Kitüntetések, sport, szórakozás, főzőverseny

2017. július 09. 21:19
Kitüntetések, sport, szórakozás, főzőverseny
Gazdag programmal várta a megyei szövetség július 2. szombatján a 122 zalai polgárőr egyesület több száz képviselőjét. A Zala megyei polgárőr napnak ezúttal Csány László szülőfaluja, a jelenleg közel ezer lakosú dinamikusan fejlődő Zalacsány adott otthont.

Az óriási rendezvénysátor mellett  apróbb sátrak tömkelege, bográcsok és szabadtéri sütőalkalmatosságok,  a gyerekeknek ugráló várak,  pingpong asztalok, egyéb sport és játékeszközök valamint a körülöttük nyüzsgő polgárőrök népesítették be a zalacsányi iskola épületét és a hatalmas, városi parknak is beillő udvarát.
Az egykoron I. Szent István király által adományozott zalavári apátsági uradalom szívében már kora délelőtt igazi fesztivál-hangulat kezdődött, köszönhetően a közeli kisváros zenészei, a Zalaszentgróti Városi Fúvószenekar alkalomhoz illő muzsikájának. A díszvendégeket stílszerűen mazsorettek vezették fel a nagy sátor alatti tribünre. Az ünneplő zalai polgárőröket köszöntötte dr. Túrós András, nyugállományú rendőr altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) elnöke, Manninger Jenő, Zala megye Keszthely-térségi  országgyűlési képviselője és a vendéglátók nevében Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója, Szakál Ferenc rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási-központjának osztályvezetője, Baracskai József, Zalaszentgrót város polgármestere, Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség és Poór Gyula, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Szarka Katalin a Pentagon team Egyesület elnöke, az Euro Gastro Zrt. kerekedelmi igazgatója, Mátrahegyi Zsolt, a Rai Jitsu iskola alapítója.

- Nagy megtiszteltetés a zalacsányiaknak, hogy mi lehetünk a házigazdái ennek a rangos rendezvénynek - mondta köszöntőjében Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere, hozzátéve - a polgárőrség megérdemli az ünneplést, hiszen szabadidejét feláldozva ingyen és bérmentve dolgozik a közrendét, a közbiztonságért, a bűncselekmények megelőzésért. Minden településen fontos a lakosság biztonságérzete, s ennek javulása a polgárőrök munkájának is köszönhető.
- A polgárőr társadalom igényli az összetartozást erősítő polgárőrnapot, amelyre a kapcsolatok ápolásának okán mindig meghívjuk a partnereinket is  - így Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke. - Mi polgárőrök azért szerveződtünk, hogy településünkön erősítsük a biztonságot, tevőlegesen részt vegyünk a közbiztonság megteremtésében, és segítsük a rendőrök ebbéli munkáját. A polgárőr törvény lehetővé teszi, hogy rendezvényeken is részt vegyünk és támogassuk azok lebonyolítását, biztosítását. Az idén már 5 olyan nagy zalai rendezvény zajlott le zavartalanul, ahol egyidejűleg legalább 70 polgárőr volt jelen. Országosan is az élbolyba tartozik a zalai polgárőrség, a 4. helyen vagyunk létszámban és a teljesített szolgálatok óraszámában egyaránt.
- Jó dolog, hogy ezen a téren is büszkék lehetünk Zala megyére - szögezte le Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője -. Zalában olyan a közbiztonság - hála a rendőrségnek és a polgárőrségnek, - hogy nem csak Magyarországon, hanem Európában is sokan megirigyelhetnének. Persze azért mindig akad tennivaló, hiszen a lakosság nem a statisztikai számok, hanem a saját tapasztalatai alapján ítél.  Szerencsére rengeteg jó példáról hallani mostanában és a polgármesterek is pozitív tapasztalatokról számolnak be, egyre többen mondják, hogy a településükön mindenben számíthatnak a polgárőrök segítésére.
- Nagy örömmel jöttem Zalába, elsősorban azért, mert szeretném személyesen is köszönetemet kifejezni a Zala megyei polgárőröknek azért a tevékenységért, amit az elmúlt években a megye közbiztonsága érdekében végeztek - üdvözölte a zalai polgárőr egyesületek képviselőit dr. Túrós András. - Másrészt azt is szeretném megköszönni - tette hozzá - hogy a ZMPSZ és a zászlaja alatt tevékenykedő 122 egyesület a 3800 polgárőrrel nagyon kemény és oszlopos tagjává vált az országos szövetségnek, s tovább erősítették az országos polgárőr szövetség egységét. Magyarországon Európa hírűen jó a közbiztonság. A napokban került napvilágra egy elemzés, mely szerint a világ közbiztonsági szempontból megvizsgált 163 országa között a lakosság biztonságérzetét is figyelembe véve Magyarország a 15. helyre került.  Milyen jó lenne, ha a labdarugó válogatott vagy labdarúgó szövetség is legalább ezt a 15. helyet megcélozná, nemde? Abban, hogy bűnmegelőzés területén dolgozók, a magyar rendőrség és a magyar polgárőrség elérték ezt a fantasztikus eredményt, benne van az a 9 millió szolgálati óra, amit az ország, és természetesen az a 330 ezer szolgálati óra is, amit a Zala megyei polgárőrök teljesítettek. Fontos szempont az is, hogy a polgárőrség a közbiztonsági célkitűzéseknek és bűnmegelőzésnek már nem mellékszereplője, hanem a rendőrség egyik legfontosabb partnere, és így közösen sokat tudunk tenni, azért, hogy az emberek biztonságban éljenek. A polgárőrség igen jelentős fejlődésen, változáson ment keresztül, s ez annak is köszönhető, hogy a kormányzati szervek nem csak elvi síkon, hanem ténylegesen és kézzel foghatóan is támogatják a speciális civil szervezetünket.
Ennek példájaként az ORFK-tól augusztus elején megint átvehetnek majd 210 darab járőr kerékpárt. Zalában viszont még ennél is kézzel foghatóbb a polgárőrség és a rendőrség jó kapcsolata: a polgárőr nap véradásán például részt vett Szakál Ferenc rendőr alezredes, a ZMRF képviselője is. - Számomra külön öröm az idei polgárőr nap - árulta el Szakál alezredes. - Jó pár évvel ezelőtt ugyanis a zalaszentgróti őrsparancsnok helyetteseként mindennapi munkakapcsolatban álltam Sándor Csabával, Zalacsány akkor körzeti megbízottjával, s közösen bábáskodtunk a falu polgárőr egyesületének megalakításában. Most Sándor Csaba a település polgárőrségének a vezetője. Persze nem csak ennek okán adok vért, hiszen, ha úgy vesszük háromszoros a haszna: először is biztos lehetek az egészségemben, másrészt segítek az embertársaimon, s nem utolsó sorban támogatom vele a polgárőrnap sikerét is.
A polgárőr napon egyébként a mobil véradóállomás "nyitvatartási idejében", 10-13 óráig folyamatosan érkeztek a donorok.  

