Mindig lehet számítani a tolnai polgárőrökre

2018. március 04. 19:38
Mindig lehet számítani a tolnai polgárőrökre

Évértékelő közgyűlést tartott március 3-án, a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal dísztermében a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, ahol egyebek mellett az is elhangzott: Tolna megye közbiztonsága kiváló, és ez a polgárőrök önkéntesen vállalt munkájának is köszönhető.

 

A hideg, a hó és a zord télies időjárás ellenére zsúfoltságig telt Dunaföldváron a Polgármesteri Hivatal díszterme, ahol a Tolna megyei polgárőrök tartották szokásos éves közgyűlésüket. Az értekezleten megjelent mások mellett Markos György, az OPSZ külkapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke, Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, dr. Bíró Attila alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztály vezetője, Rend Miklós pénzügyőr őrnagy, a NAV képviselője, Zsiga Péter rendőr százados, kiemelt főelőadó, a városi rendőrkapitányságok vezetői, a települések polgármesterei, illetve a polgárőr egyesületek képviselői.
Ribányi József és Széles János írt alá együttműködési megállapodástA rendezvényt Horváth Zsolt, Dunaföldvár város polgármestere nyitotta meg, aki pár szóban megköszönte a polgárőröknek a városért végzett önzetlen munkájukat, majd Ribányi József és Széles János, az általuk képviselt két szervezet nevében írtak alá együttműködési megállapodást. Ribányi József beszédében örömének adott hangot, és kifejezte: sokat várnak az együttműködéstől.
Ezután Széles János értékelte a megyei polgárőrök 2017. évi munkáját. Elmondta: 76 polgárőr egyesület működik Tolna megyében ahol az össz. taglétszám 1710 fő, és a megyében a közbiztonság a rendőrségi vezetők szerint is kiváló. Több mint 135 ezer óra szolgálatot adtak 46 szolgálati autóval, 9 motorral, 40 kerékpárral, kishajóval, sárkányrepülővel, drónnal, lóháton illetve gyalogosan. Beszélt az OPSZ 2017-ben meghirdetett kiemelt programjairól is, amelyeket a Tolna megyei polgárőrök is kiemelten kezeltek. Mindegyik programban részt vállaltak, és büszkén beszélt arról is, hogy a Belügyminisztérium 30 millió forintot biztosított a polgárőröknek a 300x100 programban való részvételhez. Széles János végezetül dr. Pintér Sándor belügyminisztertől idézett, amikor nyomatékosította: A bizalmat nem kérni, hanem kiérdemelni kell.
A közgyűlés ezután meghallgatta majd elfogadta a 2017. évi pénzügyi beszámolót, a 2018-as évre szóló tervet illetve személyi kérdésekről is döntött.
Markos György is szót kért és megköszönte a polgárőröknek a munkájukat. Beszédében felelevenítette a múltat, beszélt a kezdetek nehézségeiről, és kiemelte a megjelenés és a megfelelő viselkedés mellett a képzés fontosságáról is.
Szintén köszönetet mondott dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos is, aki méltatta a polgárőrök és a rendőrök együttműködését. Beszélt arról, hogy a polgárőrök nélkül nehezen képzelhető el a közbiztonság Tolna megyében.
A rendezvény végén elismerések átadására is sor került. Így Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát Csonka István (Nagydorog) és Hurtony Zoltán (Bátaszék) kapta meg. Ezüst fokozatot Weisenburger Antal (Nagymányok) érdemelte ki, míg az Arany fokozatot Horváth Tibor (Iregszemcse) vehette át. OPSZ elnöki dicséretben részesült Módis István.

(Lőwinger)
Széles János értékel a Tolna megyei polgárőrök közgyűlésén