Fegyelmezett polgárőrök fegyelmezett közgyűlése

2019. február 24. 15:17
Fegyelmezett polgárőrök fegyelmezett közgyűlése
Évet értékeltek a Tolna megyei polgárőrök február 23-án. A Dunaföldváron megtartott eseményen kiderült, a polgárőrök fegyelmezetten dolgoztak 2018-ban is, és ezzel biztos támpontnak számítanak a közbiztonság elérése terén.

A polgárőrökben az a jó, hogy tudjuk, baj esetén van akihez fordulhatunk, van akit felhívhatunk – mondta a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége éves közgyűlésének megnyitójaként Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere. – Egyszer láttam egy katasztrófafilmet, és abban pont azt mutatták, hogy akkor kezdődött a baj, amikor már nem volt kihez segítségért fordulni. Szerencsére nálunk van Rendőrség, van Katasztrófavédelelem és van Polgárőrség, amit bátran felhívhatunk, ha baj van. Kiemelte még: Tudjuk, hogy a polgárőrök sokat tesznek a közbiztonság érdekében és lehet rájuk számítani.
A közgyűlésen ezután Széles János elnök értékelte a polgárőrök 2018-as teljesítményét. A tartalmas és minden kérdést kimerítő beszédében kitért arra, Széles János beszél a Tolna megyei polgárőrök közgyűlésénhogy a 74 Tolna megyei településen dolgozó 1720 polgárőr milyen mértékben járult hozzá a közbiztonság javításához. Elmondta, hogy 147 ezer 628 óra szolgálatot teljesítettek a polgárőrök 2018-ban, Tolna megye területén. Ebből a rendőrökkel közösen több mint 8 ezer 500 órát töltöttek közterületi szolgálattal, 2 ezer 500 órát bűnmegelőzéssel, 4 ezer órát rendezvénybiztosítással.
Széles János idézte dr. Pintér Sándor belügyminiszter szavait is, miszerint „Legfontosabb feladatunk a bizalom megszerzése, de nem kérnünk, hanem kiérdemelnünk kell.” Ennek kapcsán elmondta, hogy a polgárőröknek elsősorban a saját településükön kell megfelelniük.
Széles János beszélt a tagozatok, csoportok munkájáról, az ifjú polgárőrökről, az OPSZ által meghirdetett nagyobb projektek teljesítéséről, a képzések, oktatások fontosságáról.
A megyei elnök végezetül bejelenttette, hogy idén a Tolna Megyei Polgárőr Nap Szekszárdon lesz megrendezve.

Dr. Túrós András köszönti a Tolna megyei polgárőröketA pénzügyi beszámoló után dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a beszámoló számára nagyon meggyőző volt és egyetértett az elhangzottakkal. - Ez volt az első megyei közgyűlés országos szinten, és nyugodtan nevezhetem ezt példaértékű közgyűlésnek. Egy színvonalas beszámolót halhattunk, amely mélységében is áttekintette a megye polgárőreinek munkáját, eredményeit és kendőzetlenül szólt a problémákról is. Megragadott, hogy milyen egység van a megyében. Tehát nincsenek külön utas polgárőrök, nincsenek olyan kiszólások, amelyek a polgárőrség imázsát veszélyeztetné. Ténylegesen lehet érezni, hogy a megyében egység van. Tolna megye polgárőrei az elért munkájukkal komoly pillére az OPSZ-nek. Öröm látni, hogy a Tolna megyei polgárőrök 2019-re egy lakosságbarát polgárőrséget hirdettek meg, melyet az OPSZ támogatni fog. Ezzel a lakosság biztonságérzetét még inkább tudjuk garantálni, még inkább tudunk hozzájárulni.
Az OPSZ elnöke beszélt arról is, hogy előrehaladott tárgyalások folynak az ügyben, hogy 2020-ig közel negyvenezer polgárőr kapjon egységes formaruhát. A Belügyminiszterrel folytatott tárgyalásáról elmondta, „A miniszter úr ígérete szerint 2020-ban megkezdőthet a polgárőrök formaruhával való ellátása illetve cseréje.” 
Dr Kovács ZoltánAz OPSZ elnöke után dr. Kovács Zoltán, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese köszöntötte a megye polgárőreit, aki megköszönte a polgárőrök önkéntes, áldozatkész és segítő munkáját. Örömének adott hangot, hogy a megyei polgárőr-vezetéssel nagyon jó a munkakapcsolat, és hogy a polgárőrök ilyen mértékben segítik a megye közbiztonságának megőrzését, javítását.

A rendezvény végén elismerésekkel jutalmazták a kiemelkedően teljesítőket. Dr. Túrós András és Széles János, a Polgárőr Érdemrend Ezüst fokozatát Pekoli Jánosnak, a Nagykónyi Polgárőr Egyesület elnökének, az Arany fokozatát pedig dr. Marcsek Sándor rendőr ezredesnek, Bonyhád város rendőrkapitányának adta át. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Ezüst érmét Weiszenburger Antal, a Nagymányoki Polgárőr Egyesület elnöke vehette át.

(Lőwinger)