Civil szervezeteket próbálnak félrevezetni

2017. június 20. 21:17
Civil szervezeteket próbálnak félrevezetni
Az ügyeskedők trükkjeinek tárháza kimeríthetetlennek tűnik. Már a civil szervezeteket jóhiszemű vezetőit is megpróbálják megkárosítani.  

A Vas Megyei Polgárőr Szövetség a honlapján arról adott hírt, hogy megyében működő egyik polgárőr szervezet elnökét 2017. június 15-én, telefonon azzal az ürüggyel keresték, hogy olyan hibákat észleltek az Országos Bírói Hivatalhoz (OBH) benyújtott pénzügyi beszámolójukban, melyek azt vonhatják maguk után, hogy az egyesület felkerül az “Átláthatatlan gazdaságú szervezetek közé”, így nem pályázhat meg bizonyos összegeket a későbbiekben.
A polgárőr elnököt először délelőtt hívták azzal, hogy lenne egy előnyös ajánlatuk, de ehhez számítógép közelben kellene lennie, hogy pontosan lássa, miről van szó. Időpontot egyeztettek, majd délután újabb hívás érkezett az ismeretlen számról. A telefonban az ismeretlen hölgy több olyan pontra hivatkozott az egyesület OBH-hoz benyújtott jelentéséből, amelyeket nem ismert volna anélkül, hogy olvasta volna, így először fel sem merült, hogy csalási kísérlet zajlik. Itt példaként az adó 1%-való rendelkezés, vagy a nullás lapok hiányára hívta fel a figyelmet. Ez után ajánlatot tett arra, hogy ők megcsinálják a pontos hiteles beszámolót egy bizonyos összegért, így elkerülhetik a negatív értékelést, illetve a későbbiekben a bírságot. Amennyiben nem kötnek szerződést, nagy eséllyel felkerülnek az “átláthatatlan gazdálkodású egyesületek” listájára.
Az elnök végül is nemet mondott az ajánlatra, ám felhívta egyik rokonát, hogy utána érdeklődjön, tényleg rosszul töltötték-e ki az OBH jelentést. A pénzügyekben jártas családtag azonnal jelezte, hogy halott már hasonló telefonhívásokról. A jelentésben hivatkozott pontokat nem kötelező kitölteni, nem kötelező szerepelnie és jól tette, hogy nemet mondott az ajánlatra.

A megtévesztést elkerülendő arra kérjük a polgárőr vezetőket, hogy hasonló hívás esetén először kérdezzék meg könyvelőjüket, egyeztessenek olyan személlyel, aki járatos a bevallások, jelentések elkészítésében, vagy keressék fel a területileg illetékes Megyei Szövetség irodavezetőjét.