Felkészültek az idegenforgalmi szezonra

2019. május 15. 18:05
Felkészültek az idegenforgalmi szezonra
A Nagykanizsa, Lenti-Letenye régióból összegyűlt polgárőrök részére tartott szakmai továbbképzést a múlt hét végén a Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) a település kultúrházában.

- A tél végén Pacsán a keszthelyi, szentgróti és zalaegerszegi járás polgárőreinek oktatásával együtt ezúttal befejeződött az ez évre aktuális képzés. Fontos, hogy az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt felkészítsük az egyesületek tagságát a megnövekedett feladatokra. Sokszor a közterületeken, a forgalomban, balesetveszélyes szituációkban látnak el szolgálatot, elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a szabályokkal, a tudnivalókkal, hogy precízen és biztonságosan elláthassák teendőiket - fogalmazott Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke, hozzátéve, minderre szükség van a polgárőrség megbecsülésének megőrzése, erősítése érdekében is.
Előadásában nagy hangsúlyt kapott a fiatalok bevonása a polgárőr tevékenységbe, az ifjú polgárőrök felkészítésének fontossága és a 50 órás közösségi munkát a polgárőr egyesületekben végző középiskolásokkal való foglalkozás. Mint hangsúlyozta, nem szabad elhanyagolni az alapító gondolatot, hogy az egyesületek elsősorban a saját településükön végzett bűnmegelőző, közbiztonságot javító munkájukkal a helyi lakosság biztonságérzetét alapozzák meg.
Dancs István, az oktatásért felelős megyei alelnök a járőrszolgálatok alakulásáról, szakszerűségük és a rendőrségi központi segélyhívóra való bejelentkezés fontosságáról szólt, hiszen attól kezdve számítanak közfeladatot ellátó személynek, aki fokozott büntetőjogi védelem alá esik. A rendőrök is csak így tudják, szükség esetén hol számíthatnak a polgárőrök segítségére. Donáczy Dezső, zalaegerszegi járási koordinátor, a ZMPSZ közlekedési referense gyakorlati bemutatóval megerősített vetítettképes előadással a közlekedési forgalomirányításban való jelzőőri feladatokra készítette fel a jelenlévőket.
Az egyesületek törvényes, szakszerű működését erősítendő, Majorné Németh Gabriella a ZMPSZ irodavezetője és Vargáné Magyar Szabina gazdasági ügyintéző a jogszabályoknak megfelelő működéséhez, az adminisztrációhoz, a pénzkezeléshez, a gazdálkodáshoz szükséges tudnivalókkal vértezték fel a civil szervezet képviselőit.