Újabb életet mentettek a polgárőrök

2017. július 14. 19:47
Újabb életet mentettek a polgárőrök

„Segítség! Meghalok!” Utolsó erejét felemésztve, csak ennyit tudott mondani az a fiatalember, akinek életéért két polgárőr küzdött július 4-én, Gyenesdiáson, ahol vendégpolgárőr szolgálatot láttak el.

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, ebben az évben is meghirdették Gyenesdiáson a vendégpolgárőr szolgálatot, melynek keretében az ország más területéről érkező önkéntesek segítik a helyi polgárőrökkel közösen a nagyközség közbiztonságát. A járőrszolgálatot ellátok figyelme elsősorban a településen lévő két, nagy forgalmú strandra fókuszál. Július 4-én éjszaka Kisbódi Gáspár jászjákóhalmai és Polgár József jászárokszállási polgárőr járőrözött a gyenesdiási Lidó Strandon, amikor hajnali félegykor segélykiáltásokra lettek figyelmesek, a strand mellett lévő nagy területű nádas irányából hangos kiabálást és jajveszékelést hallatszottak.
Kisbódi Gáspár és Polgár József polgárőr- Azonnal a hang irányába siettünk és visszakiabáltunk, hogy mihamarabb felfedezzenek minket – mondja Kisbódi Gáspár, aki egyébként a Jászjákóhalma Polgárőr Egyesület elnöke. – A kalandpark mögötti bozótos területhez érve két fiatallal találtunk, és az egyikük elmondta, hogy a nádasban eltévedtek, a barátjuk nem tud kijönni onnan. Azonnal a nádasba siettünk, a lámpákkal világítottunk, miközben a bajba jutott fiatal egyre elgyengülő hanggal már csak annyit tudott mondani: „meghalok!”
A polgárőrök az elmerült fiatalt, és a közben hozzá siető segítőt is kihúzták az iszapból, majd a szárazföldre kisegítették őket. Azonnal hívták a központi segélykérőt, ahonnan mentőket illetve rendőri segítséget kértek. A két polgárőr a két sérültet, köztük a kihűlés jeleit mutató fiatalt a nádas mellől a stand központi helyéhez kisérték, hogy a hozzájuk kiérkező mentők hamarabb megtalálják majd őket. A nemsokára odaérkező mentők a sérültet a legközelebbi kórházba szállították.
Horváth Kornél, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület titkára, aki a vendégpolgárőr szolgálatot koordinálja elmondta, hogy immár negyedik alkalommal vettek részt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgárőrök a bűnmegelőzési szolgálaton, ami azt jelenti, hogy rendszeresen visszajáróknak számítanak. Mindig felelősen látták el a szolgálatukat, biztosan lehet rájuk számítani. Büszke vagyok rájuk, igazán kimagasló, amit tettek – mondja Horváth Kornél. – Ezen cselekedetükkel is bizonyították, szükség van a vendégpolgárőr szolgálatra.

 

(Lőwinger)