Vízből mentett a polgárőr

2017. július 04. 19:14
Vízből mentett a polgárőr
Fuldokló embert mentett ki a nyíregyházai Sóstóból június 30-án éjszaka az arra járőröző polgárőr.  

2017. június 30-án este bűnmegelőző szolgálatot látott el Nyíregyháza - Sóstófürdő területén a Sóstói Polgárőr Egyesület négy tagja, köztük Filkó Péter polgárőr. A rendőrségi eligazítás után a sóstói tavak körül kezdték meg bűnmegelőző járőrszolgálatukat 21.30-kor a tófürdő bejárata közelében egy lány szaladt a polgárőrök felé, kiabálva, hogy egy ember van a vízben. Filkó Péter polgárőr azonnal a csónakázó tó csónakkikötő stégére szaladt, ahol látta, hogy egy fiatalember már beugrott a vízbe és megpróbálja a vízbe esett férfi fejét a felszínen tartani. Látva a helyzetet a polgárőr ösztönösen cselekedett, levette szolgálati ruháját és vízbeugrott, miközben a járőrtársai hívták a mentőket. Odaúszott a fuldoklóhoz, a fuldokló két hóna alá nyúlt és egy közeli vízi bicikli létrájához húzta, ahol megkapaszkodott. A polgárőr közben elveszítette a szemüvegét, ami a víz alá merült, de – mint később mondta - ekkor csak a fuldokló életének megmentése volt fontos számára. 
Később egy harmadik férfi is beugrott a vízbe, aki  felmászott a vízibiciklire, és nagy nehezen felemelték, felrakták a fuldoklót. Ekkorra érkeztek a rendőrök és mentők a helyszínre. Az összefogásnak köszönhetően a vízbe esett férfit végül sikerült biztonságba helyezniük. Újraélesztést nem kellett alkalmazniuk, de a férfi szemmel láthatóan nagyon rossz állapotban volt. Az illető állapotát a mentőszemélyzet stabilizálta, majd elszállította a legközelebbi kórházba.

A vízből kimászva tudatosult bennem, hogy a szemüvegem a tó alján van, de akkor nem érdekelt, mert társaimmal egy fuldokló ember életét sikerült megmentenünk – mondta Filkó Péter polgárőr, aki bevallotta, azokban a percekben igazán fogalma se volt, milyen veszélyben volt. Az átöltözést és egy átmeneti szemüveg beszerzését követően Filkó Péter a polgárőr társaival tovább folytatta a járőrszolgálatot.