Komplex képzést kapnak a polgárőrök Gyenesen

2018. augusztus 03. 13:18
Komplex képzést kapnak a polgárőrök Gyenesen
A hét programjai közül valószínűleg a szerdai honvédelmi nap marad a legemlékezetesebb a Gyenesdiáson táborozó ifjú polgárőrök számára – írja a zaol.hu – hiszen a Magyar Honvédség egy elit alakulatának katonái adtak fegyvert a kezükbe.

Ami nem volt megtöltve, így puskaropogás nem borzolta a környék nyaralóinak idegeit, de mégiscsak igazi pisztoly és géppisztoly szétszerelését, megtöltését gyakorolhatták a fiatalok. Illetve kipróbálhatták a csoportos járőrözést, az ellenség kúszva-mászva becserkészését, a sebesültszállítást, megérezhették az egymás iránti feltétlen bizalmat. És mindezt a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges rendeltetésű Dandár missziót járt fiatal katonái segítségével. A pályaválasztás előtt álló ifjú fiúk és lányok számára hiteles, jó kiállású egyenruhások igyekeztek vonzóvá tenni a hivatást.
– Az Országos Polgárőr Szövetség 2004-ben szervezte az első ifjúsági tábort. Ezen a héten az ifjú polgárőrök, vagyis a 14-18 év közötti fiatalok kapnak komplex polgárőr-szakmai felkészítést, a­mo­lyan „előképzést”, így a nagykorúság elérése után már képzett polgárőrként erősíthetik a civil szervezetet – tájékoztatott Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy jövő héten folytatódik az ifjúsági tábor, akkor a szervezet teljes jogú tagjainak a szakmai képzésére kerül majd sor.
A táborban a nap reggeli tornával indul, de nem könnyed, terpeszállásos-karlendítéses bemelegítéssel, hanem Rei Jitsuval, méghozzá az iskola alapítója és vezetője, Mátrahegyi Zsolt irányításával. Az ifjak felkészítésének oroszlánrészét a közlekedési képzés jelenti, ami a balesetnél való segítségnyújtást és a közlekedési jelzőőri tevékenységet is magába foglalja.
A jövő héten a már felnőtt polgárőröknek a Különleges Rendeltetésű Dandár mellett a TEK is ad egy kis muníciót a veszélyhelyzetek elhárításához, Végh József kriminálpszichológustól pedig a konfliktuskezeléshez kapnak jó tanácsokat.

(Szöveg, fotó: zaol.hu)