra is számít a polgárőrökre.
Huszti Gábor: A polgárőrök hivatásszerűen végzik el munkájukat- Mögöttem az államhatalom, előttem pedig a polgárőrök – mutatott Poór Gyula, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a színpadon illetve a színpad előtt állókra jelezve, hogy milyen szoros a Polgárőrség és az állami szervek közötti kapcsolat. Miután ő is köszönetet mondott a polgárőröknek, bejelentette, hogy a Somogy Megyei Polgárőr Napot – mivel az OPSZ a 2018-as évet a család, a gyermek és az ifjúság évének nyilvánította – a családok köré szervezték.

Így aztán a nap folyamán számos olyan programot, műsort találtak ki a szervezők, aminek köszönhetően a polgárőr családok apraja-nagyja jól érezhette magát. Volt néptánc- és zumba- bemutató, KRESZ teszt és közlekedési verseny, kötélhúzás, íjászat, bálagurítás, gumicsizma-dobó verseny, gyermekeknek arcfestés, véradás, katonai toborzás, ismerkedés az URH rádiókkal, bográcsozás, stb. Kerekinél van a Balaton déli-partjának egyetlen várromja, így nagyon kedvelt volt az oda szervezett teherautós túra is. Mindezek mellett nem mellékes, hogy a szervezők remek helyszínre tervezték a polgárőr találkozót, így a több száz szórakozó, pihenő polgárőr a hőségriasztás ellenére is talált magának árnyékos helyet, és kapott korlátlan mennyiségű innivalót.
Természetesen, a rendezvényen elismeréseket is átadtak. Közöttük a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatú kitüntetését Bognár József és Horváth Dezső, Ezüst Fokozatú kitüntetését Györffy Gábor, Zelenák Zsolt és Bognár Gábor Endre, míg a Bronz Fokozatú kitüntetését Mátyás Tibor, Péter Zoltán és Szabó Lajos vehette át.

(Szöveg: Lőwinger)

Hangulatképek a rendezvényről itt, illetve a Fotóalbumban

(Fotó: Magyar Márk)

Hangulatképek itt, illetve a Fotóalbumban