Tavaszi hegytakarítás

2017. március 20. 21:12
Tavaszi hegytakarítás
"Védjük a környezetünket, ne csak a tulajdonunkat!"jelszóval szombaton tavaszi nagytakarítást tartott a fennhatósága alá tartozó közterületeken Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesülete. A Zala megyében működő 117 polgárőr egyesület 10-es élbolyában tartják számon a Zalaegerszeg félig lakott, szinte teljes összkomforttal ellátott külterületén tevékenykedő 56 fős civil szervezet.

Nem véletlenül.  A lakosságot bevonva rendszeresen tartanak valamilyen csapatépítő téringet, családi napot, pincetúrát, borversenyt, polgárőrbált, felügyelik a hegyi búcsút. Ezúttal is több mint ötvenen gyűltek össze a hegy centrumának számító kápolna előtti téren, s öltötték magukra a láthatósági mellényt, hogy a meglehetősen forgalmas hegyi utak mentén biztonságban dolgozhassanak.
- A környezetvédelmi akciónkat első ízben, de hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg. Az idei a harmadik teljes éve a működésünknek, túl vagyunk a csapatépítésen, magyarul mára már összerázódott annyira a közösség, hogy ilyen komoly, nagy munkába is bele merünk vágni - közölte Dancs István, az egyesület elnöke -.  Feltett szándékunk ugyanis, hogy nem csak a szemetet szedjük össze, hanem az utakra kinyúló ágakat, bozótost is levágjuk.
- Öreghegy állandó lakókkal is rendelkező terület, rendszeres itt a szemétszállítás, de a jöhet akár a mentő-, a tűzoltóautó, az orvos is. Már többen panaszkodtak, hogy a közlekedést több helyen nehezíti az útra kinyúló növényzet, s a gazdák is féltik a autójukat a sérüléstől. Előzetesen feltérképeztük a problémás helyeket, így ma már célirányosan dolgozhatunk - tette hozzá Borsos József alelnök.   
- A mai nap a befejezése a tavaszi akciónak - így Sebestyén Lajos szolgálatvezető -. Felhívásunkra többen már rendet raktak a birtokuk mellett, a hulladékot előlük is elvisszük egy központi helyre, ahonnét a szolgáltató elszállítja. Az idősebb tulajdonosok között viszont akadnak, akik fizikailag képtelenek elvégezni ezt a munkát, ezért helyettük ma megtesszük mi.
- Természetes, hogy részt veszek minden közös akcióban, hiszen tősgyökeres besenyői vagyok, őseim az 1600-as évekre visszamenőleg idevalósiak voltak, s volt birtokuk a hegyen is. Szinte itt nőttem fel, 10 éve ki is költöztem és családot alapítottam - jegyezte meg Parragi László.
- Az unokáim is jöttek volna, de Kanizsára kellett utazniuk. A kicsi Flóra "tiszteletbeli polgárőr", Lilike a közösségi szolgálat keretében serénykedik nálunk. Majd helyettük is dolgozom - ígérte az ágait az út fölé nyújtogató orgonabokor egrecírozása közben Kiss Ernő.
-  A célunk, hogy tiszta, rendezett környezetet teremtsünk magunk körül, s ennek érdekében a kemény a fizikai munkát sem tartjuk túl nagy áldozatnak. Ma mindenesetre megmutatta az erejét a csapat és megérdemel minden dicséretet - summázott  Zsálek Szilárd.
Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere is erre a következtetésre jutott. - Zalaegerszeg büszke lehet rá, hogy a nagy, városi környezetvédő akciók mellett a településrészek, a civil szervezetek önállóan is munkálkodnak a közvetlen lakókörnyezetük szépítésért, rendjéért, tisztaságáért.  Az önkormányzat támogatja ezeket a törekvéseket, többek között azzal is hogy gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról. A város egyébként éves szinten sok millió forintot kénytelen áldozni az illegális szemétlerakók felszámolására, s az öreghegyihez hasonló akciók ezek számát apasztják - hangsúlyozta az alpolgármester.
A végeredmény magáért beszél: az öreghegyi polgárőrök szombaton délután teleszedtek szeméttel két konténert, 40 nagy műanyagzsákot, levágtak és egy halomba hordtak 5 köbméter útba kinyúló ágat.

(Fincza Zsuzsa)