Összefogással Balaton biztonságáért

2018. augusztus 08. 23:46
Összefogással Balaton biztonságáért
Immár 13 éve, hogy Gyenesdiáson a helyi polgárőrök az ország más területéről is hívnak önkéntes bűnmegelőzőket, hogy a nyári idegenforgalmi szezon alatt közösen segítsék a település közbiztonságát.

A Balaton észak-nyugati sarkában, Keszthely mellett fekszik Gyenesdiás, ahol a település adottságai, valamint a két híres strandja révén, egy nyári napon sok tízezer üdülő fordul meg. A télen csendes nagyközség nyáron zsúfolt nagyváros hatását kelti.
– Nem is bírnánk az ilyenkor ránk nehezedő terhelést, ha 13 évvel ezelőtt ki nem találtuk volna, hogy vendég polgárőrökkel erősítsük a szolgálatokat – meséli Horváth Kornél, a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület titkára, a vendégpolgárőr projekt felelőse. – Egyeztettünk az önkormányzattal, akik azonnal felkarolták az ötletet. Immár 13 éve, minden évben kiírunk egy pályázatot, amiben meghirdetjük, hogy az ország bármely részéről jöhetnek polgárőrök. Itt tölthetnek egy hetet, ezalatt kapnak szállást, étkezést, és cserébe csak napi 1-2 járőrszolgálatot kérünk.Márkus Gábor és felsége, valamint Farkas Zoltán püspökladányi polgárőrök beszélgetnek Horváth Kornéllal (jobbról)
Horváth Kornél elmondta azt is, hogy ez idáig több mint 1500 polgárőrt láttak vendégül és biztosítottak nekik balatoni nyaralást. – Mert természetesen ez a szolgálat a nyaralásról, az üdülésről, a pihenésről és a balatoni fürdőzésről is szól – mondja Kornél. – Éppen ezért inkább azon polgárőröket várjuk, akik az ország távolabbi részén laknak. Sok olyan polgárőr volt már itt, aki még ezelőtt soha nem volt a Balatonnál. Minden polgárőr megérdemli, hogy fürödhessen a magyar tengerben!

Augusztus első hetén két településből, Püspökladányból és Szeged Belvárosából voltak polgárőrök. – Mi most vagyunk itt először, de biztos vagyok benne, hogy jövőre újra jövünk, újra vállalunk vendégpolgárőr szolgálatot – mondja Faragó Zoltán, a Püspökladányi Polgárőr Egyesület elnöke. – Tavasszal, amikor megkaptuk a Gyenesdiás Polgárőr Egyesület körlevelét, továbbítottam azt az egyesületem tagjainak, és felmértem az igényeket. Most hárman jöttünk Püspökladányból.
– Én a feleségemmel jöttem, aki szintén polgárőr – mondja Márkus Gábor szintén Püspökladányból. – Most mi vagyunk a felderítő csapat, de az már biztos, hogy ha hazamegyünk, mindenkinek el fogom mondani, hogy Gyenesdiás milyen remek hely, mennyire jó itt a strand. Nagyon jó érzés az is, hogy a fürdőzők elfogadnak minket, polgárőröket és a strand személyzete is készségesen segít.

Szegedi polgárőrök járőröznek a Diás strandonMíg a püspökladányi polgárőrök a családias hangulatú Gyenesi Lidóstrandon láttak el szolgálatot, az alatt a szegedi csoport a nagy és pezsgő életű Diási Játékstrand biztonságára felügyeltek. – Tegnap éppen itt voltunk szolgálatban, mikor belecsapott a villám az egyik fába, és agyoncsapta a fa alatt az eső elől odabújó embereket. Azonnal ki kellett üríteni a strandot, ami nem volt egyszerű, hisz több ezer emberről beszélünk – meséli Csőke Zsolt, a Szeged-Belvárosi, Móravárosi Polgárőr Egyesület elnöke. – Öt perc alatt sikerült kimenekíteni a fürdőzőket, és a sérültek ellátásában is segédkeztünk. Egyébként ezen a strandon, mindig történik valami, minden nap van intézkedni való. Pláne, hogy ez a strand nem a szokásos nyitvatartással üzemel, itt még éjszakai is vannak fürdőzők, a bár miatt a részeg fiatalokra is figyelni kell. Három járőrpárt állítottunk fel, akik figyelik a rendet, segítik a lakosságot, de ha kell a vízimentőknek is be tudunk segíteni.

Szabó Sándor, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület elnöke- Bár a vendégpolgárőrök térítés nélkül látják el a napi feladatukat, azért a szállás és az étkezés jelentős összegbe kerül – hívja fel a figyelmet Szabó Sándor, a vendéglátó Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület elnöke. – A költségek jelentős részét a helyi önkormányzat állja, ők biztosítják a polgárőröknek a szállást, fizetik az étkezésüket. Emellett helyi vállalkozók is segítenek minket némi pénzzel, eszközzel, de az is nagy segítség, ha a polgárőröknek nem kell fizetniük a fagylaltért, ásványvízért. Büszkék vagyunk arra, hogy a Diási Játékstrand évek óta megkapja a rangos kékhullám zászlót, és a szakmai zsűri immár negyedik alkalommal választotta a strandunkat a Balaton legjobb strandjának. Hisszük és valljuk, hogy ehhez a rangos elismeréshez a polgárőrök áldozatos munkája is hozzájárul. Immár 13 éve fut a projekt, viszont a költségek egyre csak emelkednek. Reméljük azért jövőre is el tudjuk indítani a vendégpolgárőr szolgálatot – foglalta össze gondolatát Szabó Sándor.

(Lőwinger)