Szárazon és vízen is szolgálnak

2018. március 13. 12:15
Szárazon és vízen is szolgálnak
Közgyűlést tartott március 9-én a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület ahol elhangzott, különösen a nyári idegenforgalmi szezon alatt van szükség az önkéntesek munkájára.
A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület 2018. március 9-én, Balatonberényben, a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartotta éves közgyűlését, melyen ott volt mások mellett dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Kövér Gábor, az OPSZ Vízi Polgárőr Tagozatának elnöke, Poór Gyula, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Beck Péter rendőr őrnagy a Marcali Rendőrkapitányságot illetve Nevelős László alezredes és Horvát Zsolt százados a Somogy Megyei 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központot képviselve.
Bozsóky Ferenc, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke az évértékelő beszédében elmondta, hogy az előző évet a nyári idegenforgalmi szezonra való felkészüléssel kezdték. A feladatok ismeretében elkészítették a cselekvési programot, felkészítették a technikai eszközöket. Tavaly majdnem 12 ezer óra szolgálatot teljesítettek. Kiemelkedő és összehangolt munkájuk révén nem volt sem kerékpáros sem gyermekbaleset, nem volt strandlopás, vízbefulladás, garázdaság, és gépkocsit sem törtek fel a térségükben. Egyesület nem csak a települések közrendjét, köz-, illetve vízbiztonságát őrizte, hanem a közösség életében is aktívan részt vállaltak. Kiemelte, hogy jelentősen segítették az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábort (OPIT).
Dr. Túrós András: A Polgárőrség az elmúlt 8 évben komoly támogatást kapott az államtólA gazdasági és a felügyelő bizottsági beszámolók után dr. Túrós András értékelte az egyesület szerepét. „Érdekes egyesület a Balaton Vizi Polgárőr Egyesület - mondta - mert itt vannak Budapestiek, Nagykanizsaiak, Pilisiek, Gyenesdiásiak és néhányan Balatonberényiek, vagyis nagyon vegyes a tagság. Másrészt az egyesületi tagok nagy része kettős tagságú, amiből az következik, hogy ennek az egyesületnek van egyfajta integráló szerepe.” Az OPSZ elnöke feladatként megfogalmazta, hogy az egyesületnek be kellene vonzania azon polgárőröket, akiknek van affinitásuk a vízi szolgálatok ellátására, legyen szakmai oktatás évente legalább kétszer, és meg kell vizsgálni, kik azok akik vízre, illetve kik, akik csak is szárazföldön alkalmasak és képesek ilyen szolgálatot ellátni. Az OPSZ elnöke elmondta azt is: „Az elmúlt nyolc évben a polgárőrséget a Kormány, a Belügyminisztérium és a Rendőrség kiemelten támogatta, technikai, költségvetési és jogi támogatást kapott a Polgárőrség, amelyre komolyan büszkék lehetünk. Nem pusztába kiáltott szó, amikor azt mondjuk, hogy a Polgárőrség ténylegesen hozzájárult szinte az egész országban, minden településen ahol működik a polgárőr egyesület a kiegyensúlyozott közbiztonsághoz. Megvolt a kormánynak a nagylelkű támogatása a Polgárőrség irányába és a hatvanháromezer polgárőr is letette Magyarország asztalára azt, amit letehetett.”
Kövér Gábor beszédében kitért arra, hogy a Polgárőrség a figyelésre és a jelzésadásra alakult, és ez sokkal fontosabb, mint hajókázni. Rávilágított, hogy baj esetén az emberek legtöbb esetben a polgárőrt hívják. Ez annak köszönhető, hogy a polgárőrök helyben ott élnek velük, ismerik a helyi adottságokat. Gratulált a teljesítményének, a tartalmas beszámolóhoz, és arra kérte az egyesületet, hogy ne csak az óraszám számítson, hanem a minőség is.
Beck Péter rendőr őrnagy megerősítette, hogy a polgárőrök nélkülözhetetlennek, mert a határvédelemtől a vízi szolgálatig sokrétű feladatot látnak el, ami azt is igazolja, hogy rengeteg közös órát teljesítenek a polgárőrök a rendőrökkel. Ezért külön köszönet jár azoknak a tagoknak, akik ebben jelentős szerepet vállalnak. Kiemelte, hogy a megfelelő, egységes öltözet, formaruha a Balaton térségében elengedhetetlen, hiszen ez a régió a turisták által a sajtó világközpontjába kerül. Javasolta az egyesületi tagoknak az elsősegélynyújtás és újraélesztési tanfolyamok végzését, mert itt a Balaton térségében ezt sokszor előfordulhat a napi gyakorlatban. Horvát Zsolt százados gratulált az elmúlt év eredményeihez, és kinyilvánította: Azt szeretné, hogy az önkéntes tartalékos rendszer a polgárőrséggel egymást kiegészítve és egymásra épülve tudjon működni. Az együttműködés érdekében Nevelős László alezredes is hozzászólt, aki a polgárőröket is szeretettel várja a Magyar Honvédség sorai közt.
Poór Gyula is köszönetet mondott az egyesület tagjainak és hozzátette, szerinte nagyobb támogatást érdemelne a szervezet, amiből lehetne hajót venni, autót fenntartani és lehetne oktatni. Majd nyomatékosította: Az idén is ugyanúgy támogatni fogja az egyesületet, mint ahogy tavaly is megtette.

(Forrás: Zóka Benjámin)