Beszámoltak Zala megyében

2019. március 26. 11:15
Beszámoltak Zala megyében
Szombaton Zala megye polgárőr egyesületei 3746 tagját képviselő 103 küldött előtt adott számot a múlt évben végzett munkáról a Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) vezetősége.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság dísztermében tartott tanácskozáson Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke az elmúlt évekhez hasonló kiváló eredményekről számolt be. Célkitűzésük volt, hogy a 2017-ben elért szintet megőrizzék, a lehetőségek szerint tovább javítsák. A hangsúlyt a minőségi polgárőr tevékenységre, a szervezet tekintélyét erősítő minőségi közterületi megjelenésre fektették. A felmérések szerint 2018-ban a megye lakosságának szubjektív biztonságérzete tovább javult, s ebben jelentős szerepe volt a polgárőrségnek is. Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke beszámolójában jónak értékelte a polgárőr egyesületek múlt évben végzett tevékenységét A gyakori és minőségi bűnmegelőző jellegű jelenléttel, a szakszerűbben és körültekintőbben szervezett szolgálatellátással, nagyobb odafigyeléssel, a lakosság alaposabb bűnmegelőző célzatú tájékoztatásával járultak hozzá a közbiztonság javításához. Részt vettek a nagyvárosi polgárőr bűnmegelőzési programban - vezetésével és koordinálásával Sándor Dénest bízták meg. Folytatták az idősek megsegítésére és védelmére szolgáló "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!" programot, közel 1500 olyan idős emberrel, családdal állnak kapcsolatban, akik védelmük érdekében igénylik a polgárőrök segítségét. Télen folytatták a "füstölgő kémény" akciót, amelyben figyelemmel kísérték a rászorulók mindennapjait, s szükség esetén segítették őket tűzifához jutni.
A múlt évben befejeződött "300X100 biztonság" országos polgárőr programban 20 olyan zalai település vett részt, ahol a polgárőr egyesület vállalta, hogy többet járőröznek, gyakoribb lesz a közterületeken a formaruhás polgárőr jelenlét és erősítik az együttműködést a rendőrséggel. Sajnos a Belügyminisztérium a célzott támogatást a polgármesteri hivatalokon keresztül küldte el az egyesületekhez, ami sokszor félreértésre adott okot. Tavaly is akadt Zala megyében olyan falu, ahol a polgármester személyes ellentétek miatt a település lakosságának biztonsága érdekében nyújtott támogatást nem utalta át a polgárőr egyesületnek, inkább visszaküldte a feladónak.
Az általános iskolásokkal az "Egy iskola, egy polgárőr program, a középiskolásokkal az "Iskolai közösségi szolgálat keretében tartják a kapcsolatot. Bejegyzés előtt áll a Zala megyei szakképzési centrum irányításával, az ott bevont pedagógusokkal egy ifjú polgárőr egyesület, amely jelenleg 5 iskola 50 ifjú polgárőrét tömöríti. A polgárőr egyesületek többsége kiemelt figyelmet fordít az ifjú polgárőrök toborzására és foglalkoztatására. A környezetvédelemben a lakóhelyükre figyelnek, településszépítő akciókat szerveznek és egyéb természetvédelmi feladatok ellátásában jeleskednek - a munkába bevonják a közösségi szolgálatot végző diákokat is.
A nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton parton többlet feladatok hárulnak a bűnmegelőzés érdekében a zalai polgárőrökre, s gyakran kérik a segítségüket a rendezvények biztosításában is. Házigazdái voltak a nyári Balaton parti ifjúsági táboroknak, és sikeresen működött Gyenesdiáson a vendég polgárőr szolgálat.

Józsi György, az MLSZ ZMI igazgatója átadja az emlékplakettet Marcon tamásnak. Mellettük Horváth Róbert, a ZMPSZ elnökeÉrtékelte az elmúlt év eseményeit Garai József, a felügyelő bizottság elnöke, a gazdálkodásról Lendvai Jenőné gazdasági vezető számolt be. A küldöttek az egyéb elfoglaltságokra hivatkozó lemondások miatt tartott tisztújításon szakmai alelnöknek megválasztotta Sándor Dénest, a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület elnökét, a Felügyelő bizottság vezetésére pedig Borsos József, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnökhelyettese kapott megbízatást. A tanácskozáson részt vett és hozzászólásában az országos szövetség célkitűzésiről széleskörű és részletes tájékoztatást adott, valamint reflektálta tanácskozáson elhangzottakra dr. Hegedüs György, az OPSZ Etikai bizottságának elnökhelyettese. A rendezvény végén Józsi György, az MLSZ ZMI igazgatója, a Zala megyei igazgatóság Elismerő plakettjét adta át Marcon Tamásnak, a Zalaszentiváni Polgárőr Egyesület elnökhelyettesének a labdarugó mérkőzések biztosítása érdekében végzett kimagasló munkájáért.

(