Elismerést ad át dr. Túrós András és Horváth RóbertAz ünnepség keretében került sor a kimagasló polgárőr tevékenységek elismerésére is. A ZMPSZ elnökségének javaslatára az OPSZ elnöke Polgárőr Érdemkereszt arany fokozat kitüntetésben részesítette Hajas Ferencet, a Nagykanizsa Muskátli Polgárőr Egyesület tagját, Hetényi Ferencet a zalakoppányi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület elnökét és Szabó Márton Ferencet, a Bazitai Polgárőr Egyesület elnökét. Az ezüst fokozatot kapta Sándor Csaba, a Zalacsány és Társult Községek Polgárőr Egyesületének elnöke, Ékes István, a Pacsai Polgárőr Egyesület tagja, Garai József, a szentpéterúri és Urbán Zoltán, az alsópáhoki polgárőr egyesület elnöke. A bronz fokozatban részesült László István a Besenyő és Öreghegy, Bekő Ilona a lenti, Szabó Gyula a Zalalövő és Csöde Polgárőr Egyesület tagja és Tóth Gyula, az Alibánfa Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke. A ZMPSZ elnöksége kiemelkedő polgárőr tevékenysége elismeréseként a Szent László Emlékplakettet adományozta Dancs Istvánnak, a Besenyő Öreghegy Polgárőr Egyesület elnökének, valamint Szenyéri Attilának a nagyradai, Horváth Lajosnénak a magyarszerdahelyi, Simon Istvánnak a hahóti és Garami Sándornak, a bazitai polgárőrség tagjának. A polgárőr rendezvények kiemelkedő támogatásáért Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere, a polgárőr munka példaértékű támogatásáért Rudolf Wiedner, a Zalai Huke ügyvezetője szintén a Szent László Emlékplakett kitüntetésben részesült. 

A jó ebédhez a Zalaapáti Harmonika Zenekar jóvoltából szólt a nóta, délután színpadra penderültek a Kerka Táncegyüttes legényei és menyecskéi, különböző stílust képviselő énekesek. A sportkedvelők nem csak fociban, hanem mindenféle mókás erőpróbával - zsákban futás, kötélhúzás - mérhették össze felkészültségüket, vagy csak úgy kényelmesen kipróbálhatták az íjászkodást is. 

(Szöveg és fotó: Fincza Zsuzsa)