Az idegenforgalmi szezon biztonsága is cél (+fotók)

2015. május 30. 23:13
Az idegenforgalmi szezon biztonsága is cél (+fotók)
Folytatódott a 250x100 Biztonság Mintaprogram regionális értékelő fórumainak sorozata. Ezúttal május 30-án Balatonföldvár adott otthon négy dél-dunántúli megye – Baranya, Tolna, Zala, Somogy – polgárőrei, rendőrei, pedagógusai és polgármesterei tanácskozásának.

A jelentős rendezvényen jelen volt Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, a négy megye főkapitánya, megyei polgárőr szövetségi elnökei, polgárőr egyesületi vezetők, polgármesterek és oktatási intézmények vezetői.

Bevezetésként a négy megye polgárőr szövetségi elnökei adtak összegzést a mintaprogram eddigi teljesüléséről, tapasztalatairól. Mint elhangzott: azokon a településeken, amelyek részesei e programnak – kis kivételtől eltekintve – jelentősen javult a közrend, a közbiztonság, ezzel együtt az ott élők szubjektív közbiztonságérzete. A folyamatos partnerségi viszony kiváló a rendőrséggel, s javult az önkormányzatokkal is. Mi több, a közösségi bizalomerősítés kapcsán más rendvédelmi szerveket – mezőőrök, halőrök, természetvédelmi őrök – is bekapcsoltak ebbe a tevékenységbe. Külön öröm: nőtt a rendőr polgárőrök száma, néhányan egyesületi vezetői szerepet is felvállaltak. S mert indul az idegenforgalmi szezon, az egész térségben az a cél, hogy ennek biztonságát is erősítsék, hogy kellemes élményekkel távozzanak az ide üdülni, pihenni érkezők.

Papp Károly: A Polgárőrségnek jelentős érdemei vannak abban, hogy Magyarországon szélsőségektől mentes az alapértéknek számító közrendPolgármesterek, polgárőr vezetők mondtak ezt követően véleményt arról: ennek a mintaprogramnak köszönhetően több településen lényegesen javult a biztonság, ami tovább növelte a Rendőrség és a Polgárőrség elismertségét. Kiemelték az idősek érdekében végzett önkéntes bűnmegelőzői tevékenységet, s azt is: az ifjúság védelmére is kiemelt figyelmet fordítanak a polgárőrök és a rendőrök. Szóltak a bűnmegelőzést segítő belügyi pályázatokról, amelynek köszönhetően egyre több kistelepülésen kamerarendszer figyeli a faluban történteket.

Értékelő szavaiban Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője azt emelte ki: a Polgárőrségnek jelentős érdemei vannak abban, hogy Magyarországon szélsőségektől mentes az alapértéknek számító közrend, közbiztonság. Mintaértékűnek aposztrofálta azt a közös tevékenységet, amely az elmúlt években a rendőrök és polgárőrök között kialakult, célozva ezzel a közös szolgálatok hatékonyságára is. Partnerség és együtt cselekvés – ennek jegyében kell a lakosság bizalmát kiérdemelni mind a rendőröknek, mind pedig a polgárőröknek.

A közrend, a közbiztonság kedvező fordulatot vett, s e fórumon is hallható volt a beszámolókban, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete növekedett. Az itt hallottak alapján tovább erősödött bennem: ez a mintaprogram sikerre ítéltetett! – hangoztatta dr. Hatala József, az NBT elnöke.

Elkötelezett, botrányoktól mentes Polgárőrség működik Magyarországon, s ezt nagyon jó érzés konstatálni – kezdte beszédét dr. Túrós András. Az OPSZ elnöke a továbbiakban azt fejtegette: óriási érték a Polgárőrség, amelynek tagjai példát mutatnak a civil szervezeteknek. Konstruktivitást, egységet, felelős hozzáállást tapasztalunk az önkéntes bűnmegelőzőktől szerte az országban. Bár e mintaprogram 2016. december 31.-ig szól, biztos vagyok a folytatásban, már csak azért is, mert egyre több polgármester, polgárőr vezető jelentkezik: szeretnék, ha településük is bekerülne ebbe a körbe. Úgy ítélem meg, 300-ig bővíthető a résztvevők száma, akik remélhetőleg jövőre már címzetten kapják a Belügyminisztériumtól támogatásukat. Elmondta: e négy megye minden résztvevő településén teljesítették az elvárásokat, mindössze azt nem érti – jegyezte meg –, hogy Siófokon, a Balaton fővárosában miért csak 15 tagja van a polgárőr egyesületnek? Javasolta: csatlakozzanak a győri felhíváshoz a mintaegyesületek, miszerint éves szinten minden polgárőrük 200 óra szolgálatot teljesít, s az év végéig legalább két 14-18 éves Ifjú Polgárőrrel gyarapszik a létszámuk!

 

A rendezvényen készült képet megtekintheti a Fotóalbum menüpontra, vagy a lenti képre kattintva