Egységes nyári formaruhát kaptak

2017. július 27. 13:24
Egységes nyári formaruhát kaptak
Egységes nyári formaruhát kaptak a Balaton-parti és a Velencei-tavi polgárőrök.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság vendéglátásában rendezett bensőséges kis "házi ünnepség" keretében július 26-án adták át a Balaton-parti és a Velencei-tavi polgárőr egyesületek képviselőinek azt a 385 garnitúra, 5 millió 522 ezer forint beszerzési értékű nyári formaruhát, aminek ötletét dr. Túrós András ny. r. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az idénynyitó rendezvényen vetette fel.
Nyári formaruhát adnak át a polgárőröknek- A június 7-én, Keszthelyen tartott idegenforgalmi szezonnyitó tanácskozáson elmondtam, hogy a Balaton parton, a Velencei tó mentén, különösen a strandokon szolgálatot teljesítő polgárőrök munkáját jelentősen megkönnyítené az egységes, könnyű nyári formaruha - emlékeztetett a kezdetre köszöntőjében dr. Túrós András. - A rendezvényen részt vett dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, Zala megyei rendőrfőkapitány, aki a javaslatomat felkarolta, megteremtette hozzá a szükséges forrásokat, egyeztetett az érintett megyei rendőrfőkapitányokkal, s engedélyt kért az országos rendőr-főkapitányságtól. Mindemellett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságán kijárta, hogy rövid időn belül legyártsák a ruhákat, így 2-3 hét alatt elkészülhettek a méretre szabott öltözetek. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, mint a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság mostani vezetése, gondot fordított arra is, hogy ne csak a saját megyéjében ténykedő polgárőrök, hanem az idegenforgalomban érintett összes Balaton-parti és Velencei-tavi egyesület megkapja a támogatást. Mindemellett természetesen köszönet illeti a megvalósításhoz csatlakozó mindhárom megye rendőrfőkapitányát, akik hozzájárultak az anyagiak biztosításához.
- Fontos, hogy a polgárőrök egységesen jelenjenek meg a közterületen. Különösen az idegenforgalommal érintett településeken elengedhetetlen a tiszta, pedáns, elegáns formaruha, amely jó hatással van a Polgárőrség imázsára, nemkülönben a lakosság, valamint a nyaralók biztonságérzetére - hangsúlyozta az OPSZ elnöke, aki, mint tudott, hosszú ideig rendőri vezető volt, így mind a két oldalról tisztában van azzal, hogy a közbiztonság érdekében milyen fontos a rendőrség és a polgárőrség stratégiai partnersége, együttműködése. - Tapasztalható, hogy a rendőrség a szó igazi értelmében, mint egy nagy testvér segíti a "kistestvért", támogatja nem csak szakmailag, hanem többek között technikai felszereléssel is.  A rendőrség támogatása permanens, augusztus 9-én ORFK-tól például újabb 210 darab járőrkerékpárt kap a Polgárőrség. Természetesen a rendőrség mindezt nem "barátságból" cselekszi, hanem ezzel is a kiegyensúlyozott közbiztonságot erősíti, az emberek biztonsága érdekében alakítja ki szoros kapcsolatait a civil szervezetekkel.
- A támogatással a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság stratégiai partnere, a Polgárőrség munkáját kívánja segíteni, ezzel is elismerve az általuk önállóan, valamint a rendőrséggel közösen teljesített szolgálat fontosságát - tolmácsolta dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, Zala megyei rendőrfőkapitány üdvözletét Prok József ezredes, Zala megyei rendőrfőkapitány helyettes. Hozzátette - A főkapitányság kiemelt hangsúlyt helyez a polgárőr szervezetekkel történő kapcsolattartásra, a közös feladatellátásra, amelynek egyik kiemelkedő színtere a nyári idegenforgalmi idény, kiemelten a Balaton-part. Bízunk abban, hogy az egységes formaruha is hozzájárul az eddigi eredményes munkakapcsolat és stratégiai partnerség további fenntartásához.
Középen dr. Piros Attila dandártábornokDr. Piros Attila dandártábornok, Somogy megye rendőrfőkapitánya is a Polgárőrség szerepének fontosságát hangsúlyozta: - A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadást tartva mindig elmondom, hogy a közrend és közbiztonság megteremtése, fenntartása és fejlesztése közös cél és érték, amelyet meg kell teremteni, és meg kell védeni. Az a hallgató, aki ennek az összetevői felsoroláskor az állami és önkormányzati szervezeteken túlmenően nem nevezi meg a Polgárőrséget, az nálam a vizsgán nem megy át. Mert a közös cél és az érték nem más, mint hogy megakadályozzuk a bűncselekményt, hogy ma kevesebb legyen, mint tegnap volt, holnap pedig a mainál kövessenek el kevesebbet. Köszönet illeti a polgárőröket, hogy a szabadidejükben, feláldozva sok mindent hozzájárulnak ehhez. Azt szoktam mondani - jegyezte meg a dandártábornok - hogy Somogyország 74 kilométer hosszú Balaton partján, és nem csak az idegenforgalmi szezonban, nem kell többször szolgálni csak az év 365 napjának 24 órájában. És ezt a törekvést polgárőreinknél is tapasztalom.
Dr. Anda György ezredes, Veszprém megyei főkapitány helyettes leszögezte, hogy a rendőrség az egész országban számít a polgárőrségre, természetesen egész évben, de nyáron kiemelten, hiszen a turizmuson mellett ebben az évszakban rengeteg olyan tömegeket vonzó rendezvény is munkát ad, amelynek a közbiztonságát, közlekedésbiztonságát a polgárőrökkel együtt még magasabb színvonalon tudják szavatolni. - Az idei nyáron a FINA világbajnokság balatonfüredi nyíltvízi úszásának versenyszámai lezajlottak, a biztosításában 285 polgárőr vett részt és majdnem 2500 óra szolgálatot teljesítettek. Persze nem csak Veszprém megyei polgárőrök állták a sarat, besegítettek a szomszédos megyék egyesületei és kitett magáért a motoros tagozat is.  Veszprém megyében az összes rendőr tudja - állította a főkapitány helyettes -, hogy a polgárőrök szerves részei, alkotó elemei az ország biztonságának, s a nagyrabecsülésük jeleként járultak hozzá a polgárőrök felszereléséhez.
A polgárőrök nevében Szabó Sándor, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület elnöke mondott köszönetet. Elmondta, hogy nagyon örülnek a nyári öltözetnek, tavaly kettőt kaptak, annak is nagy hasznát vették, ebben a nagy melegben a könnyített ruházat segít majd a szolgálat teljesítésében.

Szöveg és kép: Fincza Zsuzsa