Jól működött az SOS rendszer

2018. február 07. 21:56
Jól működött az SOS rendszer

Életet mentett február elsején a polgárőrség által felügyelt SOS segélyhívó rendszer a Somogy megyei Mesztegnyőn.

2018. február 01-én, 14 óra 10 perckor jelzett a vészhívó készülék Ladencsics Zoltán mesztegnyői polgárőrnél, aki a településen kiosztott SOS készülékeket felügyeli. Ladencsics Zoltán elmondta, hogy a jelzés beérkezése után azonnal a jelzett címre sietett. A ház bejárati ajtaja belülről zárt állapotban volt, ám amikor benézett az ablakon, meglátta, hogy az idős néni a földön fekszik, illetve megpróbál felülni, de nem tud. A polgárőr rögtön telefonált a néni közelében lakó unokájának, közben pedig bekiabált az ablakon, hogy megnyugtassa, jön a segítség. Az unoka érkezését követően kulccsal sikerült kinyitniuk a bejárati ajtót, és miután a nénin zúzódások voltak az eleséstől mentőt hívtak.
A kórházi ellátás során derült ki, hogy csonttörés lett az elesés vége. A néni elmondta, hogy egész délelőtt szédült és ezért eshetett el, ekkor nyomta meg a segélyhívó készüléket, melyet a karján viselt mint egy karórát. Amikor az ablakon benéző polgárőrt meglátta, meghallotta a hangját megnyugodott, hisz tudta, hogy segíteni fognak rajta.
Ladencsics Zoltán elmondta, hogy 10 készülék van kint a településen, olyan személyeknél, akik erre rászorulnak. Ez volt az ötödik alkalom, hogy a rendszer éles helyzetben riasztott - adta hírül Gazdag Ferenc, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense.