Szent László királyra emlékeztek

2017. július 12. 23:44
Szent László királyra emlékeztek
Szent László mesztegnyői szobra előtt tisztelegtek június 30-án a helyi polgárőrök.

940 évvel ezelőtt, 1077-ben lépett trónra, 825 évvel ezelőtt, 1192-ben avatták szentté. Nem csak Magyarországon, de Nagyváradon is különös tisztelet övezi őt, hiszen ő volt az egyházmegye megalapítója, a várban volt sírhelye, mely az egész középkori Magyarország egyik legfontosabb szentélye volt a Somogy megyei Somogyvár után.

- Először Ladencsics J. Zoltán egykori mesztegnyői polgárőr elnök javaslataként került be a polgárőrségekről szóló törvénybe, hogy Szent László legyen a védőszentjük. A törvény hatására az elképzelést tett követte megmozdult az egyesület és nem utolsó sorban a faluban abban az időben Csinát Lajos fafaragó vezetésével működő vándortábor melynek alkotói felkérésünkre az országban elsőként községünkben készítették el és avattuk 2011 évben a szobrot – meséli Kiss János egyesületi elnök. - A szobor mellé 2015 évben került felállításra az elhunyt polgárőrök kopjafái, és ekkor került elültetésre a polgárőrök fája is.  Hét évvel ezelőtt avathattuk elsőként az országban a polgárőrök védőszentjének szobrát. Kultusza azóta is töretlen.

Június 30-án, a szemerkélő esőben megrendezett Szent László napi ünnepségen ott volt Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Poór Gyula a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Nagy László Péter a település polgármestere és Kiss János a Mesztegnyői Polgárőr Egyesület elnöke. A megemlékezésen részt vett az Iharosi Szent László Hagyományőrző Egyesület egy csoportja, valamint a Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája is. A Himnusz eléneklése után Nagy László Péter és Huszti Gábor köszöntötte a jelenlévőket, majd Kiss János méltatta Szent László király életútját, történelmi jelentőségét, és egyben megemlékezett az elhunyt polgárőrökről is. Ezután került sor a koszorúzásra, majd Nagyné Takács Mária éneke következett. Árvai Ilona verset szavalt, Galambos Ferenc helyi plébános pedig közös imádságot celebrált és megszentelte a polgárőr gépkocsikat. Végezetül az egyesület munkáját segítő személyek részére adtak át elismeréseket.