Polgárőrök a felelős állattartásért

2018. november 05. 20:50
Polgárőrök a felelős állattartásért

A felelős állattartásra figyelmet felhívó kampányt indít az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálata. A kampány első rendezvényeként kutyás futás szervezek november 3-án, Sümegen.

A felelős állattartás a tudatformálással kezdődik – mondta Molnár Zoltán, a kutyás szolgálat elnöke annak kapcsán, hogy figyelemfelhívó kampányt indított az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálata. – Legfontosabb, hogy olyan állatgondozását vállaljunk, amilyent életkörülményeink megengednek. Garzonlakásba például ne tartsunk nagytestű kutyát, nagy mozgásigényű állat nem való olyan gazdának, aki nem tudja vállalni a napi többszöri sétáltatását. Mi emberek is tiltakoznánk az ellen, ha a valós szükségleteinket semmibe vevő életmódot kényszerítenének ránk. Az állat is tiltakozik a saját módszereivel, ami lehet akár a cipőnk szétrágása is.
A szolgálat vezetője szeretné elérni, hogy döntés előtt minél többen érdeklődjenek szakembertől, hogy a lehetőségeikhez és életmódjukhoz milyen állattartás alkalmazkodik.
Szép dolog, hogy szeretjük az állatokat, de akkor szeressük őket úgy, hogy az nekik is jó legyen. Azt is gondoljuk át, hogy a kutya, macska, vagy a ma közkedvelt vadászgörény élete akár több mint egy évtized is lehet, tehát ez egy hosszú távú felelősségvállalás. Ahogy mikulásra sem veszünk élő rénszarvast, húsvétra se ajándékozzunk élő nyulat – nyomatékosít Molnár Zoltán. – A gyerekek párhónap után beleunnak a gondozásába, a nyúl sok esetben az utcán végzi, ahol elüti egy autó. Ugyancsak meggondolatlan döntés, hogy nyárra, a nyaralóba kivesznek a menhelyből egy kutyát, hogy őrizze a házat, majd ősszel kidobják az utcára, mert a társasházba már nem vihetik magunkkal.
A kutyás szolgálat tagjai ezúton is nyomatékosítják:
  • Az emberek szeretik az állatot, épp azért érezzük át a döntés felelősségét.
  • Úgy válasszunk házi kedvencet, hogy az hosszú távon is jól érezze magát.
  • Az ivartalanítás nem állatkínzás.
  • Nem elég az elütött, kidobott, sérült állatok megrázó képeit posztolni, hanem tenni kell azért, hogy minél kevesebb ilyen eset történjen. Ez pedig folyamatos felvilágosító munkával, tudatformálással érhető el.

A kampányindító kutyás futás november 3-án, Sümegen, a Kisfaludy térről indult, amin a résztvevők a kedvenc álataikkal együtt két kilométert futottak.

(Fotó: illusztráció)